сряда, 3 октомври 2012 г.

Суфистка помощ през вековете за изпълнение на конкретни задачи


Не знам как да го определя, но за мен това, което стана преди малко, си е едно чудо. От много време ми виси една неизпълнена задача, която чака изпълнение и вече "ножът е опрял до кокал", но въпреки това имах някакъв вътрешен стоп, нещо постоянно ме караше да си повтарям "не мога-не мога-не мога-не мога!".

Със събуждането си, реших да отворя напосоки някоя случайно хваната книга, от множеството, намиращо се в едно от чекмеджетата на нощното ми шкафче. Не мислех за висящата си задача, просто така го направих - да видя какво ще се падне.

Хванах книгата "Алхимия на щастието" на индийския поет, суфист и мистик Хазрат Инаят Хан. Чела съм я преди години и много-много не я помня. (Защо е във въпросното чекмедже - нямам представа, по принцип там държа наскоро или в настоящия момент четени книги).

Пасажът, който се случи, бе този:

"За да разберем по-добре този въпрос, трябва да си представим себе си като две същества - цар и слуга. Когато изразяваме желание, това е царят. А частта, която казва: "Не мога", е слугата. Ако слугата надделее, царят изпада в положението на слуга. И колкото повече слугата надделява, толкова повече той започва да управлява, а царят да се подчинява. Естествено, така се поражда конфликт, който дава отражение върху външния живот. Тогава всичко в живота е неволя. Няма значение дали човек е благочестив, добър, религиозен - ако той не осъзнае царството Божие в себе си, ако не осъзнае, че неговият дух го прави цар, той не постига целта на живота."

Е, и аз не мога да повярвам! След прочитането на пасажа и уставното му цитиране във Фейсбук, за точно час приключих с висящата задача - най-неочаквано за мен! Няма да описвам усещането за комуникация между вековете, посредством писаното слово, нито чувството на благодарност към това слово и към личностите, които говорят с нас и ни помагат през спиралите на времето - и в големите, и в малките неща. Ако бях по-романтично настроена, щях да обявя тия думи на Мъдреца за мантра, осигуряваща изпълнение на невъзможни наглед задачи и задачки. Кой знае, може пък и така да е! :)

...

03.10.2012г. Аеиа

4 коментара:

  1. Сами сме си царе значи :)
    Да не забравяме !

    ОтговорИзтриване
  2. "Кибалион" по памет: "Когато ушите са готови да чуят, се появяват устните, които да говорят." :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи, освен другото, е време пак да го погледна Кибалион! :)

      Изтриване