вторник, 18 юни 2013 г.

За свирките и динозаврите


С риск да привлека някои "порнаджии" и съответно да ги отнеса, псувните, де, щото динозаврите най-често не могат да докарат търсача на "върховото изживяване" до същото, както това е правел например Хасан-И-Саббах, Старецът от Планината, основателят на Ордена на хашшашините.

Преди да спомена динозаврите, ето малко за Хасан и Саббах и "върховото преживяване" от Уилсън:

"В Близкия изток един по-силен братовчед на марихуаната (също извлечен от индийския коноп и наречен хашиш) е играл водеща роля във вероятно най-забележителното еротично-религиозно движение в историята - исмаилитската секта на исляма, известна като хашшашин. Този орден бил основан от Хасан-И-Саббах около 1092г. и в продължение на няколко века внасял хаос в редиците на ортодоксалните мюсюлмани и християнските кръстоносци. Последователите на Хасан изобщо не се страхували от смъртта, защото знаели, че ще отидат в рая, докато повечето хора могат единствено да се надяват на посмъртна възхвала: те знаели, защото вече веднъж били в рая, чрез магията на благородния господар Хасан, който им обещал да ги върне там, ако през целия си живот безпрекословно му се подчиняват.

Тайната на властта на Хасан - пътешествието до рая, с което дарявал всичките си последователи, - почивала върху силна комбинация от хашиш и няколко талантливи млади жени, както ще видим в четвърта глава. Преял с подправена с хашиш храна, кандидатът за инициация бил въвеждан в някаква Градина на насладите в храма крепост на Хасан в Аламут, високо в планините на Афганистан. Там жените, преструвайки се на свръхестествените хури, описани от Мохамед във видението му за рая, изпълнявали такива неща, че мъжете излизали от причинения от хашиш транс с много ясни спомени за "божествени" сексуални преживявания и други неземни удоволствия. Никой изобщо не се съмнявал, че е бил в рая.

Последното е убедителна индикация, че Хасан е бил нещо повече от добър наркодилър, че в действителност е бил експерт по програмиране на пътешествията на другите хора много преди Тимъти Лиъри да измисли това занятие. Без съмнение, обясненията или проповедите на Хасан, преди кандидатът да поеме на астралното си пътешествие към Градината на насладите, както и думите и поведението на хурите там, са били много добре планирани, за да създадат това, което психолозите днес наричат "върхово преживяване" - екстаз, далеч надскачащ този, причиняван от нормалния сексуален оргазъм на цивилизования човек.

...

...

...

Фигура 2 илюстрира "върховото преживяване", постигнато чрез канабис плюс секс. Човек започва със съвсем обикновени усещания, но с продължаване на сексуалната активност наркотикът все повече го завладява и усещанията се интензифицират. Пенисът се чувства по-голям и по някакъв начин като "гумен". Удоволствието се разширява към повече области на тялото от обикновено. Човек "се носи" или е в еуфория. Ако сам програмира пътешествието си, чрез един от наръчниците на д-р Лиъри или чрез ритуалите на някоя стара окултна традиция, скоро настъпва "астралната" или халюцинаторната фаза: жената може да излъчва божествена сияйност, светлина, която изглежда космическа и вечна - това е значението на мантрата на Алистър Кроули: "Всеки мъж и всяка жена е звезда", или може да изглежда покрита със скъпоценни камъни и цветя. С истински късмет и известни умения по автохипноза (или действително магическа способност, както биха казали истинските вярващи) малко преди оргазма ще се появи "върхово преживяване". Това е терминологията, която д-р Ейбрахам Маслоу използва, и подобно на сходни термини от други източници ("океанското преживяване" на Фройд, сатори на дзенбудизма, "самадхи" на индуизма, "пробуждането" на Гурджиев и т.н.) е трудно да се определи. Това е просто преживяване на абсолютен екстаз, обикновено включващо парадоксално усещане, че цялата Вселена фактически е вашето тяло.

Понятието представя общата идея, но това вероятно по-често се преживява като назъбени криволичения нагоре-надолу, след като концентрацията се колебае (вж. фигура 3).

Едно важно малцинство от т.нар. окултисти още от Хасан-И-Сабах са правили опити да създадат "ритуали" (които Лиъри и съвременниците ни биха нарекли "програми"), за да насочват пътешествието все по-нагоре и по този начин да избегнат усещането за "колебания".

След контакта с хашшашин християнският орден, известен като тамплиери, разработва някои много особени доктрини. През 1307г. великият майстор на този орден и 122 членове са изгорени на кладата заради ерес, богохулство, содомия и различни други обвинения, които сякаш са им прикачени само за да ги опозорят напълно. Тамплиерите се опитвали да въведат секса в християнските тайнства и в оцелелите им ръкописи се появяват двусмислени препратки към свещено растение или билка.

В края на 19 век се появява Ordo Templi Orientis, който претендира, че е директен потомък на Ордена на тамплиерите. Те използват тантристка сексуална йога заедно с традиционната астрална проекция на европейската окултна традиция и когато Алистър Кроули става тяхната Външна глава (Какво подходящо име! Външна глава!), дрогата се превръща в тайна част от учението им, поне на по-високите етажи на определени техни ложи."

(цитат от "Секс, наркотици, магия" на Робърт Антон Уилсън, ИК "Дилок")

...

И ето го нашият динозавър, рекс! не кой да е! Снимката я взех от нета.

...

В един сайт във Фейсбук, претендиращ за строга научност, имаше майтапчийска публикация, свързана с ползите от мастурбацията. Публикацията представляваше снимка на тиранозавър рекс, с текст към нея, гласящ нещо като: ето защо рекс е винаги изнервен! (визирайки късите ръце на рекса и съответно невъзможността му да мастурбира). Другата част от текста бе приблизително такава: "ако бог искаше да не мастурбираме, той би ни направил с по-къси ръце".

И дълбокомислейки за бог и еволюцията, стигнах до извода, че тиранозавър рекс е създаден така, с къси ръце, защото бог го е орисал да се задоволява най-вече със свирки, правени му от други. Ама е нервен, защото не всеки би посмял да извърши такова действие върху Тиранозаурус Рекс...

...

18.06.2013г. Аеиа

2 коментара:

  1. Значи ние сме добре - хем ръцете ни дълги, хем не сме ограничени откъм свирки....бе добре сме си.
    КОлкото до дрогата ( с която нямам никакъв опит) ако се напуша и реша да правя секс дали ще се получат онези графики от диаграмата ?
    Любопитно ми е :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))) Верно имаме повече опции от тиранозавъра! :)))))

      Графики надали ще се получат, Кайти :))))), майтап, де, имах предвид - "картата не е територията". Препоръчвам ти да прочетеш цялата книга, Уилсън е велик и е един от най-добрите познавачи на материята. Иначе, зависи от много фактори, и не на последно място - от умението на човек да медитира истински - всъщност, тантристи, йогисти и пр. не ползват дроги при такива практики, а получават същите ефекти като ползващите - растението е просто катализатор на продукция на вещества, които така или иначе си се произвеждат от нас самите. Йогийската практика настройва организма и развива закърнели рефлекси, които регулират производството на невромедиатори. По тази причина например, занимаващите се с йога не пият успокоителни или антидепресанти, нямат нужда. По същия механизъм йогата дава възможност да си произведеш "лична мозъчна дрога". Всъщност, законните "психолекарства" са си също дроги, не по-малко опасни от незаконните - въпрос на политика и вид общество. В едни общества е забранен алкохолът, в други - марихуаната - примерно. Има хора, пристрастени към тичането - но те не са наистина пристрастени към него, а към веществата, които то продуцира в мозъка. ;) Голяма тирада извъдих, с няколко думи - не може да се каже как ще подейства дадено вещество на даден човек - въпрос на проби е. :)

      Изтриване