четвъртък, 20 февруари 2014 г.

ШЕСТАТА РАСА


Или Властта е Информацията

Преди повече от десет години във „Вселената в орехова черупка” лукасовият професор Стивън Хокинг, уж между другото, споменаваше и по колко книги ще се издават всеки ден по наше време, т.е. днес. Количеството беше необозримо! Това отдавна не е тайна или нещо ново за никого. Смисълът и контекстът на това споменаване беше да се посочи и по възможност – определи – главоломното увеличаване на информацията, и как става все по-невъзможно и по-невъзможно един човек да успее да „обхване” цялата информация, свързана дори само с неговата област на професионално действие. (Или каквото и да е лично действие).

В тази връзка, понеже отдавна разглеждам странния феномен, че днес в цивилизованите общества вече няма гонени от властта творци, и че всеки може да си говори, пише, рисува, снима, композира и т.н. всичко, каквото си иска; та, в тази връзка постоянно стигам до едно и също „нещо”. Не казвам „извод”, защото това са си само мимолетни мисли, и извод звучи твърде обвързващо и ненужно сериозно.

Стигам до „прозрението”, че днес няма нужда да се гори демонстративно цялото творчество на даден творец – учен, писател, художник и пр. – не само, защото самото „горене” вече е несъстоятелно, поради безбройните електронни носители, софтуер и сателити, а и защото самото „КОЛИЧЕСТВО ИНФОРМАЦИЯ” е такова, че то самото стопира и не дава възможност на отделния човек да се запознае с него. Огромното количество „информация” един вид, подпомага властта. Защо я подпомага ли? Защото е видно, че властта в цивилизованата част на света е една и съща от поне 300 години. Т.е. информацията и научно-техническият прогрес не са помогнали на никого да „смени властта” – грубо казано. Мислим, че сме свободни, но всъщност не сме. Достатъчно е да се опитаме да „вземем властта” – моментално ще има отпор! И то сериозен. На живот и смърт. Вече не е от значение дали хората са просветени, т.е. дали са грамотни и знаещи – защото никой вече не може да бъде енциклопедист. И съответно – глобалист. И дали знаеш, че структурата на системата е порочна, или не знаеш – е все едно. Системата си действа – и това е. Всички сме, пак грубо – „коне с капаци” – огромната „ИНФОРМАЦИЯ-ВЛАСТ” не ти дава да бъдеш нещо друго. Разбира се, глупаво е да се хвърлят обвинения към нещо „безлично”, а и към „личности” – също. Това, което пиша не е обвинение – просто опит за обяснение на „наложената” ни действителност. Без претенции за меродавност или каквото и да е друго.

И личният ми, все пак, извод, от медитациите на тази тема: за да сме в краЙк с количеството „информация-власт”, т.е. за да спре информацията да служи на властта, а да започне да се ползва ефективно от всички човешки и други същества, са ни необходими напълно нови средства за възприятие и за анализ на постъпилата информация. Възможно е хора, развили тези нови, вярвам, заложени у всеки, средства, да са тази, така очаквана и лелеяна „шеста раса”. Всичко е възможно!

...

...

19.02.2014г. Соня Петрова - АЕИА

Няма коментари:

Публикуване на коментар