петък, 13 декември 2013 г.

На каква възраст е моята материя


Възрастта на всички мои атоми ми е неизвестна. Но, ако приемем, че всеки един атом във Вселената ни датира от нейното начало, което в днешно време е модерно да се нарича "Голям взрив", то значи и атомите ми са на вселенска възраст.

Материята, както често обичам да повтарям, всъщност не е само "материя". Къде и как се генерират атомите? Казват, че това ставало при избухване на свръхнови - т.е. при стари звезди, които са над определена величина и когато им изгори цялото гориво, те избухват и се увеличават, преди да започнат свиването и превръщането в джуджета.

Не знам дали свитите (колабирали) звезди, се водят умрели. Но атоми не се генерират само при избухване на свръхнови - всъщност, твърди се че всичката материя се е генерирала при Големия взрив. При свръхновите май става трансформация на вида атом (или частица). Количеството атоми/частици във Вселената си ги е имало от Началото. Оттам - макар и твърде опростенчески - можем да перифразираме и закона за негубене на енергията. Енергия и материя са едно и също нещо. Енергията не може да се изгуби - така е и с материята - тя е еднаква като количество във Вселената от Сътворението насам (ако наречем така условно Големия взрив).

Умрялото човешко тяло обаче не е същото като свръхновата. Неговата материя също не се губи - връща се във Вселената, т.е. започва да се разгражда, а самото тяло не изпитва болки, не се движи, не желае нищо. Казват - не е живо.

Но "аз" не съм нито тази страховито древна материя, нито този "живот".

Аз може би съм и двете.

Но това, което искам да кажа е, че не може да съм на близо четиридесет години, а всъщност тялото ми, което е неразделна част от мен, да се състои от атоми, чиято възраст е равна на възрастта на Вселената.

Затова много хора не се чувстват на възрастта, на която официално се водят. Някои се чувстват много по-древни.

И аз съм така!

...

13.12.2013г. Соня Петрова - Аеиа

6 коментара:

  1. Хей ,магична ,липсваш ,мила моя!
    Като си такава древна душа ,я се опитай ,
    да ми дадеш обяснение/ съвет / ,защо аз
    се усещам , така неестествено млада .ха ,сега ,де?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодря ти, лейди Юлия! :) Усещаш се така ЕСТЕСТВЕНО млада, точно защото си стара - и аз съм така! Не можеш да се усещаш млад, ако преди това не си знаел какво е да си стар. И обратно... ;)))

      Изтриване
  2. Усещането е без възраст. Е, все един ден се налага да умрем, но поне може да е малко по-осъзнато, което си е голям плюс в този странен многолюспест свят :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стани, привет! :) Умирането си е умиране, и наистина е най-добре да е възможно най-осъзнато - но наблягам на друго. Самите атоми/частици - не умират. Ние сме носители на тези връстници на Вселената! Както никой не може да създаде нов атом от "нищото", така и не може да го убие. Разпадът не е смърт за атома - а просто - опростенчески - негово размножаване. :)

      Изтриване
  3. Харесвам мислите ти ,защото ми минават през ума понякога ,просто тук разбирам че не съм сама ,не сме сами ,което е хубаво .Доста хора се замислят по такива теми...

    но да попитам ,защо сме снизходителни към младите, те пък към старите ,нали сме на една възраст , а се противопоставяме непрекъснато

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Гинка, и благодаря ти! :) Както казват много мъдри хора - огромно постижение е за човек да може да се разбира добре с децата си! :))) Те да го слушат и т.н. :) Може би, за да се отърсим от това противопоставяне, би трябвало да можем да погледнем нещата извън "пространство-времето" - и поглеждането да е взаимно. (Ще мисля по въпроса - макар често да се уча от децата си, имам много трески за дялане и аз, т.е. проявяваме взаимна снизходителност и неразбиране с младите! :)

      Изтриване