неделя, 23 юни 2013 г.

Владетелят на Слънцето


Преди време един извънземен ми разказа за обичаите на една особена планета. Тамошното човечество беше приело за вярно, че един-единствен човек владее "тяхното" слънце и безропотно си плащаше на този човек за слънчевата светлина.

Нито един от жителите не се сещаше, че Слънцето е на всички и огрява навсякъде по равно.

По едно време имало някакви брожения, обаче "Владетелят на Слънцето" бил толкова забогатял от постоянните плащания, и това негово богатство така било укрепило властта му, че никой не успял да го помръдне.

А и нямало голяма нужда - повечето хора и без това били убедени, че "така трябва" и че "слънцето е негово и само негово". Една от причините за тези всенародни непоклатими убеждения били законите, които твърдяли, че Слънцето е на този човек. Хората уважавали и почитали закона и законността - просто били позабравили, че и законите били творение на слънчевия владетел. По неизвестни причини възприемали тия закони като "паднали от небето" - или направо - от Бог - по избор: в зависимост от това, дали били религиозни или рационални.

Доста се смях на този разказ. Извънземният ме гледаше като извънземно. Попитах го:

- Е, какво?! Не е ли смешно?

- О, да! Смешно е! Просто и при вас, гледам, е така. Единици владеят планетарните ресурси. "Владеят" би трябвало да е в кавички, ама не е.

"Тъп извънземен!" - помислих.

...

23.06.2013г. Аеиа

5 коментара:

  1. ...нещо в този разказ ми напомня за събитията напоследък - самозабравили се владетели и ограничени убеждения.
    Но всяка прилика може да е случайна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че прилича, Кайти! :) Всъщност, на мен ми се струва, че това не е само напоследък, а от отдавна, откакто съществува голямо човешко общество-цивилизация. Едно убеждение, колкото и да е правилно, винаги е ограничено и ограничаващо - от това се опитвам да се отърва и не знам дали някога ще успея.:)

      Изтриване
  2. Мило, ти си ми симпатична, но тъй като съм от тези дето са "паднали от небето" /всъщност долетели от Марс/, хайде, моля те, да не сме "тъпи", звучи обидно. Нека сме просто "особени" :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, де! :))) Нали в началото споменавам "особена планета" - няма да се повтаряме, я! :)))) Аз съм от Венера - вие от Марс сте тъпи, няма две венериански мнения по въпроса! :)))))

      Изтриване
  3. Да се посмеем на себе си...
    А може и да поплачем;;;
    Най-добре, да променим законите... преди да дойдат извънземните:)))
    Monaliza121

    ОтговорИзтриване