четвъртък, 7 март 2013 г.

За силата на косата


Официално наложеният ни Свят е впечатляващо абсурден - това може да се забележи от всеки, включително и от някой, непринадлежащ към самонареклия се вид "хомо сапиенс". Основното, което се набива на очи, е абсурдът, че в икономически план се печели най-много от забранени от закона дейности. А "властта" определя кое да е законно и кое не. И напълно в ръцете на властта е да изкорени всичко незаконно. Но тя не го прави. Напротив - властта е тази, която създава незаконните неща и печели от тях. Всеки, който успее да погледне зад или през тази мижава завеса - "закона", - веднага ще се учуди на този вид "система", която хомо сапиенсите приемат за даденост, за Божий Ред и т.н. Плач и смях!

Но тук ще кажа няколко думи за косата, не за "световния ред". Това горното бе нещо като полунеуместен увод.

От стигналите до нас древни легенди и исторически справки може да се види, че древните са знаели много неща за човешката коса. Неща, които масата от съвременните хора пренебрегва като ирационални, псевдонаучни, "бабини деветини" и пр. Всъщност, такова е отношението ни към повечето древни знания, но това е неизчерпаема тема.

Ще дам само няколко примера за древното знание за косата, като някои от нещата се прилагат и в наши дни:

1. Библейският Самсон.

2. Обичаят новоприетите монаси да се подстригват.

3. Източните монаси - ако не са обръснати, са с чалми, покриващи изцяло косата, или имат оставена само опашка, като другото е обръснато.

4. Забраната по време на турското робство у нас българи да носят калпаци или шапки.

5. Легендата за Златното Руно.

Няма да правя анализ и обяснение на гореизброените примери, защото би трябвало тия неща да са ясни за всеки.

И така, косата наистина е "живо същество", твърде енергично и своенравно. Ако човек успее да го опитоми, то може да му служи изключително добре. Всички сме чували легендарно звучащите разкази за източни монаси, които могат да счупят крак на врага само с удар на плитката си. Само че повечето хора не могат да овладеят до такава степен косата си - и тя основно им пречи да се концентрират, а и да насочат ума си в желаното от тях русло.

Може би плешивите са облагодетелствани в този аспект. Което не значи, че би било добре цял свят да си обръсне главата или да носи шапки постоянно, или подобни неща.

Но е добре да го имаме предвид.

...

07.03.2013г. Аеиа

9 коментара:

  1. Значи, цялата тая лавина върху главата ми, освен че постоянно ми тежи и лятно време ме задушава, значи и други бели ми причинява?! Това донякъде обяснява вироглавието ми, от което обаче си патя най-много самата аз...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гуени, така е, пречи много основно на собственика си :)))))))))

      Но не бива да забравяме и че косата много ни помага, особено на нас, жените, да омагьосваме мъжкия отбор, и това не е само поради естетични и сексуални причини, има и "енергийна връзка" тук ;)))

      Изтриване
  2. Куп неща има в древните познания, за които изобщо не си даваме сметка, Соня, макар да ги знаем и да са ни пред очите. Ако се замислим за косата - понеже за нея става въпрос - интересно е например, че точно хипи-движението, което е било доста силно и доста неща в мисленето на хората е променило, е било съставено именно от дългокоси младежи. От друга страна, викингите също са били дългокоси и са били силни войни, но пък в Римската империя, която е завладяла тогавашния свят, не е било прието мъжете да носят дълги коси. Може би там пък вместо дължината на косата, играе роля числеността...
    Интересен е следният пасаж от "Писма до Луцилий" от Сенека (писмо 124): "Защо подхранваш и каляваш телесната си сила? Природата е надарила говедата и зверовете с по-голяма сила. Защо поддържаш красотата си? Каквото и да правиш, безсловесните твари ще те надминат по хубост. Защо решиш с такова старание косата си? Дори да я пуснеш като партите, да я вържеш като германите или да я разрошиш като скитите, пак всеки кон ще развява по-гъста грива, всеки лъв ще се перчи с по-пищна. Колкото и да се упражняваш в бързина, няма да достигнеш заека. Остави, ако обичаш, нещата, в които неизбежно ще бъдеш побеждаван, докато се стремиш към несвойственото за теб; върни се към своето благо."
    Интересно също така, каква ли е връзката при харесването: едни мъже харесват жени с дълги коси, други - с по-къси, както и обратното - един жени си падат по мъже с дълги коси, други - по почти нула номер :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. !!!! :)

      "Върни се към своето благо." !!!

      Фил, и аз съм привърженик и любител на дългите разпуснати коси/гриви - ако приемем косата като "антена" и връзка с Вселената и Енергиите й - колкото по-разпуснати, толкова по-свободно приемащи и предаващи. :) Дори доскоро не можех да практикувам йога, ако съм с вързана коса, а с тюрбан - абсурд! А повечето йоги казват, че е добре да се медитира с покрита коса - за да не те разсейва информацията,която идва чрез косата. Разбира се, всичко е индивидуално и в тези области всичко трябва да става без насилие и дискомфорт - от самосебе си. Затова се въздържах да си покривам косата при практика. Обаче по едно време се сетих, че когато ми се е налагало (рядко) да спя с покрита коса, щото е мокра, винаги съм сънувала по-особени сънища - което директно ме убеди, че "има нещо" в косата и в това дали е покрита. Наистина, глупаво е да си мислим, че една памучна, вълнена или ленена материя ще може да спре потока "енергия-информация", но явно въздейства по някакъв начин и видно затова древните йоги са разбрали, че косата трябва да е покрита при медитации и подобни неща. Чак когато се овладее тази енергия, и когато вече може да се насочва както трябва и без да те разсейва - чак тогава можеш да си позволиш да си пуснеш на свобода косата. :) Разбира се, пак повтарям, всичко е индивидуално и човек не трябва да робува на догми и правила, те са просто нещо като насоки и евентуални опорни точки, които трябва само да помагат, не да спъват. :)

      Изтриване
  3. Заслужава си замислянето - Соня, не бях обръщал сериозно внимание на този аспект на косата, а пък съвсем и не знаех че при медитиране или подобни практики, трябва да е покрита.

    ОтговорИзтриване
  4. Их бре :)) Винаги харесвам косата си пусната и се изнервям когато трябва да я връзвам. Дали пък това не значи нещо ? Освен това когато я подстрига късо(дебела е, пречи, топли и т.н) почти веднага ми липсва дългата и пак започвам да я чакам да порасне. Може би косите ми са моите пипалца и антенки, с които да уловя нещо, някакви енергии, само дето още не съм го разбрала.
    Ще пробвам медитация с покрита коса, понякога не ми се отдават нещата и винаги съм се чудела защо. Може пък да е от косата.
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, и аз съм същата като тебе по отношение на косата! Все едно чувам описание на мене си! :))) Сега постоянно практикувам с тюрбан и малко ми остава да се взривя, ужасно е! Ама ще свикна, надявам се, т.е. ще канализирам някак "енергията". :))) Кажи, ако пробваш и ти - да обменим опит.

      Изтриване
  5. Косата е антена. Но не на приемник, а на предавател.Покривайки я пречим на излъчването. Друг е въпросът какво и към кого излъчваме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите скромни мнение и опит казват, че косата е и двете - и приемник, и предавател; дори е три неща - и самостоятелно "същество", т.е. генератор. За приемника го забелязах още като съвсем малка - ако ме пипа по косата човек, когото харесвам, се замайвам приятно, до степен на хипноза (ако се отпусна и си разреша, разбира се). :)

      Изтриване