понеделник, 4 февруари 2013 г.

Размисли за чадъри


Покрай едни работи си спомних ненадейно една случка от детската градина. Бях на пет години. Играехме навън, в двора на градината. Беше голяма горещина, силен пек. По едно време оттатък оградата видяхме да минава баба с чадър - черен чадър за дъжд,опънат над главата й. Едно от децата викна:

- Гледайте, гледайте! Бабичка с чадъъърр!!!

Всички се загледаха в бабата и прихнаха да се смеят. Да, по онова време, не знам защо, дори на плажа рядко се употребяваше чадър срещу слънце - и може би затова на съгрупците ми им се видя толкова смешно някой да носи чадър в такъв пек. Опитах се да им обясня защо бабата е с чадър, аз знаех - но никой не ме чу, затова се отказах и не им попречих на смеха. Даже се посмях и аз - само че не на бабата, а на съгрупците.

Има нещо в това, че и от дъжд, и от слънце човек може да се предпази с едно и също нещо - с чадър. След като "противоотровата" е една и съща, може би и "отровите" са еднакви - и само изглеждат напълно различни. Понякога до такава степен, че носенето на чадър в летен зной да ни се струва абсурдно и алогично.

...

04.02.2013г. Аеиа

4 коментара:

  1. Това ми напомня един идиом в английския език още викториански времена.Според него, ако те ухапе бясно куче, можеш да оздравееш като поставиш в раната косъм от същото куче - отрова и противоотрова в едно.
    Както и за махмурлука е същото :)))
    Кое е отрова и кое противоотрова ?? Размита работа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хомеопатия, и тя е на този принцип - подобното с подобно :) Между другото - и повечето ваксини са така :)

      Изтриване
  2. IV. Принципът на противоположностите: "Всичко е двойнствено; всяко нещо притежава два полюса; всяко нещо има своята противоположност; еднаквото и различното са едно и също; противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят." Кибалион ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пак ми го припомняш, наистина са ценни тия принципи :) В случая чадърът може да се разглежда като "катализатор" на проявяването на еднаквостта на слънцето и дъжда :)

      Изтриване