четвъртък, 9 януари 2014 г.

Малко нещо политика: Тайнственото, владеещо света лицемерие


Всъщност, не знам кое е официалното лице на нашия свят. Не мога също дори да си представя какъв е броя на всичките му лица. Съответно - не знам и кое лице точно участва в лицемерието, което споменавам в заглавието.

Ще започна от Древна Гърция, считана за люлката на съвременната Западна цивилизация. И една скоба преди това - отчитам, че е имало Китайска империя, индийски процъфтяващи икономически и, съответно - интелектуално и културно,- царства; за да не стане дълго и тежко настоящото ми писание обаче, ще разгледам нещата само от западна гледна точка. А като изключим Китай и донякъде - Русия - така или иначе съдбините на света в момента се определят от Запада.

Но, да се върна в Античността. Щеше ли да има Сократ, Платон, Аристотел, и цялата плеяда мислители и откриватели, ако те нямаха роби и бяха принудени да работят по цял ден? (както днес са принудени 97 % от жителите на Земята - между другото - такъв е бил процентът на работещи и неработещи в Древна Гърция). Великите учени, откриватели, философи и изобщо - строители на цивилизацията от Древна Гърция де факто са били безработни, ако можем да ползваме днешния термин за този техен статус. Ако бяха принудени да работят за храната си, то те нямаше да имат възможност да "направят" цивилизацията.

Същото е положението по времето на Христос, после на Средновековието, после през Ренесанса - когато "безработните" владетели изпращат свои наемници да изтрепят народите и владетелите на Новия Свят, за да могат те, западните владетели, да разширят владеенето и контролирането на природните ресурси на планетата.

Нещата вървят, следват логичния си ход. В началото на 20 век започват сериозни, глобални войни. Те са нещо подобно на завоюването на Новия Свят от Стария. След тях - нещата, отново, тръгват отначало. Хората забравят какво е било преди петдесетина години. И така. Прехласват се по изгубената си демокрация, премахната понастоящем от финансите и корпорациите - и забравят, че тази тяхна мимолетна мечта е съществувала, само защото се е проляла кръвта на много милиони хора във Втората световна и е бил унищожен повече от половината свят, което директно "опреснява" икономиката - започват наново "строежа" - пряко и преносно...

Независимо от броя на населението на Земята, властта винаги се е държала от тия 3% "безработни". Те, от своя страна винаги са подготвяли избраници от човешкия добитък, които да бъдат обучени, чийто интелект да бъде развит дотам, че да могат да правят все нови и нови открития - и съответно - да не работят физическа или друга, не-интелектуална работа.

С всичко това искам да кажа - не разбирам хората, които се жалват от съвременния световен ред и съвременните тенденции в него. Не за друго, а защото този ред е бил постоянно такъв в известната история насам - не е бил променян, няма и изгледи, че скоро ще бъде. Вероятно по този начин са се развивали всички досегашни цивилизации - много от тях напълно неизвестни за нас, а други - известни, но също неразгадани. Вероятно и заради това тези цивилизации са изчезвали - защото по този начин задължително се стига до всеобщ колапс - населението става все по-голямо и все по-затъпяло, а природните ресурси са константа...

В кръга на фантасмагориите - възможно е "Вселената" да цели в един момент да създаде идеалната цивилизация и общество - в което всички са полезни, щастливи и успяват да реализират целия си потенциал в полза на обществото. Засега не ни е известно да е съществувало такова общество в нашата част на Слънчевата система.

И за завършек - връщам се към лицемерието. За мен то се изразява в това, че сякаш повечето съзнателни хора не осъзнават по никакъв начин гореописаните неща. Нещо като "заспалия човек" по Гурджиев например....Най-вероятно това е само мое, субективно усещане, разбира се.

...

09.01.2014г. Соня Петрова - АЕИА

2 коментара:

  1. За жалост лицемерието е качество,което човека го притежава иска или не.Интересно е как цивилизацията от Древна Гърция са били безработни,но никога не с оставали бе работа и хората са се стараели да постигнат нещо.Благодаря за статията научих доста важни неща и се надявам пак да ни пишете.Когато има някакво колапси както пишете няма как да не се променят нещата или да изчезне цивилизация както пишете.Много е смешно като започнем е да се оплакваме че нямаме нещо, само като си представим педи хората как са живеели ще разбереме истинският смисъл на живота.

    ОтговорИзтриване