вторник, 29 април 2014 г.

За позитивното мислене


Преди година, ако не се лъжа, във Фейсбук имаше големи обсъждания и оплювания на "позитивното мислене", породени от статия на някакъв "корифей" в областта. Сега няма нищо по въпроса, никой известен не пуска никакви "зарибявки" по темата, така щото социалните мрежи "да гръмнат" - и аз страдам!

Но ще си пиша в блога по въпроса, ама ха!

Всъщност, само ще обясня това "явление" от моя си гледна точка.

Та, в позитивното мислене няма нищо мистично и бабино-деветино. То просто е мислене, свързано с личната ни увереност в самите нас си.

Да, много от "ваятелите" на хората биха искали да изфабрикуват неуверени и страхливи човечета. Затова и им втълпяват, че, ако случайно им хрумне, че биха могли да направят нещо, то най-добре веднага да си помислят:

НЕ! АЗ НЕ МОГА ДА ГО НАПРАВЯ ТОВА!

А не да се лигавят с простотии, от сорта на:

ДА! АЗ МОГА! И ЩЕ ДЕЙСТВАМ!

Защото, къде е по-голяма вероятността човек да направи нещо реално - в случая, когато е убеден, че няма да може, или когато си мисли, че ще може?

Разбира се - второто. Ако си пред-убеден, че никога няма да се научиш да свириш на пиано - ти наистина никога няма и да се докоснеш до този инструмент. Това се отнася и за успеха, и за щастието, и за любовта, и - за всичко под небето (не само за пианото).

В това за мен е есенцията на т.нар. "позитивно мислене"

...

29.04.2014г. Соня Петрова - Аеиа

2 коментара:

  1. Позитивното мислене си е едно чудо,сбъдване на желания или кой както си го нарече.Проблема е ,че 99% от хората не вярват в чудеса:)!Все слушам :АЗ ИСКАМ!Само че така Вселената не чува.Просто затвори очи и виж!Има медитация за изчистване на НЕ-тата от нас,много е добра,ако по често я правим от речника ни ще изчезнат думите: не мога,не харесвам,не знам,не обичам ,не искам..................безброй много НЕ!
    Успех:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Успех и на тебе, Додекаедър! :) Да, и за Вярата често пиша - една от Великите сили е тя. А и самият Живот е Чудо - и да се чуди човек как може да има хора, които не вярват в чудеса, а имат живот - но факт! :)))

      Поздрави и весели празници! :)

      Изтриване