вторник, 16 април 2013 г.

Пепеляшка, конят и бай Иван


Течеше обикновен час по йога. Бай Иван, показвайки упражненията, си дрънкаше стандартните неща и никой от учениците не го слушаше - всички бяха изпаднали в типичното отнесено ниво и действаха на подкорие. Докато изведнъж йогинът изтърси:

- Кажете ми - какво е общото между коня и Пепеляшка?

Учениците за първи път чуваха подобен въпрос от учителя си. Това ги постресна и те напуснаха алфа-нивото, връщайки се с рязък финт в залата и нейното бета-ниво. Ако наоколо имаше някой, който може да чува мисли, щеше да се отчае - как е възможно йоги да са толкова объркани и да не могат да сложат ред в ума си - такава блъсканица от предлоложения безброй и безкрай! И изход - йок!

Бай Иван беше обаче доволен. Така де! Значи все пак имаше нещо, което да извежда безотказно учениците от байИвановия транс!

Той изчака да се поуталожат ученическите мисли и продължи (вече всички го слушаха напълно внимателно, в ниво "хибрид между алфа-бета и тета"):

- Като начало ще перифразирам леко една позната фраза: благородният кон и под скъсан чул се познава. Не знам защо много хора забравят, че пепеляшка всъщност е родена в семейство на благородник. Ако го помнеха това, думата "пепеляшка" нямаше да е нарицателно за бедно и обикновено момиче, което става принцеса. Това е основното в случая - Пепеляшка е родена благородничка. И защо това се забравя доста масово? Предполагам, защото това е част от общата илюзия, от нашата склонност да забелязваме изборно информацията. Частично, така да се каже. Разконцентрираният ум не може да се вдигне над нещото, за да го види в цялост. Вниманието, което е основният инструмент на ума, е кон с капаци.

- Но не това е общото между коня и Пепеляшка - продължи гуруто. - Общото е фразата за благородния кон.

- Ама те не са я познали под скъсания чул! - намеси се един от учениците. - Трябвало е да се види, че стъклената пантофка й става...

- Така е! Това е част от общото. Пепеляшка не се нуждае от диамантени подкови, за да може да пробяга огромни разстояния. Тя може да тича със стъклени пантофки! Това е вече благородство. Разбирате ли?

Учениците не разбираха.

И бай Иван им зададе за домашно да медитират върху "подкови и пантофки". Все нещо щеше да излезе от тия медитации.

...

16.04.2013 г. Аеиа

6 коментара:

  1. Аз пък реших, че общото е Пепеляшка да може да избяга с коня, ако принцът не я устройва :))
    Верно, че тя е благородничка, наистина избирателно се забравя може би за удобство на целите на приказката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахах, Кайти, да! И опцията за бягството е яка! :)))) "За удобство на целите на приказката" - сигурно такъв вид удобство се цели и в нашия реален свят. :)

      Изтриване
  2. Че кой казва, че се забравя? Изразът "бъхтам като Пепеляшка" (с неговите всевъзможни деривати) означава само едно: "Ей, говедо, аз съм от благородно потекло и цял ден ти шетам, а ти си гледаш ти бала (демек мача)!" гарнирано според случая с ръце на кръста и/или навирен пръст, навяващ недвусмислената разпоредба: "Марш веднага да ми купиш тиквена каляска "Ауди А 3", стъклени пантофки от "Маноло Бланик" или "Джими Чу" или поне вземи изхвърли боклука, че като викна феята (тъщата), като се развърти тя с вълшебната пръчка (точилката), ще видиш кон (ти) боб яде ли!" Което веднага дава пълната яснота относно общото между Коня и Пепеляшка. :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фил хахахах :))))) Много яко, ще падна! :)))))

      Но пак излиза, че само самата Пепеляшка (и феята) знаят и помнят за пепеляшкиното благородство - на другите трябва да им се напомня с всякакви битово-материални средства! :)))))))))

      Изтриване
    2. Моля, моля, има тук-там и по някой принц, който не изпуска тия неща от поглед ;):):) Макар че той пък много добре различава благородното потекло от голите претенции за синя кръв ;):):):)

      Изтриване
    3. Фил, абсолютно! :)))) Между другото, това ми напомня, че и за принцовете се забравя по същия начин, което не значи, че те не са такива! :)))

      Изтриване