петък, 19 април 2013 г.

Медитации на течение: Колко пари има по света?


Колко ли наистина? Не в пасиви, предприятия, насаждения, ядрени площадки и имоти, а "истински" - такива, с които да си купуваш живот. "Билети за оцеляване", както казва Робърт Антон Уилсън.

Не знам дали някой знае със сигурност или приблизително "бройката", но направих една твърде опростена и схематична сметчица.

Не че нещо, но ми е интересно как става така, че единствен човекът на планетата Земя ползва пари и дори не може да живее без тях. Всички други - от вируси, през бактерии, паяци, рибоци, кукумявки, видри, тигри и прочие не ползват пари и си живеят без тях.

И така. Ако приемем, че човек живее 80 години, и за сравнително нормален живот в бг-реалиите му трябват на ден по 50 лв. (това е само пример, идеален случай) - то за една година ще са му нужни 365 х 50 = 18 250 лева. За 80 години това са: 1 460 000 (един милион четиристотин и шестдесет хиляди).

Ако умножим броя на хората по Земята - средно 8 000 000 000 (осем милиарда) по сумата, необходима за живот на един човек, ще се получи това:

11 680 000 000 000 000 лева. (не знам как точно се произнася, но мога да го разбия на милиарди и милиони - 11 милиона 680 хиляди милиарда лева).

Дали има толкова пари в обръщение по света? Не левове, разбира се, това е "схематично".

:)))))

...

19.04.2013г. Аеиа

2 коментара:

  1. Може би причината е в това, че единствено човекът не живее в пещери, дупки и хралупи :):):) Пък и за да не му трябват пари, ще му трябва доста повече козина, която няма да е добре нито да бръсне, нито да епилира :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фил, далеч не всички животни живеят в готови природни места - доста си строят къщи - с природни материали. Хората също си строят с природни материали основно - но плащат за тях. Синтетичните неща са глезотии, въведени от има-няма 100-200 години. И вредят на общия ни дом, Земята... :) Дрехите също могат да се правят с природни материали - има племена, които се обличат и не ползват за това пари - за ескимосите да не говорим. :) Те не плащат за снега и леда, от който си правят къщи, нито за кожите, с които се обличат. Сложна работа! :)))))

      Изтриване