вторник, 21 януари 2014 г.

Смехът на Извънорбиталната Риба


"Човек без бог е като риба без велосипед" - бяха написали някога на стената на мъжка тоалетна в Бъркли. Пък аз ще ви кажа: съвсем успешно велосипед може да се замени с въртележка.

Не ме познавате, защото съм невидима за вас. А и взех, че излязох извън орбита, и сега само гледам.

Всъщност, не точно гледам, а се пукам от смях. Смехът в открития Космос е нещо велико! Неописуемо! Смехът, когато не си в гравитация, е оргазъм, но умножен милиони пъти - и това пак не може да опише какво точно е. Както и да е! Исках друго да кажа.

И то е, че като гледаш отстрани Земята, виждаш, че тя е една въртележка - не по-различна от някоя такава в лунапарк. Върти се с бясна скорост! И всички на нея се въртят! Ох, падам в открития Космос! Падаааам! Макар че тук падане няма! Само като погледна въртележката и всички въртящи се, ми става неудържимо смешно. Защо ли? Защото въртящите се люде, риби, бактерии, паяци, китове, демони и прочие, не усещат, че се въртят през цялото си време на Земята!

Мислят, че не се въртят! Ако на някой случайно му се завие свят, го обявяват за болен или луд! А той всъщност е усетил, макар и бегло, въртенето на Въртележката "Земя"! Така да се каже - доближил се е до есенцията на Живота. Ама не! Щом усеща виене на свят, значи той е фантазьор, с нарушен вестибуларен апарат - най-малко!

Казват земляните: "Всичко е илюзия!". Същевременно не разбират, че този постулат го виждат и усещат ежесекундно! Защото, какво по-видимо доказателство от това - да знаеш, че реално се въртиш и летиш с бясна скорост, а да се усещаш, като здраво стъпил на "неподвижната" Земя? Все едно гледате отстрани въртележка. Въртящите се прелитат край вас през определен период, но не усещат, че се въртят. Смешно! Колелото на Съдбата. Самсара. Това не са отнесени алегории. Това са всичките галактики - с техните квазари, черни и бели дупки, звезди, планети, комети и прочие. Въртележка, във въртележката, във въртележката ... Илюзия, в илюзията, в илюзията - като люспите на лук. Ах, забравих, че съм извън орбита! Тук никой не знае "що е лук". Той също е едно от въртящите се същества, макар да казват, че главата му била забита неподвижно "под земята". Неподвижно!

Ех, Илюзия!

Ваша: Извънорбиталната Риба

...

...

21.01.2014г. Соня Петрова - АЕИА

4 коментара:

  1. Добър разказ... :"Смехът в открития космос... "
    Не бях мислил за това...

    Хр.. Стоянов

    ОтговорИзтриване
  2. Хубава рисунка, особено онези двамцата :)) В цялото това почти БраниславНушичко въртене на тях сигурно им е най-добре :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. !!!!! Благодаря ти, Кайти! :))) Двамцата са Еманацията на Земята - поне за мен, де ;)

      Изтриване