понеделник, 3 февруари 2014 г.

Кратко ръководство срещу енергийни вампири


Уточняване на понятията:

енергиен вампир - човек, който при разговор ви разваля настроението или тонуса за дълго или кратко време, без да ви е шеф или висшестоящ;

...

Животът е пълен с енергийно вампирство. Никой не е застрахован от среща с такива хора, а също - никой няма гаранции, че той самият не се проявява като енергиен вампир, спрямо някого другиго. Т.е. - енергиен вампир би могъл да бъде практически всеки. Съзнателно или несъзнателно.

Най-общо описание на среща с енергиен вампир: срещат се двама души и започват разговор. Единият почти веднага започва да се чувства не добре, изнервен, обиден и пр., само от една-две подхвърлени думички от другия. А най-често - сринатият дори не знае от какво се е сринал.

...

Тия "думички", всъщност, съвсем безобидни на пръв поглед, ако не бъдат изчистени от паметта на "жертвата", ще останат там за дълго време. И - най-малкото - ще й попречат да свърши важни за нея неща, а най-много - ще я осакатят или дори - убият. И това не е вуду-магия. Нито някакъв друг мистичен феномен. "Дума дупка не прави" - е много погрешна народна пословица. Прави!

Неслучайно много видове психотерапии целят да изкарат на повърхността "обидите" или травмите, които човекът е преживял някога, но не ги помни съзнателно - те си стоят някъде из чекмеджетата на безбройните мозъчни файлове, и си вършат работата - дълбаят, човъркат, докато не стигнат до "слабото" място. Или - локус минорис резистенцие.

...

Затова, при личен разговор, когато се усети и най-малък намек за срив в тонуса - трябва моментално да застанем нащрек. Да не си отвличаме вниманието с глупости, а да се съсредоточим изцяло в разговора с вампира и в самия вампир. Абсолютно необходимо е да запомним "думичките", които са ни сринали! Да не позволяваме те да влязат като "код" в нашата пасивна памет (подсъзнанието). Имаме ли съзнание за кодиращите думи - имаме "спасението" си. Всъщност, ако човек успее да се съсредоточи и да запомни "кодовете" в такъв момент, вампирът някак несъзнателно се отдръпва. Защото, на съзнателно или несъзнателно ниво, той усеща, че не му позволявате да ви "пие" енергията, както на него му се иска. Казано с други думи - когато възприемаме съзнателно, ние не можем реално да се обидим! Обидата е нещо, което действа несъзнателно. И, както са казали мъдрите - ти избираш дали да се обидиш и да приемеш обидата. Ако не го направиш - тя се връща към насочилия я. Да, човек може да избира, само когато има съзнание какво точно трябва да избира. Затова - внимание към всяка една дума! И не е добре да прекратяваме разговора, ако усетим, че нещо не е наред! Трябва да го довършим - за да можем да запомним "кодовете" - вампирът винаги ги повтаря многократно. Прекъснем ли от страх - има голяма вероятност да не успеем да пресеем "отровните семена"! Т.е. - ще направим услуга на вампира, а себе си - ще увредим. Никакво прекъсване при вече започнат разговор!

...

В наше време, с масовите електронни комуникации, контактите с енергийни вампири са увеличени до небесно-степенни висоти. Но, от друга страна, в Нета всичко е записано. Т.е. - дори да те срине нещо - ти почти винаги можеш да се върнеш, да видиш разговора, и да разбереш кой и с какви "кодове" те е"овапцал". Смятам, че това трябва да се прави задължително!

...

Попътен вятър и пълно безвампирие на прочелите го! Благодаря Ви!

...

03.02.2014г. Соня Петрова - Аеиа

4 коментара:

  1. А когато се чувстваш изцеден след разговор с някой, който не те е обиждал, но все пак те изморява и изпива енергията по някакъв начин - пак ли е вампир ? Защото аз и такива случаи имам също..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, същото е, все нещо има в нещата, които казва, което те срива - дори да не е изобщо обидно пряко за тебе. Сривайки нас, вампирът се зарежда с енергия. :) Затова - пълно внимание - дори човек да не успее да отсее съответните "кодове" - самото усилено внимание ще започне да чисти нещата. И най-малкото - сриващият те човек ще престане да те търси често, или да говори с теб. Така ми се струва, че става. :) Един вид - нашето будно внимание е наш верен щит. :)

      Изтриване
  2. :( На мен все ми се падат от "гадните" вампири,който се опитват да ме вкарат в конфлик с викане,крясъци.........уфффффф!Тези за който разказваш,вече не ме обичат:)!Тях съм ги нарекла:щастливи в нещастието си!пожелавам си никакви да не срещаме

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Додекаедър! Да, и тия, които държат винаги да има крясъци, също са вид вампири - можем да ги наречем "кряскащи вАмпири" :))))))) Те са по-безопасни и по-забавни от "потайните" - наистина, на човек не винаги му се крещи, и понякога това харчи много енергия, и те изтощава. Но може да се разглежда и като усилие, прилагано при спорт! :))) Един вид - кряскащите ти осигуряват безплатно спортуване - използвай го! :)))))) (ама и те ще те раз-любят, като видят, че им се кефиш :))))

      Изтриване