понеделник, 23 януари 2012 г.

I.B.M., Трите Стълба на Храма и Тамплиерите


Четейки Кроули, Момиченцето срещна едно интересно твърдение, което го накара да се замисли за Света, Структурата, Смисъла, Символите, Строежа, Стълбовете, Спиралите и „всичко останало” или всичко Сос-станало...
Там, в една бележка под линия, обясняваща инициалите на последния велик Майстор на Тамплиерите – Жак дьо Моле или на латински IACOBUS BURGUNDUS MOLENSIS – бе казано, че те са I.B.M. и представляват Трите Стълба на Храма. Има се предвид митичния Храм на Соломон, който не е останал до наши дни, макар да твърдят, че Стената на Плача в Йерусалим е всъщност една от стените на това древно чудо на архитектурното изкуство. Други пък усилено говорят и пишат, че Тамплиерите (от темплум, лат. – храм; Храмовници) били намерили този Храм и в подземията му попаднали на Свещения Граал, който отнесли в неизвестна посока. Кой знае защо тук на Момиченцето му хрумна всепроповядваната максима: който владее Информацията, владее и Света.

Интересно беше и друго – първите рицари Тамплиери са били Девет на брой. Момиченцето нямаше как да не се сети за „Деветимата Неизвестни, които владеят Света и определят съдбините му”. Нямаше как да не се сети и за смъртта на кладата на Жак дьо Моле – когато той проклел Филип IV Хубави и папа Климент V, които наистина след клетвата набързо напуснали нашия свят. И как някакъв тайнствен човек, наблюдаващ екзекуцията, който после изчезнал яко дим, казал: „Жак дьо Моле, ти ще бъдеш отмъстен!”...

Но ако продължаваше така да се отклонява в необятните тамплиерски истории, митове, легенди и – може би – истини, Момиченцето нямаше да успее да стигне до Същността на днешното си откритие.

Ето защо е силна тази компания – I.B.M.! Заради Буквите! – каза си Момиченцето. След това провери какво казва за компанията Уикипедия:

Ай Би Ем (съкращение от първите букви на International Business Machines, IBM) е американска компания, най-големият в света доставчик на софтуер, хардуер и комплексни услуги в областта на информационните технологии с обем на продажбите в този сектор от 50,26 милиарда евро и общ обем на продажбите от 72,58 милиарда евро (2006). IBM съществува вече повече от век благодарение на влагането на много средства в изследвания, умелото привличане на водещи учени (вкл. нобелисти), инженери и търговски представители по целия свят, внимателното проучване на пазарните нужди, както и премереното инвестиране в нови технологични направления или отказване от по-нататъшна дейност в други такива. Компанията е създател на мейнфрем компютрите и продължава да е лидер в производството им до днес. Хардуерната ѝ продукция варира от мощни суперкомпютри до последните постижения в областта на микро- и наноелектрониката. Компанията е притежател на огромно количество патенти.

После отново се върна на тази част от „Книга на лъжите”, в която намери тази интересна „буквена информация”: 


33

 Кефале ЛГ (глава Ламбда-Гама)

Бафомет
Черен двуглав орел е БОГ; даже Черен
Триъгълник е Той. В Своите нокти Той държи меч;
аха, остър меч се държи там.
Този Орел  е бил изгорен във Великия Огън; и въпреки това, нито
перце не е опърлено. Този Орел е бил погълнат
във Великото Море; и въпреки това, нито перце не е намокрено.  И така,
полетял Той  във въздуха, и засветил над земята за
Свое удоволствие.
Така говореше ЙАКОБУС БУРГУНДУС МОЛЕНСИС (17)
Великият Господар на Храма; и за БОГ,
който е Магаре-главец, той дръзна да не говори.

                      
Коментар (Ламбда-Гама)
  
33 е числото на Последната Степен на Масонството, която е присъдена на Фратер П. през 1900 година от „вулгарната ера” от Дон Хесус де Медина-Сидония в Мексико Сити.
Бафомет е тайнственото име на Бога на Рицарите на Храма (Тамплиерите).
Орелът, описан в параграф 1, е този на Тамплиерите.
Този масонски символ, все пак, е идентифициран от Фратер П. като птица, която е господар на четирите елемента, а също и на името Тетраграмматон.
Якобус Бургундус Молензис (Жак дьо Моле) е подлаган на мъчения в Париж през 1314 година от вулгарната ера.
Тайните на неговия орден все още не са изгубени, и са считани за ценни от последователите му, както е подчертано в последния параграф, който намеква за знание на тайно боготворене – това, за което Великия Майстор не е говорил.
Орелът може да бъде припознат, макар и не съвсем точно, с Ястреба, за когото говорихме преди.
Това може би e Слънцето, екзотеричният обект на боготворене във всички значителни култове; орелът не трябва да се бърка с други обекти на мистичния птичарник, като лебеда, феникса, пеликана, гълъба и подобни.

17. Jacobus Burgundus Molensis – инициалите му I.B.M. са инициалите на Трите Стълба на Храма, и добавени към 52, 13 х 4, Синът.

 Интересното беше, че в Уикито твърдяха, че Ай Би Ем е основана през 1911 година, на базата на една друга компания. А Кроули бе публикувал „Книга на лъжите” за първи път през 1912 или 1913 година...

"Да, понякога можеш да стигнеш до доста интересни и наглед – ирационални – изводи." – каза си Момиченцето. – "Буквите са велика работа!"

Може би – прокънтя Нещо в един Облак... Но дали това бе Смях или Думи – не можа да се разбере. А и нямаше Кой да го разбере...

Смехът, всъщност, може ли да се предаде с Букви?


...

23.01.2012г. Magicktarot

(бел. авт. - всички аналогии в това писание са изцяло измислица на автора)

...

Няма коментари:

Публикуване на коментар