понеделник, 22 април 2013 г.

Фантасмагоричен ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ


Фантасмагории от една друга реалност.

Говори действащият министър-председател на планетата Ала-Бала-Портокала:

"Уважаеми съграждани, разбра се, че искате да осъществявате пряк и постоянен контрол над работата на своите избраници и излъчените измежду тях министри. За целта ще бъде необходимо да се съберат средства, които да осъществят и реализират това ваше прекрасно, справедливо и разумно искане!

Тези средства ще отидат за ежемесечно заплащане на хора, избрани от вас, и заемащи длъжността "контрольори". За да бъде работата им ефективна, контрольорите трябва да бъдат най-малко наполовина на броя на депутатите. Заплащането им трябва да е хубаво, защото в противен случай ще възникнат благоприятни условия за поява на корупционни практики. Другото огромно и необозримо перо от средствата за контрол трябва да са парите, предвидени за бъдещите чести избори, които неминуемо биха възникнали при съответна смяна на депутат или министър, от когото гражданите не са били доволни.

Нашите икономисти и финансисти направиха груба сметка и установиха, че сумата, необходима за осъществяване на качествен контрол, не е никак малка.

Затова, Уважаеми Съграждани-Съпланетци, апелирам към:

ВСИЧКИ НИЕ ДА СЪБЕРЕМ СУМАТА! И ДА ЗАПОЧНЕМ НАЙ-СЕТНЕ С ТОЯ КОНТРОЛ!

Някои от колегите ми управници обаче твърдят, че повечето граждани не биха се бръкнали и доброволно платили, за да извършат реален контрол. А да се бъркат и плащат всеки Вселенски Месец - абсурд! Ненаучна фантастика! Затова, аз предлагам:

От първо число следващия месец - ВЪВЕЖДАНЕ НА ПОГОЛОВЕН ДАНЪК "КОНТРОЛ". Който няма да е фрапиращо висок, но не би трябвало да е под 1/10 от приходите на всеки гражданин (независимо дали гражданинът иска да контролира депутатите, или не.) Пълнолетните граждани, които са без приходи, ще изпълняват безплатно работата "контрольор" в парламента две седмици годишно - за да се спази принципът на солидарността и да не излезе, че на някои граждани контролът им се дава безплатно.

Щото иначе нищо няма да стане. Или ще трябва да вземем средства за контрола от тия за здравеопазване...

Има ли против?

...

22.04.2013г. Аеиа

4 коментара:

  1. "Има ли за?", естествено е неуместен въпрос (смях):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))))) Да, пък и народът, и министрите си знаят, че - ако не се съгласят с данъка - освен че ще бъдат резнати пенсии, здравеопазване, образование и т.н., ще се наложи да се вдигнат цените на горивата и енергията, на стоките от първа необходимост и т.н. За да се доставят средства И за контрола :))))

      Изтриване
  2. Хм...порочни фантасмагории от една друга реалност :)))

    ОтговорИзтриване