събота, 18 август 2012 г.

Работно обяснение на съзнанието (простичко)




Всъщност, това не е точно обяснение, защото дори не знам с Кого се обяснявам. :) И така, изхождам от условно аксиоматичното твърдение, бе Бог бил създал Човека по свой образ и подобие. Втората "аксиома", която ползвам за "Изход" е донякъде източната визия, че Бог е ВЪВ всичко и Е всичко. И няма да се простирам във видимата и условно позната ни вече Вселена, а ще се огранича само с планетата Земя.

Ако цялата Земя е Бог, то значи моето съзнание е същото като Земята. Има собствена структура, поставено е в определени външни условия, и е населено с безброй живи, полуживи и неживи същества. Аз, като човек, никак не познавам Земята. Не знам какво е да си дърво, нито как се чувства то, какво го вълнува, как оцелява, какво го радва и т.н. Не знам какво е да си вирус, мравка, ураган, океан, извор, червей, книга, цирей, домат, друг човек, куче, сфинкс, пирамида, колиба, риба, отвертка, катедрала, релси, вода, диамант, бакелит, тюлен, пръст, крава... Няма да изброявам.

Оказва се, че аз, макар да живея на Земята, не знам почти нищо за нея и населяващите я същества. Нито ги познавам поименно и лично, нито мога да ги обхвана всичките, нито видово мога да изживея това, което те изживяват. Не мога да надникна в света през техните очи, носове, осезание, трети очи и пр. и пр.

Същото е и моето съзнание.

Егати!

:)))))))

18.08.2012г. Аеиа



4 коментара:

  1. "Мравката никога не вижда цял слон, въпреки, че се разхожда по него" -източна поговорка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Но то си е казано - по образ и подобие. Обаче повечето не вярват в това и стоят само в тясната рационална частичка на ежедневното си обкръжение. И заклеймяват тези, които искат да си проучат личното съзнание, заплашвайки ги с полудяване. :) Ако приемем, че Бог осъзнава всички части от съзнанието си - то той или е луд, или е ... бог... :)))))

      Изтриване
  2. Да не забравяме, че луд идва от homo ludens,тоест, играещ ...човек :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И да добавя - "луд" често се използва като синоним на "див", което идва от divinus - божествен...;)

      deus - бог, devs... оттам и "дев" в индийските писания :)

      Изтриване