понеделник, 25 февруари 2013 г.

Тайната на Смисъла на Реалността


Живеем за единия миг. Той, обаче, не е толкова кратък. И съвсем погрешно е наречен "миг". Но за това нещо няма дума.

Когато нашият "Аз" е в тази реалност, която е по-висша и крайно различна от стандартната дуална, той не оперира с думи, със слово. Нито с образи, звуци, усещания и т.н. Тази висша реалност не може да се опише, възприеме, усети, преживее със стандартните "приемо-предаватели".

Някой ще пита: ами защо не възприемаме по принцип с тия висши и незнайни рецептори? Така, с тази висша настройка, може би ще се отървем от лошите неща, в които ни хвърля дуалния свят? Ще се спасим от тях?

Да, може и така да стане. Но видовете реалност си имат правила. Всяка си има изисквания за рецептори и изразни средства. И е безсмислено и нецелесъобразно средствата от едната да се вкарват в другата. Грубо и неточно, с цел обяснение на предното, може да се направи следната аналогия: ако искаме да видим света на микроорганизмите, трябва да ползваме микроскоп - колкото и да се напъваме да ги видим с невъоръжено око, най-много да постигнем загуба на време. Ако обаче ползваме микроскопа с цел да изучим хората и техния свят - отново нищо съществено няма да разберем за тях, дори няма да узнаем как изглеждат и резултатът ще е отново загуба на простраство-време или нещо още по-лошо - ще си създадем напълно погрешна представа за човека. Наблюдавайки го само с микроскоп, най-вероятно ще стигнем до сигурния извод, че човекът не е човек, а просто няколко клетки (различни, в зависимост на кои сме попаднали при наблюденията).

Но да се върна на "мига". Той е смисълът на живота. Той е самият Живот.

Само че, няма да го обяснявам...сега.

...

25.02.2013г. Аеиа

9 коментара:

  1. Хм... все ми се струва, че щом може да бъде определен смисълът на живота, значи той не е в определеното :):):)

    ОтговорИзтриване
  2. Тайната на смисъла на реалността.. Че то първо реалността не можем да я опишем с човешките думи пък какво остава за смисъла. За мен поне той си остава скрит въпреки, че вярвам в съществуването му.
    :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, Кайти, Фил!
    И аз не мисля, че това "нещо" може да се опише току-така, нито че е пребиваващо в едно или няколко само измерения - затова сложих такова безсмислено заглавие, карам го по "дзенски", или подобно :) Пък и нищо не се знае, колкото повече опити се правят за "атакуване" на тия неща, толкова се увеличава шанса "да се постигнат". Включително с писане, умуване, разговори - не само с медитации и внезапни озарения. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Според мен, всички тайни ги има, за да ни поканят "да идем там". И когато око види и ръка пипне, ето ти реалността.
    Затова гледам да не бързам много с някои тайни. Който много знае ... рано включва повече рецептори, отколкото може да управлява ...
    Хинки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, Хинки. Някои, дори без да знаят и да се стремят, включват спонтанно уж "несъществуващи" сетива (според официалната наука), и полудяват. :(

      Изтриване
    2. За мен "не съществува" е равно на "аз не го усещам или долавям". Така оставам верен на демокрацията, при която всеки има правото да твъди, каквото му артистичното съзнание желае.
      ;)

      Изтриване
    3. Прекрасно казано, кратко и ясно! "Не съществува = аз не го усещам или долавям".
      Става и за дзен-проблясък и за описание на нашето общество, и за други работи. Поздравления!

      Изтриване
  5. Филосовски погледнато е така,но има една малка подробност.Ако човек ползва микроскоп за да навлезне в света на микроорганизмите (друга реалност) то микроскопът се явява вид патерица с помоща на която човек може да бъде допуснат да пребивава в тази реалност което означава,че човека далеч не притежава рецепторните качества да пребивава в която и да било реалност,освен в тази в която е...!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз затова написах, че тази аналогия е груба и неточна. :)

      А иначе - как така да не притежава рецепторните качества да пребивава в друга реалност? Кой е изобретил микроскопа? Човекът. И това не е патерица, това си е вид рецептор, изнамерен, сътворен и приложен от човека. :) Дали този рецептор е "технически" или някакъв друг - няма значение. Все от нещо се тръгва.

      И още - без микроскоп човекът не вижда бактериите, в които е потопен - те живеят в него, около него, навсякъде. Това, че не ги вижда, значи ли, че той не е В ТАЗИ РЕАЛНОСТ? :)

      Изтриване