сряда, 20 март 2013 г.

Някой там внимава


Параноя, липса на усещане за "истина", несигурност, информационен хаос, изглеждащ като "единствения космос", отсъствие на масова умствена концентрация (да не говорим за съзнателна), бъкаща невроза и т.н. Общо взето, така би могъл да изглежда или направо си изглежда съвременният свят. Разбира се, не целия - само човешкия, който сме свикнали да го мислим за "цял" и изчерпващ всьо и вся.

Много е стряскащо, когато се осъзнава колко неща влияят на изборите ни, и съответно на така наречените ни съдби. Без изобщо да знаем за тия избори и причинителите им. И още по-гадно е да знаем колко меко тесто е така нареченото ни съзнание, и колко лесно поддаващо се на оформяне и печене е то... Да, това би могло да бъде и оптимистичен сценарий, даже не оптимистичен, а красив и обнадеждаващ, но за жалост, вместо ние самите да използваме своята лесна податливост на оформяне, оставяме "други" да се ползват от нея. Като същевременно ни внушават, че това си е наш и само наш избор.

Защо ли се води забранено ползването на 25-ти кадър в тв-предаванията, филмите и т.н.? И зрителят изобщо как може да знае и да е съвсем сигурен, че тази забрана се спазва винаги и навсякъде?

Замислих се и за билбордовете по улиците... Ами те са си своеобразен вид 25-ти кадър. Защото далеч не винаги се приемат с пряко и осъзнато внимание. По начин, който да отсее дали искаме да си бършем гъза с точно определена хартия, да гледаме даден сериал, или да гласуваме за даден задник...

Защото, дори да не внимаваме в конкретно нещо, Някой там внимава... Някой в Нас. И знае как да ни накара да изберем.

...

20.03.2013г. Аеиа

7 коментара:

  1. Този Някой всъщност е скрит зад огромни маркетингови корпоративни отдели, чиято единствена цел е да ни повлияят на избора.И почти винаги успяват. Но извън чисто консуматорския избор, има и други "отдели", заети да ни промиват за всички останали важни решения и разбирания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гуени, и този друг Някой, който е част от нас самите - его ли е, какво е - който си мисли, че всичко знае и всичко му е ясно, ни причинява големи неприятности. Защото е предател и поддържа корпоративните и изобщо - чуждите интереси.

      Изтриване
  2. Еее стига де :) Не може да няма хора, които от чист инат и нежелание да са като другите,решават да не се поддават на всичко това.
    Аз поне вярвам, че има много такива :)
    А ако някой в нас знае как да ни накара и манипулира за избора, тогава работата е сериозна, нали ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз вярвам, Кайти, даже съм убедена, че има - макар и не действащи от инат и нежелание, а просто "напълно осъзнати" и сами контролиращи съзнанието си. :)

      Изтриване
  3. Къде ти концентрация при тази деградация, Соня :):):) Онова, което ни кара да се чувстваме всезнаещи, обикновено затваря окото - за какво ни е, когато вече знаем всичко - и човек става готов за инструктиране.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно, Фил, его ли, или както там го наречем, наистина по странен начин ни кара да мислим, че знаем всичко, а дори не ни е ясно кои сме, откъде идваме, какво е животът и т.н. - основни неща, които всеки ден са пред нас и ги ползваме. :)

      Изтриване