понеделник, 30 септември 2013 г.

Кой живее истински в нашето общество?


Или "За книгите, филмите, сериалите и представленията"...

Колко ли щеше да бъде интересно (извинявам се за това начало), ако всички книги, филми, сериали и представления, гледани от целокупното цивилизовано човешко общество, не бяха такива, каквито са, а съдържаха основно герои, които четат или гледат нещо.

Ох, стана идиотски неразбираемо. Затова ще обясня - макар че това е необяснимо.

Така. Никъде в никоя художествена книга, в никой филм или представление героите не четат книги и не гледат телевизия. Е, може бегло да бъде показано, че правят и това, но то винаги е за кратко и между другото, между главното. Героите навсякъде действат, действат и пак действат (независимо дали са на работа или са в свободното си време).

Ми то е ясно - на никой няма да му е интересно да гледа филм, в който някой гледа филм, че друг гледа филм, че друг гледа филм и така до безкрай, кхм!

Обаче, щом е така, май излиза, че само героите от книгите и филмите живеят реално - живите само ги гледат... Защото да гледаш някого как гледа би било убийствена скука! Никой не би и помислил да гледа с часове как някой друг гледа; или да чете по няколко часа в денонощие как друг чете. Това е нещо търде безинтересно! Което какво значи? Значи, че самият гледащ, ако беше принуден да гледа себе си, би бил абсолютно скучен за собственото си "аз". Празен и безсмислен. Ами то май е така?

Ама, срамота е в днешно време да не си чел великите класици на художествената литература. Не е прилично да не познаваш и съвременните майстори на перото. Не говори добре за теб, ако не си запознат криво-ляво и с шедьоврите на седмото изкуство. Пък и трябва да знаеш и сапунените сериали какво показват - за да си в час и на ниво (ако искаш да минеш за знаещ, начетен и в крак със съвремието).

Га че Сократ навремето е чел Достоевски! Тъпунгер прост е бил Сократ - не е чел нито Джеймс Джойс, нито Пруст, не е чувал за Маркес, Костурица, Вин Дизел, Артър Кларк, Сервантес, Рабле, Йовков, Дончев и прочие... За "Сексът и градът" да не говорим!

Авицена не е гледал "Сексът и градът", а и той, също като Сократ, вероятно не е и чувал за "Отнесени от вихъра", "Под игото", "Повелителят на мухите", "Сидхарта", "Архипелаг Гулаг", "Пипи Дългото чорапче" и пр. и пр .

Излиза, че знаещите, четящите и следящите художествените филми хора най-вероятно са само... знаещи, четящи и гледащи. Тъжно. Дори необразованите живи, които нямат претенции за начетеност - те пък гледат така наречените "риалити шоу"-та, или сапунените сериали, или касовите холивудщини - и също не живеят своя си живот.

Е, тук-там може някой да напише или нарисува нещо, може и филм да направи. Каква ирония! Знаещ, четящ, гледащ и слушащ не е тъждествено с живеещ.

(Тук, разбира се, става дума за свободното време на хората - не за времето, което сме длъжни да отделяме с цел осигуряване на оцеляването и на нормалния начин на живот).

А живеещи истински са само героите от книгите и филмите.... Те живеят и през свободно, и през работно време. И не четат...

Всъщност, при толкова литература, кино и подобни - и толкова живеещи герои - има ли изобщо истински живи живи?

...

30.09.2013г. Аеиа

6 коментара:

  1. Реалити в реалитито, на n-та степен :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хахахах, абсолютно! :))))) неизбродими са пътищата на "реалитито"! :)))))

      Изтриване
  2. Надграждаме реалността си, аз обичам да сменям реалностите така да се каже. Ако си представим живота като многолентов път -първа писта, втора, четвърта.
    Воалът ми ту от слънце, ту от мъгла, дъга, дъжд - не сваляй цветния воал, живот на живите наречен...Навремето ме беше провокирал този цитат на Шели. Скоро ми попадна книгата на Съмърсет Моъм, направи ми впечатление с някои откровения изпод воала -
    когато Уодингтън споделя наблюденията си върху живота и жертвата на монахините, дошли от Франция в далечен Китай и полагащи изключителни грижи за изоставените деца (момиченца) по време на холера
    "Чудя се дали има някакво значение, че целта им е илюзия или не. Животът им само по себе си е красив. Мисля си понякога, че единственото нещо, което ни възпира докрай да се погнусим от този свят, е красотата, която от време на време човек сам сътворява из хаоса. Картините на един, музиката на втори, книгите на трети, животът на четвърти. От всички тях най-богат на красота е красивият живот. Той е най-съвършеното произведение на изкуството."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дора-Марта, да!

      Животът - една огромна загадка - изглежда прост и евтин, и масов, но никой не знае какво е той и никой не може да го направи изкуствено. А същевременно е изкуство... най-висше... Благодаря ти за това включване, много ми помогна!

      Изтриване
  3. Не се заблуждавай: тези в книгите и филмите са синтетични. Редовно се хранят, а до тоалетна не ходят. Колко ли пък ще да са живи тогава... :):):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. !!!! :))))) И това често съм му се чудела - няма тоалетни за тия хора! :))))

      Изтриване