вторник, 24 юли 2012 г.

Загърбената "Енергия"




В последните петдесет години "на Запад" все повече и по-нашироко проникват различни "източни" учения - йога, акупунктура и т.н. - но въпреки това някак като че ли "учението за Енергиите" не е нито масово възприето като нещо, достойно за уважение, нито масово използвано. Повечето от хората прибягват до "енергийни практики или манипулации" от немай къде, например когато официалната медицина (която не е точна наука, все още) не може да помогне.

Може би не всеки има склонност към "енергиите", не всеки има време, желание, вяра и доверие в тях. Разбираемо е. Често съм чувала думите: "те, източните йоги, живеят в съвсем друг вид общество, не ходят на работа от сутрин до вечер за насъщния, и какво друго да правят, освен цял ден да си медитират на сянка в някоя пещера?". А всъщност на Изток съвсем не е Рай, там условията и обществата са много по-сурови от западните, но в това западният човек трудно може да бъде убеден. Не е и нужно да се убеждава, разбира се...

Вчера се върнах отново към "Деветимата неизвестни" и се сетих за една от техните девет митологични книги, в които, твърдят, били записани всички знания, добити на Земята в съответната област. Книгата за физиологията.

Ето какво казват за нея Повел и Бержие в книгата, която навремето разтърси западния свят и промени възгледите за света на много хора - "Утрото на магьосниците" (впрочем, актуална и днес, но за жалост - позабравена):

„Втората книга е посветена на физиологията. Тя описва как човек може да бъде убит с едно докосване, като смъртта е предизвикана от промяната на посоката на нервния ток. Твърди се, че джудото е родено поради изтичане на „информация” от книгата."

Точно с "нервния ток" се занимават и йога, и акупунктура, и различните бойни изкуства. Всеки, който се е докоснал до някое от тия учения, знае за какво става дума. Всеки, занимавал се по един или друг начин с тях, е усетил "енергията" и е видял, почувствал, разбрал, че наистина в човека циркулират някакви необяснени от съвременната наука енергии. Някакви "сили", за които не пише нищо в нито един учебник по физиология, но които определят в голяма степен именно тази "физиология".

Вдишваш и "мислено проследяваш" своето вдишване до определена част на тялото си. Усещаш, че там се появяват разни "явления" - затопляне, изтръпване, мравучкане, иглички. Казват, че така се насочва невидимата енергия, наречена прана, ки, чи, оргон. Името не е от значение, важното е, че я има и че предизвиква реални, осезаеми реакции и промени.

Д-р Вилхелм Райх, който е лекувал успешно с "оргон", е бил гонен до дупка от властите. Изгорили са всичките му книги. Това е забравено. Да, вече има доста фирми, предлагащи оргонни генератори, но всичко това е в графата "магьосничество" или ирационално, или мошеничество.

Съвременният човек обича науката и институциите. Безспорно, без първото нямаше да сме стигнали доникъде. Но в институционално отношение - църквата, в частност православната, също има лечебни ритуали. Кой знае защо, макар да е институция, на която хората вярват и която търсят за съдействие при извършване на различни "тайнства", не е никак търсена за извършване на лечебни ритуали... И дори повечето хора въобще не знаят за тях.

Проблемът май е, че и науката, и църквата по някакво странно стечение на обстоятелствата "заклеймяват" едни и същи неща. Едните ги наричат "магьосничество", другите - "шарлатанство", "паранаука" или "псевдонаука".

Да, науката е признала и описала съществуването на психосоматични заболявания - такива, предизвикани от "психиката". Логично е, че щом "психиката" може да разболява и да предизвиква органични промени в даден орган, то значи може и да извършва възстановителни, лечебни въздействия. Но тук вече се включва "изборното" определяне на нещата и логиката слиза натирена от сцената. Науката е казала, че психиката може да предизвиква болести - и, да, хората доволни го възприемат и им се струва съвсем резонно и логично. Но не е казала, че тя може и да лекува. Щом не е казала - значи не може. Случаите на необяснимо излекуване с психика, т.е. с "енергии", минават или в графата "чудо" или в "изключение от правилото". А какво е това "правило" - нито науката, нито църквата са казали, но някак "си го има и това е"...Науката е признала съществуването на "плацебо" - това също е в сферата на психиката и "незнайните енергии". Не е обяснено обаче как се получава и не може да се предизвика "изкуствено" плацебо в лабораторни условия - или ще се прояви ефектът му, или не - никога не може да се предвиди. Интересно е, че някои по-напредничави лекари правят "операции-плацебо" - които имат понякога успех - симулират пред болния, че му правят операция и той, убеден, че е опериран и "проблемът му е изрязан", след това се излекува сам, без изобщо да подозира за това. Тук се намесва великата Вяра... Но и тя не е застъпена в нито един сериозен медицински учебник.

Всъщност, цялата тази моя тирада, е продиктувана от нещо, което ме впечатлява и учудва от известно време. В течение на заниманията ми с йога и работейки върху "третото око" установих, че човек наистина започва да "вижда без очи". Аз съм убедена в това и без йога - на няколко пъти като малка спонтанно ми се случи, лежейки преди заспиване, но напълно будна и чувайки околните шумове, да установя, че със затворени очи виждам около себе си една съвсем друга и непозната стая по същия начин, както виждам с отворени очи стаята, в която се намирам. Първият път това ме изненада много - "гледах" без очи околната непозната стая, пипах си многократно очите, за да се уверя тактилно, че са затворени, и тя си стоеше, и аз си я "виждах", все едно бях в нея... Напълно осъзнавах, че това е "виждане без очи". Но за жалост това се случи спонтанно няколко пъти - аз не можех да го предизвикам. Вече започвам да се убеждавам, че методите на йога го могат... Чела съм данни за слепи хора, които твърдят, че виждат. Вярвам им... Да, рядкост са, но рядкото не означава невъзможно, нито изключение от правилото. Само така изглежда.

24.07.2012г. Аеиа



2 коментара:

  1. Много думи за глупости.Всъщност щом повечето хора нямат трето око, то така и трябва да е.
    И моля,моля познавам доста хора ,които медиират редовно и са гадове откъдето и да го погледнеш.
    Енергиите ги има ,но не ти избираш каква да движи тялото ти.Ти си само проводник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички имат. :) То и Живота не се знае какво е, и за него сме само проводници, мда. А иначе по твоята логика - щом повечето хора са бедни, то така и трябва да бъде - точка! :)))) И недей се моли на мен, ласкаеш ме! :)

      Изтриване