събота, 8 декември 2012 г.

Една от най-яките живи храни


Алистър Кроули е препоръчвал да се ядат живи стриди - така живата енергия на стридата се вливала директно в енергията на съответния ядящ. Определено има резон в това.

Понеже не всеки има възможност да нагъва живи стриди, ще напиша тук набързо за един техен растителен еквивалент - много известен и търсен, между другото, но за жалост - много често предлаган като "уж живо нещо", а всъщност неживо. Става дума за житните кълнове.

Както е известно, житото, наред с царевицата и ориза, са растителните култури, които са определили възникването на цивилизациите, и на които, засега, не са намерени дивите им предци, от които някога евентуално са създадени тези Велики Растения, посредством селекция, наречена в модерно време ГМО-технология. Всеизвестно е, че житни зърна на няколкохилядно-годишна възраст са покълвали и порасвали без проблем в наше време. Друг известен факт, макар и спорен и недоказан, е, че някога "извънземни" са дали тези култури на основателите на съответната бъдеща цивилизация - и така тръгнали нещата. Но, каквато и да е истината, това няма отношение към "живите стриди" в момента. По-важното е, че житните кълнове представляват наистина страшно силен живот и голяма енергия, които могат да се ядат непосредствено в суров, т.е. жив вид. И не ти трябват повече от 1-2 супени лъжици на ден. Полезни са и за здрави, и за болни, и за хора, които искат да намалят стимулаторите, и за всички останали.

Друга една разновидност, много модерна на Запад, е преживянето на вече пораснали житни стръкове - кълновете се поставят в сандъче или саксия и се изчаква да пораснат до 10-15 сантиментра. После "тревата" се откъсва, дъвче се продължително и се гълта (не е лесен този процес, но си струва). Всъщност, затова "на запад" има специални сокоизстисквачки за младо жито, но според мен не си струва човек да се занимава - приливът на енергия, който се усеща при поглъщане на "наръч", дебел колкото показалеца ти, е силно осезаем! Без майтап!

Кълновете, за който не знае, се приготвят лесно - около 200-300 грама жива пшеница се измива и потапя в купа с вода за 2-3 часа. После водата се излива, пак се изплаква, оставя се влажно зърното в купата и се покрива с намокрена с вода салфетка или каквото има под ръка. На другия ден пак се промива веднъж и се покрива със салфетката. Зърната прорастват между 24-32-48 часа от първото намокряне. Като прораснат, се слагат в хладилника - при желание всеки ден може да се изплакват с вода.

...

4 коментара:

  1. Ох как да си призная, че хич не ме съблазняват тези кълнове. За стридите по-бих се прежалила, ама все си мисля,че трябва да има и други по-вкусни начини за доставяне на енергия. Аз май съм фен на умрелите храни :)
    Изкефи ме как си ги написала -нагъване и преживяне ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти хахахах :))) Да, често тия живи храни изглеждат безвкусни, ама като се замислиш, нищо от нещата, които действат на "психиката", не е вкусно - нито алкохола (с изключение на виното и бирата), нито тютюна, нито други дроги - а хората дават мило и драго за тях. Явно е въпрос на "конюнктура" и мода.

      Изтриване
  2. Тъй си мислиш, защото си непушач. Знаеш ли когато си уморен или ядосан, колко вкусно е първото дръпване от цегарата? Не можеш да знаеш. И не се научавай.
    Виж живи животни не мога да "нагъвам". Само сготвени. Мишки, мяяяууу. :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мяяяууу, ка щяло да съм непушач!? :))))) Това, че човек не пуши, не значи, че е непушач! :)))) Бил ли си веднъж пушач - оставаш си такъв за цял живот. Знам вкуса на тютюна, мнооого добре. :)))) Само че аз пуша, когато ми е кеф, а не когато съм зле, уморена и т.н.
      Ето, като бях спряла да употребявам година и половина, писах един пост:

      http://magicktarot.blog.bg/tq-i-toi/2011/01/14/izpoved-na-edin-pushach.667486

      Изтриване