събота, 7 януари 2012 г.

Мъже в черно, скандална жълта преса и "глад, по време на пиршество"..


„Началници на небесните войнства, ние, 
недостойните, винаги ви молим с молитвите си 
да ни оградите под покрова на вашата невеществена слава,
 като запазвате нас, които  коленопреклонно молим и викаме: 
Избавете ни от беди, защото сте чиноначалници 
на вишните сили.” 
Тропар на св. Ангели, гл. 4

     Интересно нещо е обществото. Светът. Не че те са всичко, но обхващат толкова много неща, че свят да ти се завие. И като се сложи в сметката, че и всеки човек е един свят (да не кажа – светове), също и всяко същество и несъщество – и става много, много сложно. Колкото повече се усложнява едно нещо, май толкова повече заприличва на хаос. Хаос в космоса. Космос в хаоса. Опасявам се да не излезе, че тези две понятия са аспекти на едно и също нещо. Но ако излезе така (откъде ли ще излезе?), то тогава ще се пръкне и всеизвестната мисъл, че и доброто, и злото са аспекти на едно и също нещо, т.е. са едно. Оттук пак стигам до източни и западни учения, включително и до това на християнската религия, че бог е един. Е, с три аспекта (не с два, макар че има и такава постановка – Бог-Човек), но кое да сложа като трети аспект на Хаос-Космос, или Добро-Зло? На Мъж-Жена знам – Хермафродит – поне така ми се струва.

     Не знам защо, много ме впечатли едно нещо от комедиите „Мъже в черно”. То беше, че за всички интересуващи ги събития, те черпеха информация от жълтата преса, която приемаха за абсолютно достоверна и тази информация  си беше такава.

     Наистина, жълта преса много се чете, много повече от сериозна (така ми се струва, може и да греша). Да не говорим колко повече от художествена, научна и друг тип сериозна литература.
И почти всеки, който чете жълта преса, не я приема на сериозно. Приема я за вид забавление... От всичко по малко – извънземни кацнали в двора на селската поща, син накълцал майка си с неподострена брадва, известен фолк-певец си направил пластична операция и хванал хрема, сериозен политик имал връзка с жена от друга галактика и по тая причина жена му изхвърлила в космическото пространство всичките му дрехи, находящи се в общия им дом... Обаче, четенето на жълта преса може да бъде донякъде опасно. То всичко си е опасно в света де, зависи от ъгъла на гледане. Защото покрай хваналия хрема певец и извънгалактическата извънбрачна (а може междугалактическо двубрачие?) връзка на политика, се пускат и много съвсем „нормални” и най-вероятно достоверни информации, които обаче не се приемат за истинни от четящите.

     Във връзка с тези ми наблюдения, често ми се е случвало информации, които виждам в жълт вестник, след  две сидмици да ги видя, съвсем сериозно публикувани в сериозните ежедневници... Какво излиза – жълтата преса пуска реални информации на четящата публика много по-рано от официалните, сериозни вестници... Но четящите са вече подготвени „като как именно да приемат поднасяните информации”.

     Не казвам, че винаги е така и че това е абсолютната истина. Просто наблюдавах такава тенденция, когато се занимавах с този въпрос преди няколко години.

     Да, не всички четат жълта преса, не всички – сериозна, не всички – и двете заедно. Но има и процент хора, който чете и двете. Другото е на база общуване между хората. Дори да не четеш никаква преса, все ще се намери твой познат, който да „ти снесе” информация за нещо, което е чел в пресата, което ти можеш да приемеш за истинно (или неистинно).

     Не знам, но от горното излиза, че, ако приемем за вярно, че много от верните информации първо излизат в жълтата преса, то тогава целият информационен апарат, ако мога така да го нарека, служи за дезинформация на хората. Никой да не вярва в нищо и всеки да вярва във всичко... Не е възможно тези, които държат властта, да не са забелязали огромната сила на жълтата преса и да не са я впрегнали да им работи... Всъщност, кой е измислил жълтата преса? Дали не Мъжете в черно? Но тях кой ги е измислил? Ами тези, които са измислили теориите за конспирациите. А кои са те? Ами те са Мъжете в черно...

     По време на тоталитарните режими май няма жълти издания? Поне не официално признати за такива...

     Ангел означава вестител. Затова използвах за мото тропара на светите Ангели, а и той се чете в понеделик, ведно с понеделнишката молитва. Реших да свържа вестниците с вестителите. Все пак имат нещо общо. Даже, в кръга на шегата (а и всичко до тук написано е шега, какво друго да е?), веднага мога да изтъкна, че и в ангелския свят има „сериозна” и „жълта” преса. Говоря от гледна точка на хард-християнин – сериозната преса се олицетворява от престоли, херувими, архангели, ангели, серафими и прочее чинове в ангелското войнство (войнство?!), а „жълтата преса” е с носители Луцифер и Сие... Според моите наблюдения, тази аналогия пасва чудесно. Не че я поддържам...

     Глад по време на пиршество е реплика, която заех от серия от филма „Алф”. На едно семейно събиране Тревор и Ракел Ачмонек изпълняваха ария от операта „Глад по време на пиршество”. Не знам има ли реално такава опера, не съм я срещала по пресата, независимо жълта или друг цвят...

     В този квантов гмеж от информация, хората май вечно остават гладни за такава... Не говоря за реален глад. Има го и него (макар пресата да не го съобщава това често). Много хора по света в момента умират от глад, докато Земята е пълна с материални блага, които могат да стигнат за изхранване на поколения напред... Но няма нищо чудно – каквото горе, това и долу. Каквото на информационно ниво, това и на материално... Интересно място е Светът...

Няма коментари:

Публикуване на коментар