понеделник, 24 юни 2013 г.

Печатът на Бога - СТОРИ И САТОРИ


Сатори, състоянието в което "знаеш", разбираш; просветление. Стори, някаква конкретна история. Разбира се, близкият звуков състав е случаен - все пак, това са съвсем различни езици.

Но "сторито" може да те хвърли неочаквано в "сатори". И, може би, обратното също не е невъзможно.

Шарките на човешките пръсти - казват - нито една не била еднаква с друга. Такива са и шарките на зебрите, на тигрите, на ягуарите. Не знам как е при змиите, възможно е и техните да не се повтарят - поне в някоя част на змийското тяло.

Тия шарки ми приличат на "печата на Бога". При човека не е видим пряко, и е трудно различим, но го има. Ягуарът и зебрата са един вид "цели печати", видими отдалече.

Цветята също имат уникални индивидуални жилки. Пак печат? Ми то и кръвоносните съдове също правят уникални плетеници. Да не говорим за връзките между невроните във всеки един мозък...

Повечето хора не знаят колко отделни вида същества живеят на Земята в даден момент. Дори е възможно нито един човек да не знае. Необозримото число видове - пак печат? И всеки един вид - съставен от уникални участници?

История. Кой знае цялата история? Кой може да обхване всеки един индивид - от вирус до динозавър - съществувал на Земята? Възможно е да има кой. Иначе нямаше да я има идеята за история. И за стори и сатори.

...

И малко ни в клин, ни в ръкав - една пеперуда лавандулохолик. Отстрани изглежда красива, невероятна, божествена. (Тя си е и такава, де)

Но беше като замаяна и не можеше да се откачи от лавандулата - литне наоколо, уж да си тръгва - и хоп! Пак се върне.

Сатори... Никой не би сравнил тази пеперуда с кварталния алкохолик. (Освен може би съпругата й - щото тази ми се вижда пеперуда-мъж)

Печати...

...

...

...

...

Честит ЕнювДен! :)

...

24.06.2013г. Аеиа

2 коментара:

  1. Честит и от един горд собственик на лавандула :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уха! Честита Лавандула, Кайти! Намерихте се значи :)))

      Изтриване