събота, 31 август 2013 г.

Алхимични отвъдхимичности


Серотонин, допамин, ендорфини, енкефалини и т.н. невромедитори - вещества, от които зависи как се чувстваме, как възприемаме света, "живота, вселената и всичко останало". Те определят дали ще виждаме по-ярки цветове, дали ще усещаме по-божествен вкус или мирис, дали ще се чувстваме "у дома" си в собственото си тяло (храм).

Както е известно - всички видове вещества, наречени дроги, предизвикват именно продукция на тия медиатори. Т.е. те, медиаторите, са си в нас, механизмът на продукцията им е в нас. Освен съвременните дроги, играещи роля на катализатори на производството на "веществата на щастието", такива катализатори са: храната, водата, кислородът, медитациите...

И, интересно, като оставим настрана странността, че самите "ние" зависим изключително и само от разни съвсем физически вещества (макар че, както се казва къде ли не, включително и в "Холографската вселена" - атомът е празен, т.е. всичко, дори твърдият диамант, е просто един празен мехур), та, оставяйки тия конструкти встрани, интересно е, че медитацията или дихателните техники въздействат върху "нас" по не по-различен начин, от например ЛСД.

А ЛСД е вещество, макар и една "празнота" на квантово ниво, все пак е вещество. Докато една медитация не е - и въпреки това тя въздейства върху конкретната ни нервна медиация по подобен начин. Явно наистина между "материално" и "нематериално" няма разлика. Или...

Материята е Всичко, но глупав е този, който мисли, че Тя е нещо лесно, измеримо и подлежащо на овладяване.

...

31.08.2013г. Аеиа

6 коментара:

  1. Между "материално" и "нематериално" едва ли няма разлика, Соня, но като че ли е твърде малка и именно неспособността да го констатираме на ниво "ръка да пипне", я прави да изглежда трудна, неизмерима и неподлежаща на овладяване. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И това го им, да, Фил. :) Имах предвид, че Материята "не е това, което е" - ако се преживее недуалистично, може да се "пипне" еднаквостта на материя и нематерия. И се твърди, че алхимици владеели материята до такава степен, че можели да предизвикват безопасно за свои нужди ядрен разпад/синтез в домашни условия. (без нужда от милиарди за АЕЦ-и и пр.! :)))

      Изтриване
  2. Физиката и химията си вървят гушнати.
    Пропуснала си диметилтриптамин -
    съдържал се в нас самите,
    а също така в акацията, Акацийо Петрова.
    Но се ползвал много, много рядко
    и само при наличие на друг човек,
    вероятно за да помогне на потърпевшия
    да се измъкне от там.

    Дишай, мила, дишай ! :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вдишваааам (30 сек.), заадържаааам (90 сек.), издишаааам (60 сек.) - ето ти един цикъл прнаяма! :)))

      ДМТ-то не го пропускам, то си се подразбира - наистина се произвежда съвсем естествено от "третото око", както твърди д-р Рик Страсман в "ДМТ - молекулата на духа". Ако се вкарва външно - може би наистина трябва да има "ситър", който да ти помогне при нужда - но за опитен човек в медитации и подобни "скокове в други реалности", може би не е задължителен този помощник. Аз си карам само на медитации засега. ;)

      Изтриване
  3. Опитах да вдишам 30 секунди, да задържа 90 сек.
    и да издишам 60 сек., но не ми се получава.
    Въпреки, че когато ми правиха веднаж проверка
    по наприятен повод, казаха, че обемът ми е добър.
    Но аз съм само една скромна фея. С магьосници не мога да се меря :))).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вълшебна Фейо, получава се, и ти със сигурност го можеш. Въпрос на тренинг е - в началото и аз не вярвах, че е възможно. :)

      Изтриване