понеделник, 26 май 2014 г.

Нещо като изповед на една кандидат-авторка


Дълго се чудех дали да пиша това, което ще напиша тук, или да го прескоча. Но държа да споделя някои неща за себе си и да дообясня защо реших да издам първата си книга – сборника „Магически разкази”.

Нямам никакви близки или роднини, които да са дейци на културата или изкуството. Моите родители са невероятни хора, и винаги съм ги благославяла и съм благодаряла на Бог за тях и за семейството, в което израснах, но родителите ми също нямат нищо общо с културата и изкуството, и дори нямат висше образование. Така че аз се явявам нещо като НЛО, или „свободен електрон” - някаква си блогърка, никому неизвестна, решила да издава книга. Едно е да си пишеш в блога, съвсем друго - да се осмелиш да издадеш писанията си. Това за някои странични наблюдатели би било хубаво нещо, но за други – дори обидно! Няма да обяснявам защо – поне засега.

Известни са ми „правилата на системата”. Така наречената от мен „система” не търпи разбутване в своите пластове – и не приема нови неща. Писатели, автори, творци и културни дейци, които са в „системата” – тях тя ги търпи и поддържа. Но ако някой нов иска да влезе – ще срещне сериозен отпор. И от членовете на същата тази система, и от самата нея. Този „закон” се отнася за всичко – и за бизнеса, и за политиката – за какво ли не – не само за изкуството и културата. Известен ми е като „закон”, специално по отношение на бизнеса, защото той бе моето амплоа в предишните тринадесет години.

Разбира се, Читателят определя дали някой писател е Автор, или не е. Читателят, Времето и Ценността, която съответният писател е дал на Другите. Ако написаното от теб е нещо банално, всеизвестно и непотребно – със сигурност няма да станеш автор.

Но, за да стигнеш до Читателя, не можеш да чакаш той да те намери – това никога няма да стане. Ти трябва да направиш първата крачка!

Затова и реших да я направя.

Допълнително смятам, че имам какво да кажа на Читателя. Но, пак повтарям – напълно съзнавам, че Той-Тя ще определи това.

Аз просто правя Първата Крачка.

Благодаря на Всички за вниманието!

...

25.05.2014г. Соня Петрова - Аеиа

4 коментара:

  1. Оооо, я издавай без да се обясняваш :) нали имаш Читатели насреща :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дали бъркам или усещам нотка колебание:)?
    Става това,което ТРЯБВА да стане!
    Успех от нас Читателите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ти благодаря, Додекаедър!
      Колебания почти винаги има, наистина - но нещата се правят - т.е. правя ги! :)

      Изтриване