понеделник, 22 октомври 2012 г.

Манипура: Няма тук и сега!


Няма "тук и сега".

Дори няма илюзии.

Съзнание вездесъщо

запълва Безкрая.

Безкрай е самото То,

пространствен и времеви.

И създава илюзии,

които ги няма.

...

Манипура не е най-подходящото "място", от което да се правят наблюдения и заключения за Съзнанието, Космоса и "всичко останало", но чрез нея може да се усети манипулативността на цялото привидно Битие. Всеизвестно е, че "звездите не са това, което са" - т.е. това, което вижда човешкото око в нощта, са звездите в миналото - т.е. очите ни гледат в него, а ние си мислим, че гледат в пространството. Да, няма отделно пространство - пространство-времето е една тъкан, която се извива, прегъва, изправя и т.н., но може би "Вселенската Манипура" ни изманипулирва да усещаме, че възприемаме само пространство.

Казват "бъди тук и сега!". Нима е възможно? Физически? Ами че планетата постоянно лети и се върти в какви ли не кръгове, елипси, траектории и пр. Във всеки един момент! Върти се и лети галактиката, купът от галактики - също. Може би и черната материя и енергия също не са статични. Че как да бъдеш тук и сега? Невъзможно!

Но ако тия бесни движения се усещаха постоянно, ако липсваше понятие за "тук и сега" - какво ли би било? Дали това всъщност не е Нирваната?

Манипура казва: "може да е, може да не е, може и трите, може и всичко, а защо не и нищо".

Ти си тук,

седиш, усещаш се

как гледаш звездите.

Мислиш "те са там".

Но те са "тогава",

за което няма "когато",

защото не си бил

в "настоящата" си инкарнация

по негово време.

И не е ясно дали

"случайно", когато е било

това липсващо "когато",

ти не си бил точно тази звезда,

която гледаш в привидното "тук и сега".

А може тогава да си бил мишка,

населяваща съвсем невидима "сега" галактика.

...

Манипурски работи! :)

...

22.10.2012г. Аеиа

4 коментара:

  1. Ох размъти ми се мозъка направо :))
    Не знам дали разбрах нещо , но се сетих за Пътеводителя и за онази бездна, дето някои ги вкарваха там за да проумеят безкрайността на вселената, а след излизането от нея посетилите я се побъркваха. И за малките бели мишки също :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) "Пътеводителя" съм го чела няколко пъти, много ми е любима - но бездната не я помня! :))) Мишките - да :))) Интересно, че го споменаваш - онзи ден гледах кои книги съм оставила (забравила засега) в предишното жилище - първата, на която с учудване ми попадна погледът, беше "Пътеводителят" - приемам го за синхронност това - и ще си я взема! (а бях убедена, че съм я взела!).

      Изтриване
  2. Шеметната бездна на абсолютното прозрение :)))
    Вкарват те там за да проумееш колко необятна е Вселената и колко си нищожен спрямо нея.
    На излизане всички се побъркват.
    Защо ли ?
    :)))
    Виртуална синхронност ли ? :-Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) то като се замисли човек - при тия неща, синхронности и подобни, няма "виртуално" и "реално" - усеща се, че са някак отвъд "това" - но видимо и осезаемо се проявяват в "реала" - както в случая със съвсем реалното виждане на "Пътеводителя" от моя страна :))))

      Изтриване