понеделник, 16 април 2012 г.

Моето днешно чудо на Бачковската Богородица






Понякога Несъзнаваното ни насочва към нещата, без въобще да подозираме как и по какви пътища. Така стана и днес при мен. Не знам как по друг начин да го нарека, освен "чудо".

От много години имам вкъщи иконата на Бачковската Света Богородица - взех си я от манастира при едно от посещенията ми там. Знам, че е една от трите най-чудодейни икони у нас - преди няколко години те бяха "дошли" в Александър Невски - другите са Богородица от Рилския манастир и Троеручицата от Троянския.

Интересното е, че не знаех нищо конкретно за точно тази икона. Харесваше ми, защото визуално изглежда да е от т.нар черни деви. Дали е така - не знам, може годините да са й потъмнили цвета.

Съзнавам също така, че силата на Богородица, нашата Господарка от Космоса, както я нарича Робърт Антон Уилсън, не може и не е добре, нито правилно, да се възприема като концентрирана в някакъв си образ, т.е. икона. Но, най-вероятно по неведоми пътища, тази сила се проявява понякога посредством чудеса, извършени от иконата - Истинската Дева Мария се проявява чрез своите образи, защото човекът възприема много по-лесно нещата, когато са представени образно - така ни е устроено (засега) съзнанието. Кой знае колко неща, които се проявяват по други начини, ни минават пред очите, но ние не ги забелязваме и съответно - не добиваме усещане нито за чудо, нито за каквото и да е друго...

Дали защото е Великден, но тази нощ сънувах част от иконите на Богородица,които са вкъщи. Никога досега не съм ги сънувала. И преди малко отворих случайно новините по Нета. Учудих се много! Видях, че днес се провежда литийно шествие с Бачковската Светиня. Шествието се провежда всяка година на втория ден от Възкресение Христово и иконата се пренася до местността Клувията.

Разбрах, най-сетне, и нейната история - през 1311 година две овчарчета намират иконата в планинската местност Клувията. Пренасят я с лития в манастира, но през следващите дни тя се връща отново на мястото, където е намерена. Твърди се, че нейната сила е най-голяма на Великден, и по-специално на днешния, втори ден от Празника. Други предания разказват, че тази икона е една от двадесетте в целия свят, за изографисването на които е позирала самата Дева Мария - сътворена е от свети евангелист Лука, който е изобразил и първообраза на Иисус Христос.





6 коментара:

  1. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
    Мир, любов и благодат над дома ти, Маджик! :*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Во Истину Воскресе!

      Лили-Тили, радвам се да те видя и тук! :) Здраве, щастие и любов за теб и любимите хора! :***)))

      Изтриване
  2. Неведоми са много от пътищата ни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Кайти! Даже май всичките ни пътища са неведоми...:)

      Изтриване
  3. Чудо. И аз имам такъв момент в живота, отпреди повече от 15 години, дни преди да се роди синът ми един обемен глас ми каза в съня за богородица троеручица - каза Богородица Одигитрия, тя ще ми помогне - дотогава не знаех, не бях чувала за нея. Беше тежко раждане. Вече бях преносила десет дни в десетия месец, неделя сутринта се случи, към два часа се почна и тръгнахме за болницата, там седем-осем часа при все контракции, пълно разкритие и вече напъни бебето никакво не помръдва - беше се заклещило, качиха ме на видеозон, видяха, че плода не го хваща видеозонът, по-едър е от параметрите, заложени на машината, и тогава събраха много бързо екип, оперираха ме на обяд, синът ми беше добре, главичката му като на двумесечно бебе, роди се 4 и 400. За да се развият така нещата мисля, че има участие Троеручицата. Оттогава имам иконана и. Черна мадона, да.

    http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.pravoslavieto.com/manastiri/aton/hilendar/3/TroerucicaVelika_Hilandar_14v.jpg&imgrefurl=http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Bogorodica/hodegetria

    ОтговорИзтриване
  4. Дора-Марта, изтръпнах от твоето Чудо, много покъртително! Поплаках... Да е жив и здрав Юнакът ти и Богородица винаги да бди над Него! И аз съм убедена, че Тя ви е пазила и водила тогава. Още повече този обемен глас в съня ти - както казва Борхес, когато чуваш такъв глас насън, то значи, че Бог ти говори... Моите и двете щерки се родиха 4,500 кг - но с планирано секцио - знаех си, че трябва да е така, но въпреки това, с втората, все още наречена Бебето:), имаше проблем - замалко да стане голяма беля. Бяхме позакъснели - макар че бях при най-прекрасния лекар, гледаха ме екипи и т.н. - никой не видя, че е голямо бебе, чак като го извадиха разбраха... :) Тогава не си спомням да съм имала някакви особени преживявания, но няколко дни постоянно се молех на Светата Дева да ни пази.

    ОтговорИзтриване