сряда, 30 януари 2013 г.

Йога vs. Виагра? ... и бай Иван


Йогинът бай Иван изказва "некои съображения" по отношение на древната наука и съвременния илач:

Макар Йога, в някои свои аспекти, да проповядва пълно полово въздържание, това не трябва да се разбира пряко и да се пренася по същия начин концептуално и практически в съвременното ежедневие.

Знае се, че посредством йогийски практики могат да бъдат активирани различни части на тялото - респективно - и техните аналози или продължения в "по-тънките светове". Част от активацията на телесно ниво се изразява в повишаване на кръвния ток на съответното място, предизвикване на реално повишаване на температурата на това място и пр.

Повечето съвременници възприемат Йога като нещо твърде отнесено и напълно неприложимо в съвремието и днешния масов начин на живот. Но учените, които работят от векове и продължават да работят в своите области, отчитайки и "материалното", и "нематериалното", и виждайки тяхната неделимост, са успели да подарят "йога" дори на тези, които са напълно против нея.

Как действа Виагра? Увеличава кръвния приток в малкия таз. Там са разположени различни "енергийни точки" - но това съвременникът ни не го интересува. За него са важни страничните ефекти, и то основно телесно-физиологичните, на действието на "хапчето".

Това, обаче, е без значение. Дали човекът ще се концентрира в Муладхара (или Канда), или където и да е там, в основата, или просто ще глътне едно хапче - това няма значение. Все е Йога. Дали ще закара с дишането си Прана до съответните центрове, или ще им прати Виагра - също няма значение.

И тук не говоря за последващо използване и целесъобразно насочване на "енергията" за по-нататъшно развитие, или за постигане на някакви върхови изживявания. Да, това може да стане и с йога, и с виагра. Може и да не стане, зависи. Тук говоря за конкретен ефект. Кой как го използва - това си е негова работа, път, нагласа - каквото щете.

(Моля, това да не се приема насериозно от догматизирани на различни теми "умове" и "емоционални интелигентности". Бай Иван обича да се майтапи.)

...

30.01.2013г. Аеиа

9 коментара:

  1. Привет, Соня! Понякога и аз обичам да се майтапя... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марине, хубаво нещо са майтапите - това е един от най-безболезнените начини да кажеш истината. ;) Вече кой как и дали ще я възприеме - е отделен въпрос. :)

      Изтриване
  2. Йога не те кара да вярваш в нещо. Тя ти дава възможност сам да се убедиш.
    Щом действа, може и да е Йога тогава. А може и да е Виагра ;)
    Нъл тъй ?
    :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ан тъй! :))) ПСИлутно, Кайти! Казала си го много дзен, разбиващо и изстрелващо!

      :)))

      Изтриване
    2. Мииии....(скромно гледам към земята ) аз чета и се просвещавам :))))

      Изтриване
    3. :)))) Кайти, и да добавя за "вярването". Бай Иван е категоричен: не бива да се вярва във Виагра! Колкото и да вярваш в нея - нищо няма да стане. Нужно е да я опиташ на практика. Твърди, че и с йогата е същото! ;)))))

      Изтриване
  3. Правилното насочване на енергията е много важно, Соня, защото иначе, дали с йога или с Виагра, може да се стигне до положението:
    - Жена, ела да видиш как хубаво прекопах градината!
    - Скъпи, Виаграта (Йогата) не беше ли за нещо друго? - подсмърч...
    :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахахах Сонче, ще ме прощаваш за спама и че ти трябва да си го коментираш, ама ме изкефи :)))
      Приложения на Йога (Виагра) и разминаваме в употребата им :)))
      Добре Фил :))

      Изтриване
    2. Фил :)))))), така е, и в това се вижда къде е разликата между виагра и йога. Йога всъщност е доста обхватна и сложна наука, и тя наистина учи що е правилно насочване на енергията, как да става, защо да бъде и т.н. "Виаграта" е един малък аспект в случая, тя просто се съдържа в йога и се обяснява чрез нея, а и действа по йогиските правила. Ако стане обратното, което е невъзможно, но се случва - става случая с градината! Даже и по-зле! :))))))

      Изтриване