понеделник, 10 септември 2012 г.

Изгонени от Рая?! Друг път!




Според преданието, някога хората били изгонени от Рая. Дотук добре. Загубили връзката с Бога и Творението. Пак добре. Останали сами със себе си. Още по-добре.

Да, ама живеещи в Рая. Без да го знаят. Това - зле!

Тия щуротийки ми хрумнаха, като разсъждавах над "сведението", че всички животни ползвали успешно "третото си око" и изобщо, били в постоянна телепатична връзка със себеподобни и с околната среда, а защо не и с Вселената?...

Има логика в това. Поглеждайки синхрона на движение в огромното стадо риби, или в птичето ято, или в бозайническите стада и групи - не можем да не се начудим как се получава този синхрон, тази хармония на взаимни движения - без никой да се сблъска с другия, дори като ги гони хищник. Знаем колко време се изисква, за да постигне група хора такава хармония в танца, например. Колко години на обучение и тренировки. И така е с всичко. Животните са си сякаш знаещи от малки. Все едно някак успяват да четат и разбират генетичния си код - милиони години назад.

Хората също са на милиони години. Но, както сме изгонени от рая, така ни е затворена и ДНК-Книгата и не можем да я четем по рождение. Е, напоследък единици учени разчитат кода - но дотам. Нито се дава масово информация какво точно се прочита и до колко години назад можем да се върнем, разбирайки откъде идваме и през кои места сме минали, нито се обяснява начина, чрез който евентуално можем да направим това "в домашни условия" - без да се налага да сме големи учени и да прекарваме по-голямата си част от времето в лабораторията.

Животните също така знаят кога ще настъпи някакъв природен катаклизъм. Ако са домашни - са свързани телепатично със стопаните си и усещат къде са и какво правят. И, да, домашните животни разбират езика на хората - а хората разбират само някои основни животински "думи".

Представих си какво ли би представлявала Земята, ако на нея не живееха хора...

Да, и още нещо, човекът е единственото същество, което, за да оцелее, се нуждае от изкарване на "билети за биооцеляване" (по Р.А.Уилсън) - т.е. оцеляването му е гарантирано единствено и само от парите - а те са една илюзия, може би - третосигнална, ако правя правилна аналогия. Никое животно не ползва пари. Дори и най-умните - делфините. Е, има някои племена в дълбоките джунгли, които не ползват пари и живеят пряко във и от Природата. Досетих се за Христовите думи - цитирам неточно - "вижте небесните птици - те нищо не правят, но Бог се грижи за тях."

Тук всеки може да каже, че, ако живеехме като животните, никога нямаше да станем седем милиарда. Може би е така. Може би видът ни е такъв, че предполага техническа цивилизация и технологии, които да ни заместват "телепатията" - като интернет например. Но интернетът зависи от много неща - сателити, електрически ток, пари - и само едно от тях да се прецака - край с телепатията. При животните не е така.

Изгонени сме от Рая. Но търсим начин да се върнем там. А някои древни учения твърдят, че Раят е навсякъде. Може би и Земята е Рай, но ние, загубили "връзката", не усещаме, че сме в него.

...

...

10.09.2012г. Аеиа


2 коментара:

  1. Интересни разсъждения както винаги, Соня. Те обаче ме наведоха на друга мисъл: дали сме били изгонени от рая (като ни е било затворено третото око), или сме били избрани и въздигнати от всички останали да бъдем изгонени? Какво имам предвид: Ако приемем, че при животните третото око е напълно развито и те са в синхрон както със себеподобните си, така и с цялата природа, то те имат нещо, за което не си дават сметка, което възприемат като даденост (тук се сещам за АН-Г-ЕЛ - без-гносис-бог - без познание за бога,т.е. ангелите просто живеят в средата на вселената - като рибите във водата - без да си дават сметка за това; изпълняват някакви поръчки, условно казано, но също така по външен импулс, а не осъзнато). Та какъв по-добър начин да накараш някого осъзнато да опознае нещо и осъзнато да го използва, освен да му го отнемеш, като му оставиш усещането, че "има още нещо", че "нещо му липсва" и същевременно му дадеш импулса към стремеж, откривателство, познание? Ето защо си мисля, че изгонването от рая всъщност не е наказание, а точно обратното - подарък, макар и тежък, чрез който хората да осъзнаят какво имат и целенасочено, осъзнато да го овладеят. Ето защо се казва и сътворение, че творецът е съ-творил невидимото и видимото, определил ни е един вид за негови съ-творци, или - още по-смело - направо твори чрез нас (не само на материално ниво)?
    А за парите (както и много други неща) - просто етап от пътя към придобиването, овладяването на това осъзнато познание и умение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фил, чудесно си обяснил нещата, и аз съм склонна към такъв начин на възприемане и обяснение на "падението". :) Но се чудя, дали наистина животните не осъзнават своята "връзка" с Бога, или просто са приели да бъдат наши придружители и помощници тук - оттам множеството тотемистични традиции - и покрай другото са приели и те, в наше име, краткия живот в материалното и "всичко останало". Така да се каже, в "началото на времената" сме приемали животните като наши братя - а после се "възгордяваме" и ги обявяваме за нещо низко и второстепенно и преставаме да им обръщаме внимание, ползвайки ги изцяло за храна и работа. Това сигурно също е част от пътя към напълното осъзнаване на Бог и живот в Него. Често се изкушавам да мисля, че неслучайно Христос се описва като "жертвения Агнец" - не ангел, не човек, а животно. :)

      Изтриване