четвъртък, 14 ноември 2013 г.

За властта, информацията и конспирациите


Заглавието е гръмко и претенциозно, но нямам претенции за някаква изчерпателност в тези необятни области - просто ще изпиша няколко напълно очевидни неща за властта и информацията.

За конспирациите ще се огранича с нашумялото в конспиративистките среди в последно време "масово очипяване на населението". Страхувайки се от слагане на физически чип в тялото, конспиративистът де факто признава, че в момента, бидейки без чип, той е напълно свободен. Само че той не осъзнава това свое признание, а продължава да твърди, че не е свободен и че "други" владеят и дирижират живота му. Е как става така - хем няма чип и е напълно волен "електрон", хем не е свободен? Конспиративистът е прав в този, сътворен от него, несъзнателен парадокс. Защото, ако всички бяха така свободни, нямаше да бъде никакъв проблем да се смени/завземе/промени властта и структурата на човешкия свят, така щото всички да бъдат доволни и щастливи - умни, решителни, добронамерени и можещи хора - колкото щеш! (И то не само хората да бъдат щастливи - независимо че ние почти винаги имаме навик да пренебрегваме всичко останало на планетата, то си съществува, и без него нас също нямаше да ни има.)

Ако стандартният човешки индивид се опита да свали властта, или да започне от нулата да се занимава с дейности, забранени от властта, но носещи големи печалби, то този индивид ще види, че веднага ще бъде спрян - от същата тази власт. Дори да се опита да мине в нелегалност, да се покрие из гори и пещери - пак ще бъде спрян. Този въображаем индивид няма чип, но, независимо от това, властта лесно ще го хване и спре. Този човек може да иска да натрупа капитали, с които да се грижи за всички деца-сираци и самотни старци по света - той може да не желае да трупа власт и пари за себе си - това няма значение, пак ще бъде спрян, щом не е "от властта" (формална или неформална). Т.е. дали имаш чип или нямаш - не е от значение - контролът си го има и далеч не можеш да правиш каквото си искаш. Интересно нещо са и човешките писани закони. Доколкото ми е известно, нито едно друго същество на планетата ни няма писани закони - и въпреки това съществата си живеят в своите си общества. Кога е станало така, че човекът е спрял да разбира по рождение "природния закон" и се е наложило сам да си го определя, пише и налага? Не мога да отговоря на този въпрос, но мисля, че в него е замесена "информацията"

Затова - засега стига толкова с конспирациите, а малко за информацията. Пропаганда, реклама, информация... Всеизвестно е, че тоталитарните обществени системи от век-два са висши организации, подаващи на масовия гражданин едностранчива информация от една страна, и спиращи достъпа му до другите страни на информацията - от друга. При такъв вид "оинфорМАЧКВане" няма как гражданинът да е с широки възгледи и да осъзнава, че живее на една и съща планета с - например - въображаемия враг. (Обичайте враговете си! - Христос). И ако този гражданин реши да унищожи с ядрено оръжие врага си - и той самият няма да има къде да отиде, нито какво да яде и да пие след ядреното нападение - дори да си е построил цял изкуствен свят под Земята... Всичко ще е изтровено и съсипано - дърветата ще мутират и ще престанат да произвеждат кислород, примерно...

В противовес на тоталитарните системи, има и демократични (свободни) - те пък подават всякаква информация. Вярна, невярна, противоречива. Гражданинът не знае на какво да вярва, не знае кое е истинското - става страхлив, параноичен и стресиран. Такъв вид граждани също се управляват много лесно - достатъчно е властта да спре да подава противоречиви информации за "врага", и да ги унифицира, т.е. хората навсякъде да виждат и четат едно и също нещо за някой си "враг" - гражданинът ще глътне тези "истини" като топъл хляб и ще ги приеме за абсолютната истина. Разбира се, добре е да се подчертае, че и в тоталитарните, и в демократичните общества, информацията, която се подава към народа и му влияе, винаги произлиза от установени и уважавани институции. Властта е създала и държи тези институции. Това като че ли често убягва от хорското внимание и съзнание. Невъзможно е например някой скитник-отшелник, говорещ на пазара, да повлияе на хората - дори да казва истини, спуснати директно от Бога-Отец.

Такъв е бил Христос, и знаем какво е станало с Него и как после се е развило човешкото общество.

...

14.11.2013г. Соня Петрова - Аеиа

7 коментара:

  1. И конспирацията, и властта, както и иформацията често се ползват за манипулация. Най-неподатливите на това са най-свободните откъм съзнание хора. Изводът е....не съм сигурна Сонче, ти го кажи аз се изгубих :) знам само, че свободата е важна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))) Ха, Кайти, не мислех да правя изводи, ама като споменаваш свободата на съзнанието - ме замисли. Ако приемем, че съзнанието ни е най-свободното, най-гъвкавото и най-всепроникващото "нещо" - то има резон същото това съзнание да може да бъде и лесно хванато и затворено (поради тия си качества). И единствено от него си зависи да разбере, че може лесно да мине в процепа между капачката и бутилката и да излезе нашироко. Значи изводът ми се струва нещо като: Не се бойте да си разширявате съзнанието! Няма опасност То да ви стане широко и да падне по Пътя, без да усетите! (Вие ще растете с Него...:)))))))

      Изтриване
    2. Обаче пък Сонче, ми идва наум въпросът дали и съзнанието ни не е ограничено от мисленето или капацитета ни. Тогава и да искаме не може да го разширим, но пък ако разширяваме тях , може да успеем да разширим и него. Нали ???
      Ох...казах ти аз, че се губя като започна да мисля по много :)))))

      Изтриване
    3. Хич не се губиш, Кайти - аз поне не усещам такова нещо. :) Вероятно "мисленето" ограничава съзнанието, както казваш - защото повечето обичаме и сме привързани към един вид мислене - например основно логически, или приоритетно алогично, и подобни. И съответно ползваме основно любимия си вид - това няма как да не ограничава - и нас самите, и съзнанието ни (щото не ползваме всичко налично:))).

      Изтриване
  2. Да, обаче аз пък мога да спра кранчето на всякаква информация, като изхвърля телевизора (както съм и направил), изключа радиото (и да си слушам музика, която си ме кефи) и пренебрегна новинарските сайтове и интернетклюкарниците. Тогава, докато си пия кафето или биричката, ще си избирам сам между Оруел, Уудхаус, Видал, Данчев, Еко, Брайнхолст и т.н., които не са държани от властта :):):) Да ги видя тогава всичките му там конспиратори, информационери и властимащи, какво ще правят, когато ги изхвърля от света и спрат да съществуват! :):):):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно съгласна с Фил. Аз също почти не гледам телевизия и подбирам само неща, които харесвам и искам. А да видим тогава :))

      Изтриване
  3. Фил !!!!!! :)

    Колкото повече се увеличават хората, които постъпват по този начин - толкова светът ще става по-добър. Един от любимите ми от изброените автори е Данчев - пожелавам му да стига до все повече хора с посланията си и много, много успехи и вдъхновения занапред! :)

    ОтговорИзтриване