неделя, 18 ноември 2012 г.

Котката - изпратен ни свише лечител-йогин?


Въздигана до Божествена същност и принизявана до най-низше адово създание, Котката е била, е и си остава едно от най-обичаните, мразени, пренебрегвани и, както често се случва, неразгадани и неразбрани творения.

Казват, че много приличала на човека. Други пък отхвърлят напълно тази прилика.

Но каквато и да е, Котката може да мърка. Огромен брой хора по света са открили, че котката им усеща къде ги боли, ляга на проблемното място и "задвижва вибрациите" на мъркането. И болката често изчезва. Написани са много неща за това мъркане - какво представлява, от кои котешки органи се генерира, за какво служи на самата котка. В литературата по темата се срещат както чисто научни обяснения, така и множество мистични и "отнесени", които съвременната наука (засега) не може да приеме за чиста монета и за нещо меродавно.

Независимо от всичко това, Котката продължава да съпровожда Човека и, може би, да върши работата, за която е изпратена. Да лови мишки... И покрай лова - да прави много други, често незабележими и пренебрегвани, но важни неща.

Покрай заниманията си с йога, нямаше как да не свържа котешкото мъркане с някои йога-практики. Видове дишане, задвижване на определени места от тялото, чрез създаване на вибрации, посредством дишането и генерирането на определени синхронни звуци, които си ги чува основно самият практикуващ - почти като мъркането на котарака. И стигнах до особеното усещане, че мъркайки котката вибрира "ОМ"...

"ОМММММ, ОООММММ, АУУМММ, ОММММ, тук съм! Успокой се! Отпусни Тялото! Изчисти Храма! ОООМММ! Пусни Бог в Храма! ОООМММ..."

По една или друга причина не всички хора са приели Йога за начин на живот. Първо - може би защото по знайни и незнайни причини това Учение преди векове е било държано в тайна и ползвано само от посветени - не с цел разделение на хората, а най-вероятно от съображения за сигурност, вземайки предвид характеристиките на човешкото его и опасностите, които то може да създаде, ползвайки знания и умения, без да развива с тях Духа. Защото Йога действително започва от тялото. Нашето тяло. В материален план - единственото материално нещо, което притежаваме при рождението си - и единствената ни материална собственост през целия ни земен живот. Казват - тялото е твоят храм. Един Вълшебен Божествен Храм, скрил в себе си много тайни - научиш ли ги, ще научиш Материята. В Храма живее Духът (ти). Но там е и Егото. И Егото е силно. Илюзия е то, не е Истина като Духа, но силна илюзия. Която може да злоупотребява - не от лоши помисли, дори често от съвсем добри - но егото винаги се стреми към себеусъвършенстване, и в този си стремеж не признава Битието на Духа. То обича да владее. То ламти да властва над Материята. Над Майката... И временно може да го постигне - понякога...

Второ - след горните описания на минало и сегашно-минало, в сегашното-настояще-бъдеще много хора не са наясно с древните мъдри наставления и практики за прост живот "в Бога". Пак по различни причини - една от тях е, че за съвременния човек е абсолютно невъзможно да изчете в оригинал всички, достигнали до нас Книги на Древната и не дотам Древна Мъдрост. Друга причина е продиктувана пак от егото - то има склонност да слага етикети и всичко да му е ясно. То знае всичко. Затова, често чувайки думата "йога", егото изпраща образ на изпосталял индийски факир, завързал краката си на фльонга зад врата и крепящ се на една от ръцете си, а другата - вдигната нагоре, изсъхнала и дланта й превърната в саксийка с цъфтящо цвете. Брррр! Не си и помисляй да се занимаваш с такова нещо!!! Пък и виж го как псува тоя "просветлен"! Ти отиваш при него да те научи на нещо - той те псува най-грозно и вулгарно! (Последното съм го виждала по Дискавъри :). Разбира се, има и благи сред "факирите".

Котката прилича на тях. Някои котараци са изключително дръпнати и негальовни, други са досадно любвеобилни. Имам предвид със стопаните си. Кучето е винаги любвеобилно с господаря си. Да, Кучето е най-добрият приятел на човека. Котката, мисля, е нещо друго. Тя, наистина, не е Приятел. Не е и Враг. Може да те дере и хапе, но при нужда ще те излекува, или ще отнеме лошите ти емоции, без изобщо да разбереш, че тя го е направила. Един гуру-лечител, който си прави каквото си иска, но винаги невидимо ти помага. Нашата въплътена, но невидима и неосезаема същност? Мъркаща?

Хората може да нямат възможност да живеят прост живот в Бога, може да са възпрепятствани откъм достъп до Древна Проста Мъдрост, до Учители и Просветлени - но Котката е с тях. Без да се натрапва тя си върши Работата...

ОООМММММ - МММЯЯЯУУУ-ММММРРРРРРР-ОООМММММ...

...

18.11.2012г. Аеиа

6 коментара:

  1. Мнооого слааааадичко мъркашшшш, омммммъррррр.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се, че се включи в общото ооомммъъъъррркане! :)

      Е те това е баш просветлен! Да чуе истинското ми мъркане през електронните букви! :))))

      Изтриване
  2. Харесвам независимостта на котките( от хората . Вече със сигурност знам защо
    Някой ден ще си взема :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не практикувам йога , но имам котки.Невероятни същества са !Потвърждавам написаното.А мога и да разкажа и още много истории,някои от които са направо мистични !Благодаря за написаното ! Мрррррр:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мммммрррр :))) Благодаря ти за отзива! Ще ми бъде изключително интересно, ако споделиш историите с твоите котки! :) Ако го направиш някъде в Нета, ще се радвам да ме насочиш към тях по някакъв начин! Поздрави! :)

      Изтриване