четвъртък, 27 юни 2013 г.

Мозъкът не е от глина


Покрай малкото дете захванах да вая фигурки от глина. Тя, разбира се, се втвърдява много бързо, когато ръцете излъчват силна топлина. Затова бързината тук е от значение - ако не оформиш нещата навреме, формата не се получава добре или по замисъла. И встрани от намека, че всичко, до което се докосна, се втвърдява скорострелно, си представих легендата за човека, направен от глина/кал.

Инструментът, за да е действащ, най-често е твърд по един или друг начин. Не знам човекът като какъв инструмент се явява - нито по принцип, нито по "Божий" замисъл - но единственото меко нещо у него е мозъкът. Той не е такъв, какъвто го виждаме на снимки - снимките са на умрели мозъци - те стават сравнително твърди. Живият мозък си е буквално каша.

Защо Бог е решил да вложи каша в средата на твърдия инструмент - човека? Защо тази "каша" е толкова велика? Защо тя ръководи целия твърд инструмент - човека? Да, знае се, че най-меките неща са най-силни, че водата може да моделира по свой тертип и най-твърдата скала, но все пак?

Мозъкът явно не е от глина и не се втвърдява при докосване. Мозъкът, може би, е, съвсем условно, "божествената частица".

Казват - лесно е да се осъществи промиване на мозък. И, да, лесно е да накараш някого да приеме някоя лъжа за истина. Това е заради мозъчната кашообразност. Но точно заради нея човек може и да надскочи или заобиколи заблужденията.

Абе, Бог си знае работата!

...

27.06.2013г. Аеиа

2 коментара:

  1. Според мен всяко меко нещо е по-добро от твърдото, защото има вузможност да се вдижи или променя. А твърдото е ограничено откъм това.
    Оня горе си знае работата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, Кайти, макар да казват, че твърдото е илюзорно твърдо, заради "квантовите" постулати. :) Но казват и друго: "изтече ми мозъкът", или "изтичане на мозъци". Май езикът хем е най-добрият лъжец, хем винаги казва истината. ;)

      Изтриване