събота, 14 януари 2012 г.

Душата е Щастието...

      Няколко изречения по моите суфистки търсения и намирания. :)))
      Днес препрочитах "Алхимия на щастието" на Хазрат Инаят Хан. Все още не мога да разбера, осмисля, схвана, видя, чуя, усетя, внедря, преживея какво точно имат предвид суфиите под думите "Щастието е самата Душа" или "Душата, това е Щастието", но може би тези думи не би трябвало да се разбират с някое от нашите сетива (или с действията, които аз изброих, така досадно, малко по-горе)... Явно това твърдение е най-добре да се осмисли с Душата...
      Опс! Пак сбърках! Не е правилно да се каже "осмисли с Душата"! Осмисля се с Разума. А думата "осмисляне" дали няма нещо общо с "осем"?! Аааа, стоп! Така с тази осмица ще се отплесна до плюс или минус безкрайност! :) 
      Може би е редно да звучи така: "Да се Одушеви с Душата"...
      Дали пък Щастието не е ОДУШЕВЯВАНЕ? 
      Или ... хм .... ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ?! 
      Това беше експеримент. Без да имам представа какво искам да напиша, реших да се оставя на "Волята на Всевишния (или на НЕ-ЗНАМ-КОЙ) - 
      И май стигнах до нещо интересно. 
      Ето как едно суфистко изречение може да ни доведе до някакво откритие. Дори то да ни послужи само на нас лично - пак е велика работа! :)))


      :)))))

6 коментара:

  1. Не спираш да търсиш. Не всички обаче можем да те следваме! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Гуени! :))) Тогава аз ще се опитам да следвам всички! :))) Изглежда невъзможно, но с холографски и подобни методи може и да стане...;)))
    Суфиите са невероятно интересни "чичковци"! Макар и все още да не мога да осмисля повече от нещата им, поне усещам великата Радост от Живота, колчем се докосна до ученията им... Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ами този път ще бъда циниченъ...питай Настрадин ходжа, той е бил...такъвъ

    ОтговорИзтриване
  4. Привет, Кръстю! :) Какво цинично има в това? :) У нас образът на Настрадин Ходжа е свързан с наивност и глупост. Но по принцип това е един много умен, хитър и забавен герой-архетип в източните притчи. Като малка една от любимите ми книги беше "Повест за Насредин Ходжа" на Леонид Соловьов. Нямам я, но се радвам, че го спомена, та намерих книгата в Читанката:
    http://chitanka.info/text/10221/3
    И се сетих - дали затова не си падам по суфистките учения? Странни са Пътищата, да...

    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хехехех,ходила съм и аз по такива словесно-мислещо-чувстващи пътечки в лабиринта на моето съзнание,само че моите теми са били по-простички.А твоите в повечето случаи са ми специфични като тематика и понякога малко сложни.
    Но...както и да е :))) замотах с,исках да кажа
    важно е откритието,а то е универсално- щастие и одушевяване.Който както иска да го разбира нали ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Привет понеделнишки, Кайти! :))) Всеки си мисли, че неговите теми са "по-простички" - защото са си негови. И аз мисля така за своите, и съм сигурна, че твоите ще ми се видят сложни. В това е очарованието на Живота (може би).:))) Много се радвам, че разбра това за "одушевяването"! Отдавна си знаех, че си приличаме с тебе, Сестрице! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване