четвъртък, 30 януари 2014 г.

За самоиронията и болящото его


Уважаеми Приятели, да вА светна за моето „просветнато” мнение за самоиронията. Наскоро разговаряхме за нея с една приятелка, и аз осъзнах нещо в тази връзка. Та, в световен мащаб и конкретно – във Фейсбук – е пълно с хора, практикуващи самоирония. Аз също съм горд редник в тази самоиронизираща се гвардия. Но, за себе си установих нещо, с което не обвързвам никого от „съгвардейците” си.

Практикувайки самоирония, аз все едно казвам:

- Със себе си мога да се подигравам и да се иронизирам само и единствено аз!

(което в превод значи: никой да не си позволява да се подиграва с мене! Или да ме иронизира! Всъщност, иронизирането е изтънчена проява на подигравката. Само аз имам това свещено право, и, ако някой го наруши, ще усети силата на моя гняв, и подобни нещица.)

Това пък ме навежда на мисълта, че за подобни на мен самоиронизиращи се, би трябвало да се прилагат постоянно външни подигравки! За да се излекуват от излишната си самоирония.

Мда! Дори и самоиронията в свръхдоза вреди! Даже си позволявам да мисля, съвсем хипотетично и неангажиращо отново никого, че прекалената самоирония показва прекалено силно, потискащо Духа, его.

Няма да губя време! Отивам да направя нещо, което ще ми докара масови подигравки от ближните! Искам да видя като как ще ми се отразят! ;)

...

30.01.2014г. Аеиа

8 коментара:

  1. Ужас....аз съм точно от тия - мога да се самоиронизирам всякак, само защото смятам, че аз единствено имам това право :( Ех, това мое его, какво да си го правя незнам, ама пък и много си го обичам :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, сродни души сме си с тебе, знаем си го! :)))))) И аз си го обичам това Его, и то как! ОХ! :)

      Но във връзка с темата, ще ти споделя още едно откритие, което смятам за вярно и полезно, поне за мен. Става дума за тези, които се подиграват и за "различните", които почти винаги са подложени на жестоки подигравки. Та, наистина, и тези, дето се подиграват с някого, също често не са прави, и също са с много силно его. Но са полезни. Защото, всеки един различен човек - независимо дали е гений, или просто дебел, или уродлив, или малоумен, е такъв, защото "Бог" е решил, че той трябва да е различен и да направи/постигне нещо различно от "еднаквите". Успее ли той да преодолее тяхната злоба, тъпота и желание да потискат - той ще се възвиси и ще постигне това, за което е пратен тук. (и не става дума за велики, световни постижения само). Много е важно всеки един човек да успее да победи подигравките - поддаде ли им се - загубен е в този си живот. Става "еднакъв"... ;)

      Изтриване
  2. Значи най-добре съм си аз - нито се иронизирам, нито давам на другите да го правят, но пък как обичам да се подигравам, срам ме е чак... Но иначе си права - ако се надмогне човек, по всяко от тези направления, далеч ще стигне! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. !!!!!! :))))

      Много е важно децата да бъдат "обучени" и тренирани в тази насока - виждам от опит вече - допуснала съм много пропуски, очаквайки, че детето е "същото като мен" и че няма да се поддаде на подигравките на околните. (това - между другото)

      Изтриване
    2. Даа, като бях осми клас отнесох ехидна подигравка, която ми срина самочувствието за години напред. Сега много внимавам за собствените си деца да не пострадат от нечия злонамереност. Иначе съм шегобийка, обичам майтапа, но понякога пресолявам нещата...

      Изтриване
    3. Ето, това е есенцията: "ехидна подигравка, която ми срина самочувствието за години напред." Благодаря ти, Гуени!

      Изтриване
  3. Има два вида его. Едното те защитава от външния свят, а другото те задължава във вътрешния ти. Първото е инструмент на безличните.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара! Да попитам - какво значи "безлични"? По принцип, личността е това, което правят обществото и средата от тебе. Същността е това, което си истинският Ти - Висшият ти Дух. Да разбирам ли тогава, според моето разбиране, че "безличните" имат его, което успешно ги защитава от външния свят? Т.е. безлични - тези, които са изразили в света своята истинска същност?

      Изтриване