понеделник, 20 януари 2014 г.

За мършата, радостта и намусените мутри


Игрите на Съзнанието са безбрежни, безкрайни и непрестанни. Ето, един е винаги усмихнат и сияещ, друг - намусен, циничен и отричащ всичко. "Винаги", разбира се, е глупост. Съзнанието знае, че това е поредната игра.

Който има в себе си силата да обхване по-голяма част от това Съзнание, той, дори в условията на конц-лагер, където е пълно с ужаси, смърт, човешка низост и безбожие, свети, смее се и утвърждава Живота. Има много примери за такива Човеци!

За съжаление повечето примери от хорските обхвати на Съзнанието са в сферата на Мършата - повечето слаби воли предпочитат да се хванат за разложението. Да, Разрушителният Принцип също е от голяма важност, но не и ако се отрича Съзидателния. Без Съзидание не може да има Разрушение.

Ал. Аватаров дава показателен пример за горното нещо. Цветята разпръскват наоколо си аромат и приятни ухания - те, от своя страна, привличат пчели, които опрашват цветето и то се размножава, т.е. продължава да расте и да се развива. Мършата пръска наоколо си зловония. Тези миазми привличат мухи, които снасят в мършата яйца, от които се излюпват червеи. Червейчетата изяждат, т.е. унищожават зловонната мърша. С няколко думи - пръскайки наоколо ухания, ти привличаш сили, от които ще пораснеш още повече. Като раждаш зловония - ще привлечеш сили, които просто ще те унищожат. В това има и логика - който няма очи за Живота, е нормално да пребивава в Смъртта. И нещо твърде очевидно - човек се мръщи и муси, когато наоколо му смърди. Рядко някой се мръщи на благоухания. В кръга на майтапа - дали намръщеняците не са намусени, защото сещат несъзнателно собствената си смрад?

Казват, че подобното привлича подобно. Казват още, че подобното ражда подобно.

Може би затова светът в момента изглежда тъмно място, населено с мъка, тъга, смърт и безсмислие. Защото повечето човешки воли са влюбени в Мършата...

Но ще дойде "Ден", в който това няма да бъде така... А може би Той винаги е бил тук, винаги е тук....

...

20.01.2014г. Аеиа

1 коментар:

  1. Съвсем логично ми изглежда това за привличането и унищожаването. Само да не се зацикли в Мърша...

    ОтговорИзтриване