четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Алхимия - Анаграми на Огъня


Момиченцето реши да си поиграе с огъня. Не само защото прочете нещо в блога на Кайти. J

Взе латинската дума за „огън” – IGNIS, започна да прави анаграми, да размества буквичките. После провери сумарно коя анаграма има най-много значения в различни езици и какво значи. Ето какво се получи:

SIGNI – много значения, на латински – ЗНАЦИ, на няколко други производни езика – същото. На индонезийски – значение. Интересно беше на баскски: ВХОД...

SINGIкакто всеки ще се досети, повечето значения са: ПЕЯ. Интересно е на естонски: шунка!!! И на суахили: ПЪРВИЧНО!

INGIS – на уелски: лодки.

GSINI – на баскски – получени; на уелски – сини...

Да, значи Огънят има нещо общо със Знака, Пеенето, Входа, Шунката, Лодката, Синьото и Първичното.

Ееехх, то не бе Алхимия, не бе чудо! – каза си Момиченцето...

...

4 коментара:

 1. Много се замислих.Ама много :))
  Та значи огънят е знаков - като първичното пеене на някой жрец(онези дето те карат да изпаднеш в транс)той е лодка,която те отвежда до входа(а защо не и до изхода),а огнените езици освен,че са синкави могат да опърлят някоя шунка до посиняване :))) Това последното е шега,но шунката ти е виновна.
  А сега сероизно-твоят анаграмен експеримент ми напомни Махалото на Фуко на У.Еко- можеш да вземеш някоя случайна невинна цифра и да се окаже,че тя(точно тази случайна цифра) е натоварена с много смисъл и мистика.Случайно или не ? Отговорът е според зависи - в какво,как и колко вярваш.
  Поздрави на Агент-провокатора Соня :))

  ОтговорИзтриване
 2. Привет, Кайти! Ще си замълча за агент-провокатора, мхм! :)))) Няколко пъти съм чела "Махалото на Фуко". Бях омагьосана от него, когато излезе у нас - май беше през 1992 година... Радвам се, че и ти си падаш по "тия работи"! За синьото - в астрономията се знае, че когато едно астрономическо тяло свети в синьо, то то е с най-висока температура - противно на всеприетото, че синьото символизира студеното. Така че си много права за начина, по който го описваш! Наистина огънят е син там, където е най-горещ! За шунката и опърлянето - яко! :)))) АЗ по-скоро свързвам понятието "шунка" с думата "плът" - т.е. огънят иска да покаже, че присъства в нашата плът - тя не е "проста шунка".:)
  От "Махалото" освен числата, много интересно беше представянето на една телефонна бутка (или май беше бутка за продажба на тютюн) - там един герой така хубаво описа нейните мерки и съотношения, че се оказа, че те отговарят точно на мерките на Хеопсовата пирамида, които пък отговарят на съотношенията между Земята Слънцето и куп други важни астрономически неща! :)))

  ОтговорИзтриване
 3. :)) хубава заигравка - замириса ми на печена на огън шунка на фона на зимна песен;))

  ( това ми е близко, имам този лош навик - да бъркам думите и да правя дори билингва коктейли
  първият ми опит беше преди години с думата "хаос"


  Всъщност хаос
  е просто една добре подредена дума,
  нямаща нищо общо със
  соха
  осах
  хоса
  асох
  соах охас хасо
  преобръщащи шантаво живота ми.


  като лиmoon и какво беше по-наскоро - Lookви

  ОтговорИзтриване
 4. Привет, Дора-Марта! :))) Невероятни са билингва-коктейлите ти, голям кеф за мен! :)))А печената шунка, огъня и зимната песен ми предизвикаха състоянието, грубо наречено по народному "да ти потекат лигите"! :))) Това интересно подреждане, предизвикващо такива физиологични реакции, говори много за твоята опитност в игрите с немирните думи - и май наистина си овладяла хаоса - независимо, че твърдиш, че "преобръщаши шантаво живота ми"! :))) Успешна и хаотично-подредена седмица!

  ОтговорИзтриване