понеделник, 3 декември 2012 г.

Библейски задявки


Глава Седма на Евангелието на Матея ми прилича на един цялостен синтез на съвременните западни "открития" на Ню Ейдж, позитивното мислене, "тайната" , "намерението" и пр. и пр. Ако приемем, че въпросните "нови" постулати са писани след Матеевото Евангелие, чудя се, дали Матей не би подал иск за нарушени авторски права от страна на съвременните "адепти". Но, може би - не, понеже той цитира Христос - спазил е Закона за авторски права, но със сигурност не Му е платил, както би било редно. Ама знае ли човек? Може и да е платил - а аз само пускам непотвърдени слухове, с които може да ме обвинят в клевета... Затова ще си трая.

1 Не съдете, за да не бъдете съдени.

Не си изграждайте мнение, защото и без това нищо не знаете. Само Бог знае.

2 Защото с каквато съдба съдите, с такава ще ви съдят, и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери.

Няма как незнаещия да не изпадне в дребнавост. Няма как да не започне да съди от себе си за другите и другото. Порочен кръг.

3 И защо гледаш съчицата в окото на брата си, а не внимаваш на гредата в твоето око?

Тук коментарът е излишен (както и навсякъде другаде, разбира се, ама нали трябва да се напише нещо, за да се спази заглавието).

4 Или как ще речеш на брата си. Остави ме да извадя съчицата из окото ти; а ето гредата в твоето око?

Как? Много лесно!

5 Лицемерецо, първо извади гредата от твоето око, и тогава ще видиш ясно за да извадиш съчицата от братовото си око.

Ясновидството не е гледано с добро око в нашето общество. Защо ли?

6 Не давайте свето нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свините, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат.

Правилно - не давайте! Ако те искат - ще си ги вземат. Вижда се от следващия стих.

7 Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори,

Проявете Воля! Суфистката поговорка "не ходим с краката си, а с волята си" е свързана с това. Каквото и да направиш - дори да си сипеш вода - всичко става, защото си го поискал.

8 защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори.

Явно без да поискаш - нищо не става. "Тайната"!

9 Има ли между вас човек, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък?

...

10 или, ако поиска риба, да му даде змия?

...

11 И тъй, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на чадата си, колко повече Отец ви, Който е на небесата, ще даде добри неща на тия, които искат от Него!

Бог Знае! Човек - май не... Привидното Знание понякога води до възгордяване - затъмнява Незнанието - и Бог изчезва...

12 И тъй, всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях; защото това е същината на закона и пророците.

"Ти и аз сме едно!"

13 Влезте през тясната порта, защото широка е портата и пространен е пътят, който води в погибел, и мнозина са ония, които минават през тях.

Роди се отново! Всички "иницианти" умират и се раждат втори път - задължително. И пак така трудно, както Първия Път.

14 Понеже тясна е портата и стеснен е пътят, който води в живот, и малцина са ония, които ги намират.

Да, тесен е пътят, който води в живот - да не забравяме родовия канал и как Бебето преминава през него, как влиза в Живота.

15 Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители.

...

16 От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи?

Ако си мислиш, че някой е твой учител - но не си помръднал и на йота към по-добро след контактите си с него - то грешката не е в тебе. Всъщност - в тебе е - излъгал си се.

17 Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.

...

18 Не може добро дърво да дава лоши плодове; или лошо дърво да дава добри плодове.

...

19 Всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огън.

...

20 И тъй, от плодовете им ще ги познаете.

Не, благодаря! Добре е да ги "познаем" преди плодовете!

21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.

Божията Воля е всъщност Волята на Всеки Един от Многото. Едно от най-трудните неща е "да си улучиш Съдбата" - това, може би, е равносилно на схемата "да си узнаеш, намериш и улучиш Волята".

22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?

Не в Неговото Име! Той не признава нищо, което се прави в Негово име - редно е Всеки да прави Всичко в Свое Име - така признава Бог в Себе си - и Неговата Воля. Лесно е да се оправдаваш с Бог - това Бог не го обича. А и не върши работа...

23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.

Тук е изкушаващо да направим паралел с "Адам ПОЗНА Ева" - ама няма да казваме, че Бог никога не е обладавал тия, които вършат беззакония - пък дори и в Негово име.

24 И тъй, всеки, който чуе тия Мои думи и ги изпълнява, ще се оприличи на разумен човек, който е построил къщата си на канара;

Тук маститите и всепризнати тълкуватели свързват "канарата" - Камъка, Петър - с църквата. Ако не си в църквата - ти си в несигурност, висящ и за никъде! За мен тази алегория не е алегория - а си е пряка демонстрация на сигурния начин за строене - а и за всичко друго - да поставиш основите на скала, а не на пясък. Да започнеш от "твърдото и грубото" и тогава да вървиш към "финото и мекото". Да осъзнаеш своя Храм - Тялото. Да, пак е църква. Да, пак може да се направи аналог със св. Петър. И пак е абсолютно необходимо да го почиташ този Храм. Тази Църква. О, Господи! Прости ми! Ако си знаел, че хората ще обърнат Камъка-Тялото в "църква" - в една Бог-аташка (Бог-attach) институция, която ще заклейми Тялото, най-Великия Твой Дар - ти, може би, още тогава щеше да скочиш от Кръста, да го разсечеш и от тресчиците да направиш детски корабчета-играчки - те биха свършили по-добра и полезна Работа...

25 и заваля дъждът, придойдоха реките, духнаха ветровете, и устремиха се върху тая къща; но тя не падна, защото бе основана на канара.

Стоиш ли здраво в Тялото си, в Материята, никой не ще може да те разклати - никакви лъжеучения, никакви изкушения, никакви грешни насоки и "добронамерени учители".

26 И всеки, който чуе тези Мои думи и не ги изпълнява, ще се оприличи на неразумен човек, който построи къщата си на пясък;

Ако забравиш за Храма - така става. Направо тъп човек, не неразумен! Имало ли е изобщо църква - такава, каквато съществува днес - по времето на Христос?

27 и заваля дъждът, придойдоха реките и духнаха ветровете, и устремиха се върху тая къща; и тя падна, и падането й бе голямо.

Няма Храм, няма Църква - ще падне, ами! Основана е на някаква сляпа "вяра", която дори не е и вяра. Основана е на Лъжа.

28 И когато свърши Исус тия думи, народът се чудеше на учението Му;

То си е за чудене! Чудо!

29 защото ги поучаваше като един, който има власт, а не като техните книжници.

"Власт", "Мощ"...

...

03.12.2012г. Аеиа

12 коментара:

  1. Добре де Сонче, само аз ли имам усещането, че се гневиш на нещо ?
    :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, ха хах, неее, не се гневя, кефя се - може би не съм се изразила както трябва и звучи гневливо. :))) То затова е казано " не съдете .. и т.н." - само това е напълно достатъчно - започнеш ли да градиш лично мнение, т.е. да съдиш, неминуемо ще се появи противното мнение и започват войните, ако не войни - интриги и т.н. :))))

      Изтриване
  2. Много секс има в този текст, идеално :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трубадуре, секс не се предвиждаше! :)))) Ама като казваш, лелеее, верно има доста! :)))) Сигурно се дължи на сезона! В в тоя сезон неминуемо повечето се разгонваме и сексът си идва отвътре някак! :))))))))

      Изтриване
    2. ми то по принцип е мързеливо времето, въпреки стотиците празници, ама как иде краят на света, нема как - секс юбер алес

      -тру

      Изтриване
    3. :))))) и в края, и в началото - все сексът е в основата на нещата - без него нямаше да ни има :)))

      Изтриване
    4. да, ама сега имаме стимул за малко по-експериментаторски вълнения, където сексът не е просто секс, ми направо духовно изживяване, отварящо де-що има чакра из назе... или поне така ще кажем на полицаите, чудещи се какво точно е ставало тук, по дяволите, извратени говеда такива... :)

      - пак тру

      Изтриване
    5. Хахахах, Тру, амчи да, какво разбират полицаите от духовни преживявания! :))) Ама без майтап, рядко се намира по света по-духовно преживяване от секса. ;)

      Изтриване
  3. Коте, защо си тъй сърдито днес? Кой ми те настъпи по опашлето :))
    /анонимна/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимна, мааац пис пис пис, и ти ли мислиш, че съм сърдито?! :))) Ще трябва да преразгледам "стила" си май :)))) Благодаря ти за загрижеността, иначе, мрррррр (усилено търкам глава в каквото сваря наоколо) :))))

      Изтриване
  4. Хахаха... това Бог-атач ми хареса, Соня :):):) Но с сетих и за това, че когато цитираме думите на Христос: "Аз съм пътят, и истината, и животът", който той е казал за себе си, ние в действителност ги произнасяме за нас :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фил, впечатляващо! :))) Без натрапване ни е дал някакъв "езиков" вид "мета-програмиране" (по Джон Лили, Т.Лиъри и Уилсън), което е изключително полезно - и вършещо работа! :)))

      Изтриване