сряда, 12 септември 2012 г.

Милиардерски неволи в съседното измерение... и бай Иван




Една от многото организации, на които йогинът бай Иван бе почетен член, но изобщо не знаеше какъв е предметът им на дейност, бе Йогийската Организация на Обединените Измерения (ЙООИ). Независимо от неговото всестранно незнание обаче, в един слънчев септемврийски ден бай Иван получи спешно съобщение по Третоочната йогийска поща, гласящо:

"Спешно! Незабавно се явете като независим наблюдател в най-съседното измерение! Присъствие - йогийски задължително!"

Йогинът потърка замислено брада и мигом се прехвърли в исканата локализация. Там го чакаха група йоги, изглеждащи твърде разтревожени - съвсем противно на стандартния йогийски дух. Шефът на ЙООИ поздрави лаконично бай Иван за бързата му реакция и премина директно на въпроса: в момента течеше безпрецедентно събрание на всички световни милиардери в това измерение и там се случваше нещо, което заплашваше да прерасне в нечувано световно-измеренно пренареждане.

- Е, каква е нашата роля тук? - съвсем резонно запита йогинът. - Само ще наблюдаваме ли?

- На първо време - да. - отново отвърна Шефът в неизменния йогийско-лаконичен дух.

И наблюдението започна.

...

Милиардерите в това измерение бяха 101 на брой (еквивалент в нашето измерение им бяха 101 далматинци, но това няма отношение към случая), като всеки един от тях притежаваше различни квоти в световната икономика. Бяха се събрали на своето годишно събрание (в това измерение това бе законово установено и напълно задължително). Само че, дневният ред на това мероприятие бе тотално нарушен още от началото, със спокойното изявление на изявения милиардер, българина Иванов, че смята да обръща в пари всичките си корпорации и да се оттегля.

- Ама как така, бе, Иванов! Как ще се оттегляте и ще обръщате всичко в суха пара, бе!? - бе запитал Председателят на Сдружението на Световните Милиардери (ССМ). - Нали знаете какво ще последва от това? Нали си давате сметка, че стотици хиляди хора ще останат без работа, а милиони, да не кажа - милиарди! - ще бъдат оставени без доставки на стоките и услугите, за които отговаряте Вие!?

- Знам! - милиардерът Иванов говореше спокойно и уравновесено - както впрочем бе говорил винаги в съзнателния си живот. Личеше, че е ядосан за нещо, но по принцип той никога не даваше външен път на емоциите си - позволяваше им само "да му личат" - и до там.

- Е, щом знаете!? Как изобщо смеете да си помисляте за такова нещо!? Това са пълни кукумицинщини! - Председателят бе посинял от гняв и пръскаше слюнки и ефирни искри из цялата зала.

Обадиха се и други милиардери - повечето подкрепяха Председателя. Настана какофония и тотална бъркотия.

Тогава Секретарят на ССМ и водещ събранието, пусна всички възможни гласоусилватели, и се провикна на милиардеро (това бе унифицираният език, който ползваха милиардерите в този свят):

- Господа! Тишина! Млъкнетеее! Шът! Тишина! Млъквайте! Господа!

Дра се дълго време в микрофона, но все пак успя да накара събранието да млъкне и да чуе какво има да казва секретарят-водещ.

- Нека дадем думата на Иванов - да обясни и обоснове своето намерение! Гласувайте!

Всички гласуваха "за", с изключение на самия Иванов. Леко намусен, той се изправи пред аудиторията:

- Вижте, хм, колеги. Не съм длъжен да обяснявам и обосновавам решението и намерението си. Всеки, що годе грамотен измежду нас, е чел Кодекса на Милиардера и може да го разбира без помощта на армиите си от адвокати. Е, и аз го разбирам и си знам правата! Там никъде не е указано, че оттеглящ се милиардер е длъжен да се обяснява и обосновава пред Събранието!

Дотук Иванов говореше на общия език - милиардеро. Направи лека пауза - събранието чакаше с нетърпение и в пълна, но взривоопасна тишина по-нататъшната част от речта - и продължи пак на същия език:

- Но ще се съобразя с волята на мнозинството и ще ви обясня. Само че, държа да се обърна към всеки един от вас на родния му език.

Иванов бе надарен полиглот и владееше много езици. Знаеше родните езици на всичките останали 100 милиардера - общо 23 на брой. Председателят, притеснен, започна да се намества на стола си - това желание на Иванов не вещаеше нищо добро!

- Та, - започна на урду милиардерооттеглящият се (в това измерение урду бе най-разпространеният език, аналог на нашия английски) - уважаеми колеги, искам съвсем човешки да споделя и да ви кажа: ОМРЪЗНА МИ ДА МЕ БЪЛТАЯТ КАТО МАЙМУНА ПО ПАНАИРИ ПО ЦЯЛ ДЕН И ЦЯЛА НОЩ! ОМРЪЗНА МИ ДА МИСЛЯ ЗА ТОЛКОВА МНОГО НЕЩА И ДА БЪДА ОТГОВОРЕН ЗА ТОЛКОВА МНОГО ХОРА, ПРОМИШЛЕНОСТИ И ИКОНОМИКИ! Ще си оставя стотина милиона - ще ми стигнат за един сносен и нормален живот - и всичко останало ще раздам на моите работници и служители. Да, те ще останат без работа, но всеки един от тях ще получи по няколко милиона и няма да има проблеми с оцеляването - в крайна сметка, и за цял живот работа тия хора не биха могли да докарат и една десета от това, което ще получат, след моето оттегляне. Това е!

Иванов каза тия изречения на всички останали 22 езика, включително и на родния си - български - в ССМ имаше още един българин.

Както подозираше Председателят, родният език повлия на всички милиардери - и след дълги приказки, викове, жужене, песни, нечленоразделни и твърде културни изказвания, се оказа, че милиардерското събрание е разделено на две групи. Едната поддържаше Иванов и гореше от желание да последва неговия пример - тя наброяваше точно 51 милиардера. Другата - то е ясно - беше напълно против осъществяването на тази продажба-оттегляне и се състоеше от точно 50 души.

Започнаха дебати - изказваха се основно тези, които бяха против - нарекоха се моментално АнтиИвановисти. И обясняваха ли, обясняваха на Ивановистите, че не желаят по никакъв начин да им изкупуват корпорациите, още повече, че четиримата милиардера, които държаха всички банки по света и от които се очакваше да дадат сухата пара, бяха също Ивановисти и искаха скорострелно да продадат банките си!

- Че кой ще ги купи, бе, банките ви!? - пенеше се Председателят. - Нали от вас се очаква да купувате, нали всичкото "сухо" е при вас!?

Така или иначе събранието бе започнало в леко просташки дух, та Председателят, иначе много културен и интелигентен човек, си позволяваше да използва думи като "бе" и "сухо" и изобщо - беше го ударил на уволнение, предусещайки огромния катаклизъм, който заплашваше техния прекрасен, уреден свят.

Никакви доводи обаче не успяха да помръднат и на йота Ивановистите от тяхното решение. Не им повлия фактът, че дори половината хора по света да станат мултимилионери, те няма да могат да ползват никъде парите си, защото чисто и просто няма да има авиолинии и корабоплаване, които да доставят стоки от цял свят навсякъде, защото техните собственици се оттеглят и разпродават, а Антиивановистите не желаят да ги купят и разработват. Не успя да ги разубеди и очевидната истина, че никой не е във възможност да купи с пари в брой банките. Всъщност - новоизлюпените мултимилионери нямаше да могат да си купят от магазина от дъвка до луксозна яхта - защото и на двата артикула, и на другите, разположени в диапазона на "от-до", производството щеше да бъде спряно. Нямаше да има и магазини, защото собствениците на веригите също бяха Ивановисти, а Антиивановистите не желаеха да купят техните бизнеси, заради оттеглянето на банките. Пълна каша!

...

Йогините от ЙООИ, заедно с бай Иван, продължаваха да наблюдават. Отвреме-навреме тихичко цъкаха с език (това бе строго секретна йогийска мудра), представяйки си какво ли щеше да стане в тяхното измерение - по съседство - ако намерението на Ивановистите се осъществеше. А то бе на път!

...

12.09.2012г. Соня Петрова - Аеиа






6 коментара:

  1. Сонче, даваш нов поглед върху световната криза ли ?
    :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, хаха, не го бях замислила като свързано с нашата криза, ама наистина така звучи :))))))

      Изтриване
  2. Изключително тревожно! Да ти дотрябва това дъвка или яхта и да не можеш да си ги доставиш, пардон - да ти ги доставят! Виж, мога да управлявам яхта втора употреба, но с дъвката е по-сложно ... :)))))))))))))))))))))))))(

    ОтговорИзтриване
  3. :)))))))
    Ааа, не само дъвка и яхта - а и всички артикули между тях - например: хляб, аквариуми, легени, тупалки за мухи, совалки, кибрит, тампони за чистене на уши, рендета, бельо, близалки и прочие крайно необходим инвентар! :))))

    ОтговорИзтриване