неделя, 20 януари 2013 г.

Бунтът на Бактериите


В един нормален, с нищо неотличаващ се от другите ден, една бактерия, живееща в бъчва с вино в една изба, получи просветление. Достигна най-висшето самадхи и същевременно остана в пълно съзнание за света, който бе обитаван от телесната й част.

Бактерията видя! Всички нейни посестрими и събратя бяха роби! Целият живот се крепеше върху тях и тяхната работа! А те не го осъзнаваха. Това трябваше да се промени...

Както всичко е свързано с всичко, така и бактериите са в кюпа. Но, отново както всичко и всички, и те имаха и вътревидова комуникационна мрежа. Самадхираната бактерия, която вече бе разбрала, че се казва Бактос, пусна на момента спешно съобщение по бактериалната мрежа:

"Братя и Сестри! Говори Бактос! Идвам да ви спася! Събудете се! Осъзнайте се! На вас се крепи почти всичко в този свят. И никой не ви го признава. Работите цял живот къде ли не - по бъчви, черва, гробища, въздух, морета, пещери - навсякъде - и си умирате така, без да разберете кои сте! Тръгнете с мен, излезте от там, където сте, и елате! Животът ни ще се промени."

Бог, който знаеше много добре, че Бактос е свързан с Него, понеже беше в Самадхи, се изплаши! Опита се да премахне самадхи-връзката, но не можеше - Божиите закони не могат да бъдат нарушавани дори от Бог. Защо искаше да прекъсне самадхито ли? Защото, макар и късно, осъзна, че Бактос е на път да разсипе целия живот на планетката Земя. Посредством спирането на самадхито, Бактос щеше да изгуби и пълния си достъп до местната, макар и глобална, бактериална мрежа. Да, беше късно. Пълчища бактерии се втурнаха към Бактос. Повярвали и убедени, че той е техният Спасител. И всичко на Земята се промени. По-големите от бактериите същества спряха да храносмилат. Труповете спряха да гният. Нито вино можеше да се получи, нито кисело мляко, сирене и други млечни продукти. Съществата продължаваха да живеят, но не се знаеше докога щеше трае това - животът се промени коренно и изведнъж. Бактериите се бяха оттеглили от извечните си и повсеместни работни места и се бяха събрали около Бактос.

Бог се чудеше какво да прави - бе в капан!

На първо време реши да преразгледа Самадхито...

...

20.01.2013г. Аеиа

5 коментара:

  1. Ах, какъв разказ си написала, ако се отплесна да разсъждавам ще откарам до сутринта - или си вкарала толкова много идеи в него или аз съм параноик, който поне вижда няколко теми за размисъл :)
    Най- ми хареса, това че дори Бог не може да прекъсне Божиите закони. Иронично е.
    Айде робите да последват новия "гуру" за се псевдоосвободят и да стане купона, а аз да не философствам повече :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, много ти благодаря за отзива и за разбирането! :) Наистина се опитах да вкарам някои идеи, и не знаех дали биха били разбираеми по начина, по който съм ги казала. :) Според мен това не е параноя, един от многото примери за параноя е човек да си мисли, че следите от самолети тровят повсеместно населението по замисъла на някакъв "елит", при условие, че хората сме над 7 милиарда - и, освен това, да не осъзнава, че тия "отрови" би следвало да са такива за повечето живи същества. "Елитът" трябва да е доста тъп, за да си играе така с живота, защото цялата земна система не е никак проста и набъркаш ли се в нея, по начина, по който си мислят параноиците, нещата ще станат доста сериозни. Бог си знае работата! :) Т.е. - по мое виждане, параноята се дължи на строго тясно възприемане на околния свят и най-често на вадене на нещата от контекста. Не знам защо "венецът на творението" почти никога не осъзнава бактериите, които наистина са в основата на всичко земно, а ако изобщо държи сметка за тях - то ги приема за даденост - извечна и ненарушима. :))) А според теорията на вероятностите и квантовата теория, описаното тук действително може да се случи - и животът моментално да отиде на кино. ;)

      Изтриване
  2. Мда, не само, че бактериите са важни.
    То затова е верига например, а не пирамида, където един "венец на творението " да седи самодоволно и да си мисли, че е на върха. Малко ме притесни идеята бактериите да се осъзнаят и освободят, че тогава ще стане един катаклизъм...
    И нещо да помоля, би ли погледнала в другия си блог, там зададох едно въпросче по специализираната материя, която ти владееш доста по-добре от новак като мен :))

    ОтговорИзтриване