петък, 28 септември 2012 г.

"Дали Скитникът не беше Господ?!"



Баба ми, Бог да я прости, твърдеше, че е невярваща. Не знам на какво се дължеше това, предполагам - на тогавашния строй и мода - но, най-вероятно, никога няма да узная в този си живот. И въпреки цялото й неверие, кой знае защо, постоянно ми разправяше за случки, при които някой непознат й разправял как видял Господ. Тя беше общителен човек и лесно се заговаряше с де с кой свари. Независимо дали събеседникът беше мъж или жена, често слушах забавни разкази как от ежедневни приказки съответният човек изведнъж превключвал и започвал да разказва как "видял Бог". Тогава, в началото на осмедесетте на двадесети век, в социализма, аз бях дете и не се впечатлявах особено - виждаше ми се нормално - не отчитах, че в социализма не беше възприето да се говори под път и над път за "богоявления".

Имаше един случай, който ме впечатли особено много. В него нямаше картинни описания на "отваряне на Небето", "ангелски тръби" и т.н. - образи, които са ми се запечатали от разказите на Баба. Запомних го, защото "виделият Бог" бе една съседка на баба, горе-долу на нейната възраст. Аз тогава бях ваканция в началното училище и бях при баба и дядо. Съседката живееше сама от години, май бе разведена. И една сутрин тя ни разправи, че в ранни зори пред блока (от тия старите, дето приличаха на къщи) бил седнал на пейката някакъв много страшен, мръсен и опърпан старец. По времето на социализма не се срещаха такива хора - и съответно тяхното явяване впечатляваше неимоверно много. Съседката се изплашила не на шега. В кварталчето всички се познаваха и никога не се случваше непознат да седне на "пейката пред блока" - още повече такъв непознат! Гледала го от балкона, гледала го, мислейки как после ще слезе да дезинфекцира пейката, защото наистина бил страховито мръсен. Но - изведнъж й хрумнало, че това може и да е Господ! Тази мисъл я изплашила още повече от мръсотията на човека и се зачудила, дали в такъв случай е редно да дезинфекцира и мие след него. Та, двете с баба обсъждаха дали да мият или не.

Не помня какво решиха последно, но тази аналогия между скитник и господ ми се заби в главата и я помня до ден днешен. Тогава наистина повярвах, че Бог е седял на пейката пред блока и ми се искаше да не мият след него - даже се притеснявах да не вземат да го направят...

В нашата реалност, изглежда, много богове са слезли на Земята... Дано е за добро!

...

Тук съм снимала Юпитер или Капела - не помня кой от двете - без статив. :)

...

28.09.2012г. Аеиа

2 коментара:

  1. Ако го има, може и така да изглежда.
    Кой знае :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А може и по безброй начини, включително привидно най-невъзможните. ;)))

      Изтриване