събота, 18 май 2013 г.

Власт без Вяра не може


"Вяра", "верен", "вярно", "вярвам", "вярност" - все думи, основани на един и същ корен, на едно и също "нещо".

Кое ли е това "нещо"? Може би - твърде велико, многомерно и обхватно, за да има дума и за него в условно проявения свят.

Каквото и да си говорим, Вярата е велика Сила. Не само по отношение на религията, мистиката, висшето съзнание и прочие нематериални и без видима проява неща.

Защото властта, най-обикновената - финансова и политическа - съществува, понеже хората имат вяра, вярват в нея. Вярват на тези, които ги ръководят. Вярват, че така трябва да бъде. Вярват дори в абсурда, че светът не може да съществува без пари...

Нищо не става без вяра. Доверието е производно от вярата - то е нещо като нейна конкретна изява. Но тук искам да напиша няколко думи за вярата и вярното.

Не знам кога е станало така, че "вяра" и "вярно" са приети за съвсем различни едно от друго неща.

За "вярно" е възприето това, което съвременната наука е доказала, че е истинно - грубо казано. Във вярното не е нужно да се вярва - според сегашните масови парадигми, трябва да вярваш, т.е. да имаш вяра, само в това, което не може да се докаже по научен път. Разбира се, трябва да има вяра и в истинността на доказването и доказателството - но ако се отплесна натам, няма да има край и ще излезе, че винаги стигаме до необходимостта от наличие на вяра. Затова приемаме, че научното доказателство е прието за абсолютно истинна аксиома, която не изисква вяра.

Под "вяра" се разбира психично състояние-действие, което те кара да възприемаш явленията за истинни, без да е необходимо те да са наистина такива.

Защо са толкова различни смислите на "вярата" и "вярното"?

В кръга на майтапа, най-вероятно защото Езикът си играе с нас, както си иска. А защо си играе ли? Може би с цел да ни подскаже колко "мека глина" е съзнанието.

Но някъде там, общият корен на "вяра" и "вярно" подсказва някои неща.

Неслучайно и Христос говори за "вярата":

.

17:14 И когато дойдоха при народа, приближи се до Него един човек, който коленичи пред Него и каза:

17:15 Господи, смили се за сина ми, защото е епилептик и зле страда; понеже пада в огъня, и често във водата.

17:16 И доведох го при Твоите ученици но те не можаха да го изцелят.

17:17 Исус в отговор каза: О роде невярващ и извратен, до кога ще бъда с вас? до кога ще ви търпя? Доведете го тука при Мене.

17:18 И Исус смъмра беса и той излезе от него; и момчето оздравя в същия час.

17:19 Тогава учениците дойдоха при Исуса насаме и казаха: Защо ние не можахме да го изгоним?

17:20 Той им каза: Поради вашето маловерие. Защото истина ви казвам: Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: Премести се оттука там, и тя ще се премести; и нищо няма да ви бъде невъзможно.

(Евангелие от Матей)

.

Най-вероятно "вярата" е нещо съвсем различно от това, което е възприето по нашите ширини. Може би думите "верен", "вярно" са смислово по-близки до това, което е "източникът". Но каквото и да е, велика сила е - светът ни се върти, благодарение на вярата, без значение, че масово не знаем "що е това".

...

18.05.2013г. Аеиа

6 коментара:

  1. Точно това е проблемът, според мен, Соня: струва ми се, че думите на Христос са имали друг смисъл, може би дори са били други. Струва ми се, че вярваш ли - не става; убеден ли си - можеш всичко. Не вярваш, че като станеш ще си направиш кафе, нали? Ставаш и си го правиш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо такова е, Фил, и за да си убеден, на първо място трябва да вярваш. Така да се каже - вярата, за мен, е първото, първоизточникът. Тя е това, което прави нещата верни. :) Според мен това не се е възприело масово в наше време - а се гледа по "обратния път" - т.е. че на първо място е "вярното", а "вярата" е вторичен продукт.

      Изтриване
  2. До Акаша Петрова:
    Вярата има ли връзка с петия елемент?
    Или е част от него?
    Ще се помъча! да формулирам, НО
    задълбах много, а не съм подготвена!
    Я ти кажи, но първо ще мисля, а после
    ще те прочета - да не ми повлияеш !
    Успешен ден! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, Акаша Петрова! Яко! Таз Акация не ти дава мира! :)))
      Погледнато от определено "ниво", всичко е ЕДНО. Според трансперсоналните парадигми, а и според квантовите учения, тръгнеш ли да изучаваш Вселената по "стандартния" начин, задължително я разделяш, защото и ти си част от нея, и се получава, че наблюдателят не може да се наблюдава себе си, т.е. разкъсва Вселената, осакатява я - една част от нея остава скрита. Затова ако сложим Вярата само в Петия елемент, Акаша, може би отново (за кой ли път) ще осакатим Вселената и пак няма да разберем какво е Вяра, намира ли се някъде конкретно, или е "активен действащ агент", който прави/строи/създава/унищожава нещата из нивАта.
      Успешен неделен ден! :)))

      Изтриване
    2. Браво, това ми хареса - "активен действащ агент". Аз се изпреварих, но не съм се отказала да се опитам да дам обяснение от позицията на един проз лаик. Трудно пускам.

      Изтриване
    3. Да не забравиш да пуснеш, все пак! :) Малко тавтологично е това "активен действащ агент", но нямаше как да го кодирам-символизирам по друг начин, за да се доближа до същността, която "схващам". Но пусни и твоето обяснение, аз съм още по-проз-лаик и ще се радвам да го видя. :)

      Изтриване