сряда, 24 юли 2013 г.

Само хлябът и свинското не омръзват


Преди време имах едно наблюдение, довело до определена система от убеждения, гласяща вкратце, че единствено хлябът и свинското не омръзват (при честа употреба).

Някой път ще опиша и възгледите си за вегетарианството, и за състоянията на съзнанието, в които обикновен, сух хляб може да ни се стори като божествена амброзия (каквато той наистина е).

Но сега се присетих за поредното лицемерие и двоен аршин, с които борави човекът, позволявайки си да злоупотребява с един друг велик дар - Езика.

Думата "свиня" често се употребява в отрицателен аспект и е носител на неприятни смисли, конотации, алюзии и т.н. От друга страна, повечето хора обичат да ядат свине. Неядящите това същество са се отказали от него най-често по здравословни причини. Е, и доста от религиите го забраняват. (Тук се изкушавам да мисля, че в древни времена група мъдри прасета са участвали в списването на "свещените" писания на хората. Сетили са се, че би било добре да се самообявят за "мръсни" животни, та да избегнат хорската лакомия до известна степен. Ама няма да се изкуша докрай!)

Както е казано - "ти си това, което ядеш". По тази логика излиза, че единствено човекоядците са човеци, не е ли така? Но ако се вгледаме в други "логики", това, че ядем разнообразни неща, би могло да означава, че сме Едно с Вселената, или поне със Земята. Нашите гени се сливат с гените на зеленчуци, плодове, зърнени храни, тревопасни животни, всеядни и пр., и пр.

Само че сме несъзнателно "едно", защото продължаваме да влагаме обиден смисъл в "свиня" и същевремено да я ядем с удоволствие.

Напоследък срещам доста статии за нашумялото у нас "слънцеядство". Хора, неядящи нищо друго, освен слънчеви лъчи години наред. Абе, всичко на Земята е слънцеяд - защото всяко нещо съществува, единствено и само заради Слънцето. То е нещото, което храни всички неща. Ако го няма - няма живот на Земята, няма и храна съответно.

Та, да завърша - прасето и човекът са слънцеяди. Единият обижда ближните си, наричайки ги с името на другия. Другият (прасето) не знам дали ползва понятието "човек" за обида - вероятно не го прави. Поне аз не съм чула прасе да е обидило друго прасе. ;)

...

24.07.2013г. Аеиа

4 коментара:

  1. Я не се изкушавай :)) Според мен яденето или неяденето на някое животно има чисто практични корени.
    Иначе всички са слънцеядни, нали така ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така, така! :))) Да, преди време четох при Кроули - свинското го забранили на изток, заради трихинелите - много народ бил дал фира от тях и най-лесният начин за предпазване си е била религиозната забрана. :)

      Изтриване
  2. Ааа, чакай, чакай, никой не яде свине, а пържоли ;):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, да, езикът в действие! :)))) Едно е да кажеш "ям свиня", друго - "ям пържола" - програмира възприятието безотказно :)))))

      Изтриване