петък, 28 декември 2012 г.

Окото в Пирамидата


Едно лично йога-споделяне. По принцип не винаги съм склонна да споделям пряко лични изживявания, може би най-вече защото предпочитам да ги оставям за себе си, един вид - "аз си говоря сама, не за друго, а защото обичам да разговарям с интелигентен човек." Това, което ще надраскам тук обаче не е съвсем лично, може би е архетипно, общосъзнателно, универсално и т.н. Не е и нищо ново - това е нещо ужасяващо и очароващо древно, откривано и преоткривано кой знае колко пъти и в продължение на колко години, да не кажа - еони.

И така, в началото на йога-практиката си, най-неочаквано пред затворените ми очи се появи "Окото в Триъгълника". Имам в тиквата си огромно количество "образи", съчетани с немалко информация и заучени схеми, някои от които - приети за догми или за "единствената истина". Независимо от многото информация и големия процент ненужен багаж, по време на практиките си никак, ама никак не мислех нито за Окото, нито за Хор (Окото на Хор, или Окото в Пирамидата, както още е известно на някои места), нито за пирамиди, извънземни, ястреби, соколи, египтяни и т.н. Често се случва така - по време на практика изпадаш в някакво медитативно състояние и без дори да искаш, спираш мисловния поток, той изчезва. Да, твърди се, че това нещо е трудно и нелесно постигаемо. Така е, но Йога помага без усилия и напъване в тази област нещата да станат сякаш от самосебе си.

Окото в Триъгълника се появяваше много пъти. Аз някак, почти веднага, по естествен път се сетих, че това е т.нар. Трето око. Чак месеци след това реших да потърся из нета и да видя дали някои са споделили подобен опит. Така ми е по-интересно - първо да опитам нещата лично и "реално" и чак после да чета и търся чужди опитности. То и с повечето неща е така - ако само четеш за нещо, а не си го "опитал" пряко, не можеш да знаеш за какво става дума - нито можеш да схванеш какво е това гъби с масло, нито всякакви други неща. И чисто физически, и душевно, и духовно. Защото и гъбите с масло могат да бъдат духовно изживяване, без дори да са халюциногенни. ;)))

Учудих се, без да се учудвам - много хора твърдяха, че "са виждали" око в триъгълник, и че това било лично виждане на "третото око" - т.е. то самото виждало себе си. Това показвало, че е отворено и задействано. Аз нищо не твърдя в случая - пак повтарям, нещата е крайно необходимо да се преживеят лично.

Просто формата на толкова много образи, много от които приети за универсални и святи, е обща. Затова, може би, наистина е полезно, дори да нямаш още личен опит, да се вслушваш и вглеждаш в стигналите до нас древни образи, обявени за божествени. Може пък така да се задейства и тип "обратна връзка" - вместо сам "да викаш" образа, той да предизвика в тебе съответна "духовна реакция". Май по подобен начин действат мандали, икони и т.н.

...

28.12.2012г. Аеиа

7 коментара:

  1. Поздрав, Меджик! И аз проверявам чрез Гугъл моите "открития"... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави, Марине! :) Така е, Гугъл е вселенската информационна банка, почти като Акаша! :)))))

      Изтриване
  2. Аз спрях медитацията защото се уплаших. Докато си седя мирно и тихо почти в нирвана взеха да ми се появяват едни страшни лица....първото направо ми изяде спокойствието изведнъж изплува пред мен и чак подскочих. После още едно -две такива бррр.. и спях. Може би съм неподготвена или предизвиквам разни демонични същества.
    Или пък чета твърде много Стивън Кинг :))
    Баси колко откачено изглежда, така както съм го написала хехехехех.

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Кайти, никак не е откачено. :) Определено имаш склонност и дабра за такива неща, и, ако те влече и искаш да ги "канализираш", може да почнеш да практикуваш йога, но, пак повтарям, това си е личен избор. Бях ти пускала един клип, ето го пак, но комплекс за първата чакра (преди пусках за шеста) - има ги всичките поред в отделни комплекси-клипове в ютюба. Това, което твърдят, че човек почне ли да се занимава, неминуемо среща учител, който да го насочи, когато е готов, е много много вярно - и аз не вярвах, но се убедих от личен опит и дори без да го целя по никакъв начин. Най-важното - не се страхувай и слушай интуицията си!

      http://www.youtube.com/watch?v=SWgNQIzhSf4

      Изтриване
  4. "изворът на всичко свещено" :)

    ОтговорИзтриване