събота, 12 април 2014 г.

Дръж се! vs. Отпусни се!


Съдържанието, смисълът, посланието, аналогиите, конотациите в тези два израза са ясни на всеки. Затова няма да се разпростирам върху тях, а само ще отбележа "некои съображения", които ме карат да мисля, че по някаква причина "Дръж се!" и "Отпусни се!" са сменили местата си в ежедневната им употреба.

Или, с други думи - според мен, когато казваме: "Дръж се!", би било по-адекватно да казваме: "Отпусни се!". И обратно.

Примерно, някой човек трябва да пробяга определено разстояние. Той изнемогва, чувства, че ще пукне едва ли не, но продължава. За да го окуражим, в повечето случаи бихме му подвикнали "Дръж се!".

Голяма грешка! Ако наистина "подсъзнанието" чува и изпълнява всичко буквално, този човек ще се задържи съвсем реално! И тичането му ще стане още по-голяма мъка и тежест. Ще трябва да преодолява и "своето" съпротивление. Като кон, на когото са опънали изкъсо юздите - т.е. като кон, който Е ДЪРЖАН изкъсо.

На такъв тичащ човек би трябвало да му подвикнем "Отпусни се!".

Втори пример: изнервен човек, който не може да си намери място и постоянно избухва. Ако му кажем "Отпусни се", както е логично и възприето - той още повече ще изтърве коня... На такъв изнервен елемент би било полезно да му се каже "Дръж се!". Тогава той, подсъзнателно, ще укроти изпуснатите си "нерви".

Изобщо, защо е се е случила тази логично-алогична размяна на описваните две заповеди, е напълно неясно. Но факт е, че когато кажеш на изнервен човек да се отпусне, той още повече се изнервя- т.е. наистина се отпуска още повече.

...

12.04.2014г. Соня Петрова Аеиа

2 коментара: