събота, 23 март 2013 г.

Храната е най-големият наркотик!!! След гравитацията, кислорода и водата, де


Преди малко изпаднах в екстатично състояние, блаженство, което се разливаше по цялото ми тяло, че и наоколо (може би из аурата?;), само от едно ядене на най-обикновена домашно приготвена содена грахамена питка, масло, овче сирене и чесън.

В скоби, все пак да вметна, че това ядене не е толкова обикновено - докато човекът изнамери зърното и начина му на обработка, т.е. докато изобрети хляба, е минало мнооого време - предполагам, де. Хлябът не е никак просто нещо. Маслото, сиренето и чесънът - също. Много време и знания са трябвали на Природата и на Човека, който също е Природа, докато се стигне и до този вид храни. Но мисълта ми е друга.

Теоретично зная много добре, че яденето, самият процес на същото - от една страна, и самата храна - от друга, са вид сериозни наркотици. Това, макар да изглежда ненормално, защото приемаме храненето за изконна и абсолютно необходима за живота физиологична нужда, все пак може да се види от повсеместно разпространения факт, че повечето хора ядат всеки ден, и то по няколко пъти (ако има какво, разбира се). Но извън теоретичните неща, и с изключение на голямото удоволствие, което изпитвам при всяко ядене, никога не съм усещала пряко "наркотичното действие" на храната. Какво имам предвид под пряко? Мога да го обясня в съпоставка с действието на никотина от цигарите и на алкохола. Когато пушач на тютюн, не пушил известно време, запуши, почти винаги се усеща първоначално как никотинът (или каквото там е, защото може това да са медиатори, отделени от мозъка при прием на никотин, или други хормони) се разнася по цялото тяло, по съдове и т.н., като това разнасяне е вид блажено усещане. Което, за жалост, трае кратко. При постоянна употреба на никотин, това първоначално усещане изчезва и остава само непобедимото желание да пушиш и да пушиш. Такъв е ефектът във времето и на приетите за "по-хард" незаконни наркотици. Същият вид блажено усещане и разливане по вени и артерии, а може и нерви, се усеща и при първите глътки алкохол. Ако употребата му стане честа - това първоначално кратко блаженство отново изчезва. Е, същият вид блаженство изпитах от поглъщането на гореизброените храни. Но то трая близо половин час!

Все пак, да кажа, че тази моя реакция със сигурност се дължи на йогата, а и на факта, че от два дни бях на прочистващо гладуване - само по 2-3 ябълки или портокали на ден, плюс много води, кафета и чайове. Мислех да гладувам още, ама днес е "екадаши" - ден, в който йогите не ядат нищо, освен плодове. Моят ритъм обаче не съвпада никога с екадашито (то е според лунния цикъл), защото винаги в този ден ми се отваря голям апетит за ядене - затова и днес не издържах. Но се изненадах от този стахотно осезаем ефект от храната! Може би по-напредналите йогини могат да изпитат такова блаженство и от парче ябълка само, или зрънце грозде...

Накрая малко за храната, младостта и калориите. Отдавна е известно, че нискокалоричната диета удължава младостта. Хората, които по принцип ядат по-малко, са по-жизнени и силни. Това не значи, че изобщо не трябва да се яде - просто нашата култура ни е наложила по-голямо хранене от необходимото - и за да върви оборотът в магазините, и за да има повече болни, и за да утолят нашата нужда от все повече и повече кеф, т.е. наркотик. Но както става с всеки наркотик, който се ползва без мярка, в един момент той подчинява ползващия го, и горкият човек хем не може да изпита истински кеф от него, хем не може и ден без него...

Наздраве на всички пристрастени към храната! Мислех, че я познавам из основи, но тя криела още изненади, мммм!:)

...

23.03.2013г. Аеиа

12 коментара:

  1. Уф бе Сонче. Аз пък мислех, че гореспоменатото състояние се нарича чревоугодничество :)))) Това обяснява защо съм нервна, когато съм гладна хихихи. Чакала съм си наркотика :)
    Наздраве и на теб :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехех... хранителната абстиненция изобщо не е безопасно нещо, Кайти - питай Чарли Чапин от "Треска за злато" :):):)

      Изтриване
  2. Хехех... че какво се учудваш, Соня, никога не си изпитвала кефът от наркотичното въздействие на храната??? Дори примерно на Бъдни вечер, когато цялата къща ухае на содена питка, сарми и т.н., или когато някоя зимна вечер, по пътя към някое ресторантче в общи линии зъзнеш, докато на връщане, когато си хапнала добре, вървиш спокойно и ти е значително по-топло? :):):) Никаква йога няма тук - храната си е кеф!
    Гарсон, плийз още две мешани скари, молим! :):):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фил, не се учудвам, радвам се, че изпаднах ненадейно в такова състояние от храната - то не е като това да ти е супер кеф от хубавите миризми или да ти стане топло, или да получиш удобвлетворение от поетата храна - то си беше як екстаз, блаженство, което ми действаше като състоянието на дълбока медитация, когато спираш да усещаш всичко и всички и се отнасяш в прекрасни селения по твой избор. :)))

      Изтриване
  3. Обикновено като погладувам малко дори един фъстък ми се е струвал с божествен вкус:)

    Поздрави, Соня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави, Дора-Марта! :)

      Да, струва си усещането. Може би, реално, вкусът наистина си е божествен, и винаги би трябвало да бъде такъв, но не винаги имаме време, желание и настройка да усещаме и съпреживяваме "Божественото", дори в един фъстък. :)

      Изтриване
  4. Искам да ви попитам, след като сте достигнали до прозрението, че храната е наркотик, дмятате ли че човечеството трябва да се бори с тази засисимост и ако да, какво предприехте вие лично в тази насока?
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Споменала съм, че е най-големият наркотик след гравитацията, кислорода и водата, все пак. :)
      Иначе, според мен, самата концепция за "наркотиците" като нещо вредно, с което трябва да се борим - е опасна. И вредна. За жалост - такова е общото мнение, т.е. това, което ни е наложено като единствено правилното. Тук използвам хумор и сатира всъщност. Защото и гравитацията, и най-опасните наркотици и отрови, са всъщност Природни творения - и не сме ние тия, които трябва да се борим с тях. най-важното е да можем да живеем в хармония и синхрон с Творението и неговите "части". Това предприемам и по отношение на великта Храна.:)

      Поздрави и весели Празници!

      Изтриване
  5. Благодаря за отговора първо. Смятате значи, че ако нещо ни е дадено от природата, това задължително означава, че то не е вредно...груба грешка мило момиче :))). Именно капаните на природата ни дебнат навсякъде...вируси, болести, радиация. Полезно/вредно са просто понятия подчинени на човешката логика. На практика природата няма план да ни навреди. Думата "план" е също една човешка измислица. Нещата в природата просто с случват, независимо дали това ни харесва или не. Енетгията никога не спира. Аз бих заложил на борбата със зависимостите!
    Поздрави и много здраве през новата 2014!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и щастлива Нова година и на Вас! :) Никъде не съм казала, че няма вредни за нас неща в природата... Например - змийските отрови са много силни, могат да убият понякога голям брой хора само с една доза. Това е нещо вредно. В същото време от змийска отрова се правят животоспасяващи лекарства.
      Любовта между двама души - понякога може да ги убие; друг път - да ги извиси. И така нататък. Явно не ме разбирате. Няма нищо общо между зависимостите на даден човек и растението само по себе си. Хининът например е много отровен в по-големи количества - а в по-малки е ценно лекарство против страшната малария.
      И, последно - аз също съм против зависимостите... Неслучайно съм писала и това за храната. Масовото затлъстяване в цивилизованите страни се дължи на пристрастяване именно към храната. Не е нужно да описвам до какво води свръхтеглото.
      Поздрави! :)

      Изтриване
    2. И още - вирусите, болестите и радиацията са ни помогнали страшно много - изградили сме силен имунитет от срещите с тях и можем да се справяме с невъобразими неща. Ако ги нямаше - щяхме да умираме от най-лекичката инфекция. Природата не е проста работа! ;)

      Изтриване