петък, 24 август 2012 г.

Синхронност или колапсиране на реалност, или кой знае какво...:)))




Онзи ден бях разположена близо до спасителите на плажа и проведох разговор за морето с един от тях - може би с над четиридесет годишен стаж в спасителството. Познавам го от години - постоянно си е на плажа. Стана дума за рибата, риболова и морето.

Целият разговор не е важен, стана ми интересно как две от нещата, за които говорехме, "се сбъднаха" точно десет минути след него.

Първо - за делфините. Според човека те се били разпространили и размножили много и, заедно с рибарите с огромните мрежи, унищожавали рибата - затова била така драстично намаляла. Понеже от две години все не засичам делфини, попитах го дали ги вижда често. "Ооо, постоянно са тука! - каза и посочи морето до плажа. - Идват ей тук, до шамандурата, където плуват хората." Шамандурата е на двайсетина метра от брега и около нея наистина не е никак дълбоко.

После стана дума, че Босфорът бил твърде тесен и плитък и през него не можела да минава риба от Средиземно в Черно море. Аз казах: "Добре че не може, щото могат да минат и големи акули."

Като приключихме разговора, до шамандурата, съвсем близо до нас, се появи огромен делфин - гонеше някаква голяма риба. Сам беше, но направи няколко скока - видимо, за да направи шоу на нас, плажуващите, които веднага се втурнахме с камери и апарати да го снимаме. :)

И след делфина ми звънна сестра ми, съобщавайки ми, че чела за някаква 3-4 метрова риба, която били видели на 500 метра в морето от плажа на Ахтопол, и журналистите веднага я нарекли "бича акула"! :)))

Според спасителя, това е моруна, но твърдението му няма значение в случая.

Синхронности разни...:)))

...



6 коментара:

  1. Много интересни наблюдения, миналата година и аз успях за пръв път в живота си да видя два играещи делфина, почти до плажа на Каваците. Невероятна гледка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Гуени! Наистина са невероятни тия делфини! Аз от 2000 година насам всяка година виждам - понякога по много, понякога два-три, но 2010 и 2011 не видях нито веднъж, затова сега се изкефих на гледката и "съвпадението по поръчка". И както казвам, имам чувството, че те чуват и разбират, че хората се вълнуват от тях, затова винаги правят шоу, като видят, че ги гледат и снимат - зарязват гонитбата на рибата за момента и почват със скоковете :))))

      Изтриване
    2. Нали са по-умни от нас... колкото и да не ни се вярва.

      Изтриване
    3. :)))) Точно! На фона на високата си интелигентност, си живеят в синхрон с Природата, оцеляват в този синхрон, без да се налага да правят цивилизация и да зависят от нея, и запазват игривостта си до края на живота. Жизнерадостната игра, а не политически и бизнес игри ;)

      Изтриване
  2. Сбогом и благодаря за рибата - това е от Пътеводителя,по повод делфините.
    Колкото до колапсирането, сигурно е такова, а не случайност :))

    ОтговорИзтриване
  3. Любимо! Кайти, това, че делфините са тук, ми дава надежда, че Земята ще я бъде! :)))) А иначе случките - и случайност да са - интересна и бърза случайност, която постоянно ми се случва ;)

    ОтговорИзтриване