петък, 21 декември 2012 г.

Когато Времето изчезне


Всеизвестно е, че всичките ни възприятия, усещания, виждания, настроения и т.н. се определят във физически (?) план от "мозъчната химия". Знае се също, че тя може да бъде променена, посредством вкарване на катализатори, които предизвикват по-големи или по-малки, отново естествени, производства на "определящите медиатори". Такова нещо, отново се знае, се предизвиква и с медитации и подобни техники, т.е. посредством намесата на Съзнанието, което, както някои твърдят, е всъщност Общо. Общият Универсален Метапрограмист.

И наистина е странно - как така "нещо си", може да ти помогне да видиш, че пространството тече, а не времето. Защото в много от случаите, попадайки под влияние на някои медиатори, времето изчезва, или един миг става вечност, а пространството започва да се разтича и да се превръща от едно в друго. Виждаш стол, който се разтапя, и се превръща в кокошка, която пък става квазар, а квазарът се разтича по небесния свод (или пода на спалнята), и се превръща в сърце. И така нататък. "Нормалното" състояние е да виждаш (?) само как тече времето, а пространството да си стои твърдо и стабилно пред очите ти. Дори да знаеш, че всички атоми трептят в луд въртеж, дори да си убеден, че атомите се състоят от милиарди субатомни частици, които също трептят и се въртят бясно - това не пречи пространството да е "стабилно", твърдо и неизменно. Е, с изключение на водата, огъня, въздуха и чат-пат земята - ама това не се брои. Тия неща просто си се движат, защото "така трябва".

Интересно е, че голям брой от веществата, които отключват виждането на вечното движение на пространството, и предизвикват спиране на времето, се съдържат в растения. Интересно е също, че растенията са същества, които сякаш са вечно живи - дори едно индивидуално да умре, то се е клонирало и живее в кой знае още колко индивиди. Клонирало се е по безполов път. Е, има и полово размножаване при тях, но то е просто опция - а всяко може да се самоклонира. (Непорочно Зачатие?) Да не говорим, че най-дълголетните същества на планетата ни също са растения - хилядолетници. Как ли един хилядолетен дъб вижда хората? Дали и той не възприема пространствено, вместо времево? Има и животни, които произвеждат психотропни вещества - например жаби. Те също са особени - изпадат в анабиоза (вид самадхи по йогийскому?), и има данни, че са намирани огромни живи жаби, поместени, незнайно как, в кухини в скали, откъдето не могат да излязат по никакъв нормален, физически начин. Но си живеят там и са си живи. Как ли се хранят? Най-вероятно с прана, оргон и подобни неща. С каквото се храним всички ние, но не го признаваме, защото "времето" не позволява - нито да го осъзнаем, нито да го усетим, нито да излезем от любимата "матрица". Доста хора правят паралел между понятията "време" и "дявол". Може би има защо?

Пространството тече, когато времето спре. А може би заедно си текат и не е нужно едното да спира, за да тръгне другото. Важното е да има повече "опции" на възприятие - така, най-малкото, се разширява кръгозорът, което никак не е малко.

...

И един пространствен образ от Кроулиевското Таро и в чест на току-що настъпилото зимно Слънцестоене и навлизането на Слънцето в Козирога.

21.12.2012г. Аеиа

11 коментара:

  1. Ох Сонче,по-нагоре няма да коментирам.Или кръгозорът ми е недостатъчно разширен или ме мързи, или са и двете заедно хихихи.
    Ам защо тоз козел се мъдри на дяволска карта да му се невиди. Уж Козирог, а аз с разни нечестиви неща го свързвам ?
    И Весели празници от мен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито Раждане на Новото Слънце, Кайти! :) Еееййй, свързваш го ти с нечестиви работи, ама това няма отношение към него! :))) То си е показано на картата - първо - 15. Число, свързано с Любовта и т.н. ала-бала. :)Второ - Козирогът носи символите на Изобилието, Просветлението и т.н. пак ала-бала. Трето - даден е Избор - Мъжете, намиращи се в едната Топка, и Жените - в другата - ако искат могат да си се въртят из разни Топки цяла вечност, ако искат - има "Тунел", който води нагоре, и на картата много прилича на Фалос, ама не е само Фалос, а си е тунел към Възнесението/Просветлението и т.н. ала-бала. :))))) Дяволът е интересна карта, повечето разправят, че символизирала привързването към Материята, ама нека си разправят, който вижда, си вижда. ;)))

      Изтриване
  2. Оставете коZела, виж на какви "элипси" е стъпил и какъв ствол, забит в небесната шир, има зад него като фонъ. (Грубо и точно казано, цялата композиция в жълто-охрени краски на какво ви прилича, или бъркам (смях)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Кръстю, аз коментирах това в отговор към Кайти. :))) И бъркаш, и не бъркаш. :)))

      Изтриване
    2. В виж, всяка една топка (елипса, яйце), прилича на клетка, в която е започнало ДНК-деление (мейоза, теломери и т.н.) - забележи от двете противоположни страни на топката отвътре :)))

      Изтриване
  3. Е,аз нямам микроскоп, да видя какво става в клетката, но имам топки и си гледам няколко пъти дневно, макар, че шкембето взе да пречи.(смях)
    Прощавай, бях впечатлен доста от охрената композиция и коментирах без да съм прочел предните коментари :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. охъ :))))) ОХрата винаги привлича вниманието, и с право! :))))

      Изтриване
  4. Хмм... изказваш хипотезата, че може би растенията и животните имат по-висша форма на съзнание от хората. Напоследък се замислям, Соня над това, че този поглед върху нещата ми се струва доста разпространен. Един вид - хората трябва да се учим от растенията, от животните, от едно, от друго, за да открием себе си, да преоткрием нещо у себе си... Често пъти всяко търсене обаче ни връща към началото - откриваме, че това, което търсим, е било винаги наблизо, в нас. Та в този ред на мисли се чудя дали пък има какво да търсим? Дали пък хората не сме това, което растенията и животните се опитват да станат чрез техни си способи - вещества, сетива? Дали има изобщо какво да търсим и дали пък не сме действително онези богове, от които все се опитваме да се скрием, сякаш можем да се скрием от себе си... :)

    Дали точно това не е закодирано в този аркан на Кроули: ние сме в основата на дървото на живота, ние сме неговата сила, то живее чрез нас и благодарение на нас небето и земята се свързват, защото ние сме творящата силата - козелът - както сме и двете змии на кадуцея? Дали пък няма какво да се въздигаме или да се усъвършенстваме, а само да трябва да си повярваме и да спрем да се самоотричаме, търсейки някакви тайни в света около нас, който в действитеност се опитва да ни достигне? Ако Саи Баба е прав, то как може да се усъвършенства един бог - нещо съвършено по своето естество? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фил, и аз имам подобни на твоите разбирания и наблюдения - в край на краищата, веществата от растения и животни, които се използват като катализатори за предизвикване на променени/разширени състояния на съзнанието са точно катализатори - катализират процеси, които са си заложени в нас, има си ги априори (иначе не биха могли да станат, колкото и катализатори да се използват). Същите неща се предизвикват и без външни вещества - с йога и други подобни медитативно-физически техники, което отново доказва, че тия неща са си в нас. Може би това е "изгонването от Рая" - Богът да не знае, че е Бог - докато не го открие и не се самооткрие. Докато не осъзнае, че цялата околна Природа е негов Помощник, който очаква да се прояви чрез него, Бога. И аз много се надявам Саи Баба да е прав! :)

      Изтриване
  5. "Богът да не знае, че е Бог" - това ми хареса като израз, определение. Да, може би именно за нещо такова става въпрос. Весели празници, Соня :)

    ОтговорИзтриване