понеделник, 8 юли 2013 г.

Задната врата към Рая


Ще нахвърля няколко щрихи по Уилсън и Райх, без претенции за изчерпателност и дълбочинност.

И така, според тях партриархалните общества маргинализират секса по един или друг начин, което води до значителен брой изкривявания, злоупотреби и манипулации на "масата" от хора.

Неслучайно "любовта" е една от най-разпространените теми в изкуството, културата и дори в бита. Някои древни учения, Тантра например, ползват любовта за директна връзка с божественото.

И е логично да е така, любовта е божествена сила, която твори живота (никоя друга не може). Това се чувства от всеки един, но когато човек е неспособен да я провежда през себе си по правилен и пълноценен начин, нещата загрубяват.

Затова една от грешките е да се разделят любов и секс. Получава се някакъв порочен кръг. Ако не можеш да получиш адекватно, цялостно и божествено удовлетворение чрез секса, няма да можеш и да изпитваш любов - не само към определен човек (човеци), а изобщо. И все ще търсиш начин да намериш това нещо, което ще те вкара в Рая, образно казано. Дали това ще е постоянно желание за нови партньори, дали ще е смяна на сексуалната ориентация, дали ще са т.нар "перверзии", дали ще е купуване на продукти от сексуалната индустрия или ползване на платена любов, все едно е. Това е вид търсене, породено от неудовлетвореност.

Т.нар. "сексуална индустрия" е много развита в патриархалните общества. Кой печели финансово от нея не е толкова важно - но една огромна част, "потребителите", също печелят, получават едно вечно непълно удовлетворение, което ги кара да продължават да търсят... и да плащат.

Д-р Райх казва, че повечето съвременници не могат да получат истински оргазъм - това за него е вид "върхово преживяване", което те разтърсва из основи и посредством него можеш да усетиш пряко Божественото - да видиш Бог в конкретния си партньор, в любовта, в света изобщо. Уилсън пък цитира Шекспир - "кихането в слабините" - той по този начин описва оргазма на съвременния човек. Видно е, че това "кихане" е нещо, за което не си струват положените усилия. И човекът продължава да търси и все да не намира. От това следват неврози, несигурност, неудовлетвореност, усещане за нещастие и недооценяване на Живота. Хората стават много податливи на всякакви манипулации. Изгубват "връзката" с Бога...

Вярно, сексуалната революция мина. Информацията стана достъпна за всеки, който търси. И доста от нещата, които могат да подобрят секса, са забранени от "закона" - логично! "Архитектите" знаят за Силата на любовта, знаят, че всички са й подвластни и че всички искат да я "имат", т.е. ще плащат и с 1500 % повече за всичко, което може да ги докара до "божественото състояние". "Забраненото" всъщност е забранено от властта. След като го има, обаче, значи същата тази власт го търпи, съвсем целенасочено. Не го изкоренява, макар да може. Тя знае, че за всичко забранено се плаща много повече, отколкото за незабраненото. Особено ако това "забранено" е свързано с някакъв изконен дар на човека. Дар, ама обявен за нещо низше и несъществено от властта и "общественото мнение".

Ако не ме лъже паметта, в "Писма от Земята" на Марк Твен, той споменаваше за оргазма - като божествен дар, предназначен на тази планета само за човека. И сравняваше човешкия и ангелския оргазъм. Възможно е под "ангелски" да е имал несъзнателно предвид "върховото преживяване", за което говорят Райх, Уилсън и още плеяда други мислители.

"Тантра" казва да се избягва всячески стигането до оргазъм. Има се предвид избягване на "кихането в слабините" - това го постига и съвременният патриархален продукт, всесветовно разпространен и законен - "виагра". Има известна разлика между тантра и виагра. С тантра, избягвайки обикновения оргазъм, в даден момент стигаш до "върхов". С "виагра" - може би, не. Само те кара да продължиш да търсиш "практикувайки".

Интересно и какво се учи в училище за любовта и секса. Всъщност, децата се научават основно как да се пазят от забременяване и полово предавани болести. Великата Сила Любов е сведена до тези две неща в училището. Няма Бог, няма нищо! Само низша "природа". Другото явно трябва да се изучи самостоятелно или с помощта на родителите. Ама ако и те имат бегла представа само от "кихане в слабините" - няма да научат на кой знае какво децата си. А подрастващите, както и всички други, усещат интуитивно Силата, искат да я разберат и преживеят - и започват да пробват какво ли не. И отново - само пробват и пробват, без да стигнат до божественото чрез любовта...

А Тя не е само абстрактен образ, с който могат да си играят писатели, поети, сценаристи и съдържатели на публични домове.

Тя е Сила.

Сведена не-съзнателно до един низък инстинкт. Не че инстинктите са нещо низко, ама така разправят... :)

...

08.07.2013г. Аеиа

2 коментара:

  1. Поздрав! Пожелавам ти повече върховни преживявания!... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марине! Много върхови и за теб! :)

      Като синхронност с темата, преди малко четях едни цитати от "Мечо Пух", първият, на който ми се спря погледът, беше:

      Прасчо пита Мечо Пух:
      - Пух, какво е любовта?
      - Това, което означава всичко за теб - отговори Пух.
      - А до края ли продължава? - попита Прасчо.
      - Не - отвърна Пух, - продължава дори ПО-ДЪЛГО, защото тя е безкрайна!
      - И значи тя е по-велика от всичко? - попита пак замислен Прасчо.
      - Не Прасчо, пак не разбра - ТИ СИ ПО-ВЕЛИК ЩОМ ОБИЧАШ, тя те прави такъв!!!

      Изтриване