понеделник, 11 юни 2012 г.

Сблъсък на А(но)нимуси и ... бай Иван :)




Както е известно, според юнгианските интерпретации на Психе и нейните похождения, всеки пол притежава съответно противоположни на своя пол анимус или анима - всяка биологично изявена жена има анимус, всеки мъж - анима. Ако човек не е в "добри отношения" със своя анимус или анима - това се вижда съвсем директно в ежедневното му нормално поведение и реакциите му спрямо околния свят. Например - ако една жена е твърде агресивна, нападателна, неадекватна, ръси при всяка провокация и непровокация обидни, мръсни думи, псувни и подобни - то това значи, че нещо я юрка "нейният Анимус" и тя не може да го удържи. Той си прави фактически каквото поиска и може да я накара да извърши куп глупости, за които тя после да съжалява и понякога, въпреки съжаленията, последствията да се изразяват в: "късно е, Чадо, мандалото лопна!"...:)

Това, разбира се, е твърде опростено представяне на нещата, но не мисля да се впускам понастоящем в задълбочени анализи, защото за момента не е необходимо. А моментът се изразява в това, че най-неочаквано покрай бай Иван (когото смея да приема за настоящо проявление на моя Анимус) се сдобих в другия си блог с един анонимен коментиращ, когото смятам за жена по "некои съображения" и който се раздразни до такава степен от бай ти Ивана, че, види ли го някъде из Нета, веднага включва в действие "лайнохвъргачката" си (с извинение!) и перманентният му запек завчас се превръща в неудържима диария. (пак моля за извинение за тези думи, но анонимуската се изразява основно посредством фекално-канализационни изрази и няма как да не прихвана и аз:)))...

Та, по съвет на един мой Приятел, реших да си почеша езика и покрай чесането да направя един весел опит за обяснение на тези анонимни случки, пък белким Анонимната посветне нещичко, макар да ми е ясно, че Анимусът в повечето случаи не може да бъде обяснен, разяснен, класифициран и видян - той е умел "прикривач" и, когато е в действие, жената не може изобщо да го усети...

Ето го и моето скромно обяснение: "Моят Анимус" бай Иван се е оказал по някаква причина заплаха за Анимуса на Анонимната. Защо е станало така, можем само да гадаем. Възможно е да чувства бай Иван като свой смъртен конкурент, възможно е и да го усеща като враг, който е с напълно противоположни нему убеждения (не че бай ти Ивана има такива!) и т.н. Съответно, появата на Йогина предизвиква в Анонимната неудържим подтик да отпочне "лайномета". Сега ще го обясня и него, за който не е наясно. :) Всеизвестно е, че бозайниците маркират териториите си с изпражнения, а при заплаха за тях, приматите дори ги защитават като се замерят с фекалии! (По Р.А. Уилсън)... Фактът, че жената не използва алегорични намеци, а включва пряко думи от "гнездото" на "лайно", говори, че тук действа нейният Анимус! :))) Който се пъне и пъне да мята гореупоменатите екскременти, ама бай Иван отдавна е надживял "териториалната верига" и не се впечатлява от таквиз ми ти бомбардировки. Виж, ако беше някой от предишните ми Анимуси... ама това е друга история...:))) Та, Анимусът на Фекаланонимната се ядосва от липсата на реакция според неговите очаквания от страна на "бай Иван" и продължава да действа така - ирационално, агресивно и миризливо...:)

Е, радвам се, че "бай Иван" успя да ми покаже така нагледно и наготово какво нещо е неуправляемият Анимус - затова и отделих такова специално внимание на това "явление" в блога си. И, да, благодарна съм!

...

11.06.2012г. - Соня Петрова - Аеиа



12 коментара:

  1. Надявам се ,съвпадението със моят никнейм да е случайно...:)))))Чак се притесних в един момент по време на прочита...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че нямат нищо общо, Анима! "Анима" е латинската дума за "душа", а юнгианските термини са нещо друго, написала съм го вкратце, Приятелко! :))) Тук става дума най-вече за анонимусите (не всички) :))) Поздрави!

      Изтриване
  2. Всички думи, започващи с АН, са много... тревожни: АНима, АНализ, АНонимен, АНали, АНус...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))))))) Абсолютно! Така представено - някак все стига до "Анус"...;))) С уточнение - да не се засягат Ана, Ангел и всички други имена, те не са в списъка, това е майтап! :)))

      Изтриване
  3. Много ми олекна :))По едно време се подвизавах с псевдоним "анима анонима"...Но след дълъг размисъл го промених на- "незнайна"...
    Така е, дистанцирам се и от теориите Юнг..
    И да тревожни са тези думи...определено:))))
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))))) Да имаш "анимус" или "анима" не е обидно - това е едва ли не "закон" и всички ги имат, въпросът е т.нар. "Аз" как се погажда с тях, това е... Всъщност, имах предвид един анонимен коментиращ в постингите ми за бай Иван, ако ги погледнеш, ще видиш коментарите, но не са за гледане, де...

      Изтриване
  4. Да всякакви ги има за съжаление...Критици разни,комплексари и прочие,които намират поле за изява в виртуалното пространство,за да избиват своите психически и психологически проблеми и отклонения.Не трябва да им се обръща внимание и да им се реагира,защото по този начин ги подхранваме.Разбирам,че е малко дразнещо,най-вече когато такъв субект е анонимен и няма доблестта да застане дори и с измислен никнейм...Но от опит съм забелязала,че когато се игнорира с мълчние такъв,той просто увяхва от само себе и си представям пълното му разочарование,че не е станал обект на внимание и не може да си захрани егото.И цялата му жлъч и отрицателна енергия е отишла на хаос и се е разпръснала в пространството..В нашият случай-Виртуалното:))))
    п.п.Знам за Юнг и компании-изучавала съм ги по психология на развитието,затова казвам едно от множество теории и школи...:) Не се ядосвай на такива..Аз нарочно не им трия коментарите,не ги коментирам и така показвам,че ги игнорирам...:)Приятна вечер и искрени поздрави!:)))))
    Няма да се даваме на мижитурки и мишки,които и виртуално ги е страх да си покажат мишето си лице ,дори и зад ник.....ДГД- за тях!Със или без извинение!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много правилно и точно - ДГД за тях! :)))) Така е, Приятелко, напълно споделям твоите възгледи. Аз даже моменталически трия, хич и не ги оставям, ама в случая, както споменавам в заглавието, става дума за Анимуси, и моят, макар и улегнал, все пак не се оставя току-така! :))))))

      Изтриване
  5. Също се извинявам, че изпуснах така добре овладяният ми и контролиран,иначе зъл,агресивен и разрушителен анимус,като им пожелах "ДГД" ..:))))
    Понякога така разтоварва ...:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Бреее и тука налазили гадинките. Няма отърваване от тях,не че са толкова страшни,ама неприятни са колкото си искаш.
    Ignor all за такива и точка.
    :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно, Кайти! :)))) Триене, в случая - бърсане му е майката, ама понякога ти се ще да го накараш то да си го избърше, да не кажа - избрише....:))))))

      Изтриване