неделя, 14 април 2013 г.

Гурута, политически водачи и други смешни аналогийки


Който се е интересувал от "източни" традиции знае, че в някои от тях има и елемент на "почитане на гуру". Между другото, "гуру" се превежда като "гу - тъмнина; ру - светлина" - нещото, което те води от тъмнината към светлината. Но в някои практики учениците гледат снимка на личността, приета за гуру, и по този начин получават сила, светлина и т.н. Някои дори твърдят, че тази личност-гуру можела да подпомага съдбата и случванията в живота на почитателите си - независимо колко на брой са те. Но не това ми е целта да кажа в този пост. Нито ми се говори за факта, че ашрамите на гурувците са машини за пари - не че в това има нещо лошо, но много хора не виждат благоприятните аспекти на събирането на тези пари, а забелязват само "шашмата". Има и шашма, има и илюзия, има и вяра, и знание, и "благословия - шактипат" и "всичко останало.

Сега по въпроса. Доста хора си спомнят как по времето на социализЪма у нас, във всяка обществена сграда висяха портретите на "народните водачи" - Георги Димитров, Тодор Живков и пр. Какво излиза? Както в един ашрам висят портретите на Гуру, така и в "модерните ашрами" висят образите (икони) на Водачите.

В наше време не е модерно да се турят портрети на съвременни управляващи. И всеки си мисли, че "традицията гуру" вече я няма.

Има я! Портретите на "Водачите" висят навсякъде по улици, сгради и паланки! Това са масовите билбордове, масовите рекламни плакати, и снимките на политиците по вестниците.

И, да, не на последно място - показването на "лицата" (да не кажа задниците-лица) на нашите любими вождове по телевизията! Тази всепроникнала медия. Наистина, не всички гледат телевизия, но все пак...

Чрез телевизията, пък и чрез интернет, Портретът на Гуру е не само в обществените "ашрами", а и във всеки конкретен дом.

И ще ми говорят, че индийските гурувски традиции били промиване на мозъци и отживелица! Нищо подобно - по-скоро всичко е копирано от там. Което май не е добре.

Всъщност, цялото общество и обществена структура се ръководи по същия начин, както и един ашрам. Чрез почитане и всеналагане на "гуру". Често - съвсем несъзнателно. И още по-често - съвсем не водещо до "просветление". Защото, ако наистина политическите ни водачи ни помагаха за достигане на лично извисяване и просветление - светът ни отдавна да е станал Рай. Може би, полит-водачите (да се изкажа по СССР-овски) са гурута с обратен знак? Водят света към оскотяване?

Да се надяваме, че не...

...

14.04.2013г. Аеиа

2 коментара:

  1. Разликата е, че снимките на дадено гуру, един последовател си ги кичи сам вкъщи, докато снимките на тия дебили те сами си ги качват къде ли не. Едва ли са много онези, които ще си кичнат в хола снимка на някой политик.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Принципът на въздействие е един, Фил :( Телевизорът, който е вид съвременен портрет, гражданинът си го пуска сам. И иска или не иска - гледа "гуру", живее с "гурувската" реалност, налага му се тая реалност. Затова "гражданинът" гласува за тоя и оня... защото това вижда.

      Изтриване